Kefīrs vai jogurts? Uztura speciālisti skaidro, kuru raudzēto piena produktu labāk izvēlēties veselībai

© Pexels.com

Ko labāk lietot ikdienas uzturā - kefīru vai jogurtu? Ja izvēlēties pēc garšas ir grūti, jāpievērš uzmanība to labvēlīgajām īpašībām. Salīdzināsim, kurš no šiem dzērieniem būs labvēlīgāks jūsu veselībai, raksta “TSN”.

Runājot par superproduktiem, prātā nāk acai ogas, lapu kāposti, spināti un citi lapu dārzeņi, rieksti, avokado un, iespējams, tumšā šokolāde. Bet kurš vēl duets arī ir pelnījis vietu šajā sarakstā?

Kā jau varēja nojaust - tie ir kefīrs un jogurts. Abi produkti tiek ražoti, raudzējot govs pienu, taču starp tiem pastāv atšķirības - gan tekstūras, gan garšas un uzturvērtības ziņā.

Pexels.com

Jogurts

Jogurts ir gatavots no piena, kas raudzēts ar divām baktērijām: Lactobacillus bulgaricus un Streptococcus thermophilus. Fermentācijas procesā laktoze tiek pārveidota par pienskābi. Šis produkts ir bagāts ar kalciju, olbaltumvielām un vitamīniem, un tā regulāra lietošana sniedz daudz priekšrocību, piemēram -

  • uzturēt un stiprināt imūnsistēmu;
  • holesterīna līmeņa normalizēšana asinīs;
  • pretiekaisuma iedarbība uz kuņģa-zarnu trakta gļotādu un tās mikrofloras līdzsvarošana.

Pexels.com

Kefīrs

Kefīra saknes meklējamas Kaukāza reģionā, kas aptver daļu no Austrumeiropas un Rietumāzijas. To ražo, fermentējot īpašus graudus svaigā pienā. Termins "kefīrs" attiecas gan uz pašiem fermentētiem graudiem, gan dzērienu, kas iegūts pēc filtrēšanas - tā konsistence ir līdzīga jogurtam.

Kefīru var pagatavot arī no augu piena vai ūdens, taču šādos gadījumos fermentācijas uzsākšanai jāpievieno cukurs. Ja lietojat govs pienu, papildu cukurs nav nepieciešams. Tāpat kā jogurts, arī regulāra kefīra lietošana sniedz daudz labvēlīgu ietekmi uz organismu.

Kā fermentācijas produkts kefīrs palīdz uzturēt veselīgu zarnu mikrofloru, kas stiprina imūnsistēmu. Tas ne tikai aizsargā gremošanas traktu, bet arī visu ķermeni no iekaisuma procesiem.

Regulāra probiotikām bagātu pārtikas produktu lietošana uzturā uzlabo gremošanu, mazina iekaisumu un zarnu caurlaidību, kad nesagremotas pārtikas daļiņas caur zarnu sieniņu nokļūst asinsritē, kas var izraisīt iekaisumu.

Kefīrs arī palīdz samazināt "sliktā" holesterīna līmeni, turklāt tas ir daudzu vitamīnu - īpaši B vitamīnu, piemēram, folātu, B12, biotīna un riboflavīna -, kā arī svarīgu minerālvielu: kalcija, magnija, kālija un fosfora avots.

Pexels.com

Kas ir labāks - jogurts vai kefīrs?

Jogurtam ir krēmīga tekstūra un maiga, delikāta garša, savukārt kefīram ir atsvaidzinoša, nedaudz skāba garša. Kefīram raksturīga viegli asa sajūta un tas satur nelielu daudzumu alkohola (1-2%), kas dabiski veidojas fermentācijas laikā.

Jogurtā ir tikai divu veidu labvēlīgās baktērijas - Lactobacillus bulgaricus un Streptococcus thermophilus, savukārt kefīrā to ir vairāk nekā desmit. Viena no tām ir Lactobacillus acidophilus - “labā” baktērija, kas uztur zarnu gļotādas veselību, aizsargājot to no kaitīgiem mikroorganismiem. Tas ir īpaši noderīgi cilvēkiem, kuri cieš no iekaisuma slimībām.

Kefīrs satur probiotikas, kas ir svarīgas normālai gremošanai un imūnsistēmas uzturēšanai.

Jogurtā esošie enzīmi palīdz tikai paša kefīra gremošanā, savukārt kefīrā esošie enzīmi palīdz uzlabot ne tikai paša kefīra, bet arī citu produktu gremošanu.

Tātad, ņemot vērā visus salīdzinājumus un katra produkta ieguvumus veselībai, kefīrs tomēr pārspēj jogurtu - galvenokārt papildu baktēriju celmu un enzīmu dēļ, kas palīdz uzlabot kopējo gremošanas procesu. Tomēr abi produkti ir lieliska izvēle regulārai lietošanai!