Vai var sasaldēt olīveļļu un vai to vajadzētu darīt?

© Foto: depositphotos.com

Olīveļļa ir viens no iecienītākajiem produktiem; tā ir ļoti daudzpusīga — to var izmantot matu kopšanai, ādai un, protams, pārtikai. Tas ir viens no tiem produktiem, kas parasti vienkārši stāv uz galda, taču, ja to neizmanto laikus, var sasmakt.

Garša kļūst rūgta vai skāba, smarža kļūs pārāk stipra, un to noteikti nevarēs izmantot. Tāpēc daži cilvēki to iemanījušies sasaldēt, īpaši mazās porcijās. Tas nav saistīts ar to, lai eļļa kalpotu mūžīgi, taču tas dod iespēju saglabāt kvalitāti, ja to nevar tik ātri izlietot, raksta thetakeout.com.

Olīveļļas sasaldēšana nav tas pats kas ūdens sasaldēšana, jo tā nekļūst cieta. Aukstumā tas sabiezē un kļūst duļķaina un sacietē kā sviests, un to var izmantot savā labā.

Viens no labākajiem veidiem, kā to sasaldēt, ir ieliet ledus kubiņu formā. Kad kubiņi ir sasaluši, tos ieliek saldētavas maisiņā. Tādā veidā, kad ir nepieciešama karote eļļas, lai kaut ko sautētu vai pievienotu mērcei, tā ir gatava lietošanai. Tas darbojas labi un neļauj olīveļļai nonākt atkritumos.

Pirms sasaldēšanas eļļai varat pievienot arī tādas sastāvdaļas kā svaigus vai kaltētus garšaugus, ķiplokus, sasmalcinātus saulē kaltētus tomātus vai sarkano piparu pārslas.

Foto: pixabay.com

Labākais veids, kā uzglabāt saldētu olīveļļu

Ir svarīgi apzināties atšķirību starp vieglo un neapstrādātu augstākā labuma olīveļļu. Neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa sāk sacietēt augstākā temperatūrā, jo tajā ir daudz polifenolu, vasku un augu cieto vielu.

Vieglā olīveļļa ir rafinētāka, un daudzi no šiem savienojumiem ir izņemti. Atdzesēta vai sasaldēta tā ilgāk paliek šķidra un paliek diezgan dzidra. Neapstrādātai augstākā labuma olīveļļai ir tendence ātrāk duļķoties un sabiezēt, savukārt vieglā olīveļļa sasalst lēnāk un vienmērīgāk.

Ir daudz radošu veidu, kā izmantot ledus kubiņu fomas, un, starp citu, tie ir lieliski piemēroti olīveļļas sasaldēšanai atsevišķās porcijās.

Katrā kubiņā iemēriet apmēram ēdamkaroti eļļas, lai zinātu, ko paņemat. Kad kubi ir sasaluši, ievietojiet tos saldētavai drošā maisā vai traukā ar labu blīvējumu un noteikti marķējiet ar datumu. Tas palīdzēs atcerēties, cik ilgā laikā ir jāizlieto, pirms pazūd garša.

Lielākus daudzumus var sasaldēt arī nelielā burciņā vai saldētavai drošā traukā, ja vien augšpusē atstājat vietu, jo eļļa sasalstot izplešas. Kad vajag to lietot, ļaujiet tai atkust uz galda. Nelieciet to mikroviļņu krāsnī un nesildiet pārāk ātri, pretējā gadījumā riskējat sabojāt garšu.

Labākā vieta uzglabāšanai ir saldētavas aizmugurē, kur temperatūra saglabājas vienmērīga. Izvairieties likt pie saldētavas durvīm, jo ​​tās sasilst katru reizi, kad tās tiek atvērtas.

Ko sasaldēšana dara (un ne) ar jūsu olīveļļu

Foto: pixabay.com

Varētu domāt, ka olīveļļas sasaldēšanu izjauks tekstūru vai garšu, taču patiesībā tā nav. Olīveļļa pārsvarā ir tauki, un, tā kā tauki parasti sasalst lēni un vienmērīgi, tie mēdz palikt stabili, pārāk daudz nesadaloties vai nekļūstot dīvaini, kad atkausē. Tā lieliski atdzīvojas, un, visticamāk, pat nepamanīsit izmaiņas gatavošanas laikā vai garšā.

Pat krāsa atgriežas normālā stāvoklī, kad tā sasilst līdz istabas temperatūrai. Tas padara sasaldēšanu par labu iespēju, ja mēģina ietaupīt augstākās klases eļļas vai vienkārši, ja negatavojat ar to pietiekami bieži, lai laikus izmantotu visu pudeli.

Sasaldēšana gan nenozīmē, ka eļļa paliek mūžīgi svaiga. Vislabāk to uzglabāt saldētavā ne ilgāk kā 18 mēnešus. Vai varētu to pagarināt uz diviem gadiem? Protams, īpaši ar rafinētākām olīveļļām, taču, izlietojot to krietni pirms tam, tiek nodrošināta vislabākā garša.

Pēc kāda laika garša vai smarža noteikti var kļūt nedaudz citādāka, jo eļļas kvalitāte laika gaitā pasliktinās. Tomēr olīveļļa būs droša lietošanai nenoteiktu laiku, kamēr tā būs nepārtraukti sasalusi.