Pikantās mērces un čili pipari jau sen ir daudzu kulinārijas recepšu sastāvdaļa. Daži cilvēki nevar iedomāties dzīvi bez pikantās asās garšas, savukārt citi izvairās no pikantiem ēdieniem. Kā šāds ēdiens ietekmē veselību?
Čili piparos esošo komponentu, kas rada dedzinošo sajūtu, sauc par kapsaicīnu. Kad ēdat čili, kapsaicīns saistās ar specifiskiem sāpju receptoriem mutē un visā gremošanas traktā un aktivizē tos, skaidro dietoloģe Amanda Sauсeda.
Sāpes, ko tas izraisa, tiek pārnestas uz smadzenēm kā dedzinoša sajūta vai temperatūras paaugstināšanās, liekot smadzenēm likt ķermenim atdzist, raksta Bunte.de.
Var rasties svīšana vai asinsvadi var paplašināties un novirzīt siltumu, lai tas izietu no ķermeņa caur ādu, izraisot apsārtumu. Asaras, iesnas vai pārmērīgas siekalas arī ir tipiskas reakcijas uz kapsaicīnu, jo organisms to var uztvert kā kairinātāju, kas ir jānotīra.
Antioksidanta īpašības
Brīvie radikāļi ir savienojumi, kas veidojas dabisko procesu rezultātā organismā, kā arī vides faktoru, piemēram, alkohola, piesārņotā gaisa un smēķēšanas rezultātā.
Pārmērīgs brīvo radikāļu daudzums organismā var izraisīt šūnu un DNS bojājumus un laika gaitā izraisīt hroniskas slimības. Antioksidanti neitralizē brīvos radikāļus organismā, un kapsaicīns pikantā pārtikā var darboties kā antioksidants.
Karstie pipari ir arī C vitamīna avots, spēcīgs antioksidants. Viens zaļais čili pipars nodrošina 121% no ieteicamās C vitamīna dienas devas, savukārt viens sarkanais čili pipars satur 72% no ieteicamās dienas devas.
Mēs jau rakstījām: Labākais veids, kā novērst asa ēdiena dedzinošo sajūtu
Ietekme uz zarnu traktu
Pētījumi liecina, ka kapsaicīns var ietekmēt zarnu mikrobiomu. Kapsaicīns var palielināt labvēlīgo baktēriju skaitu un samazināt kaitīgos kuņģa-zarnu trakta lejasdaļā.
Izraisa grēmas un skābes refluksu
Pikanti ēdieni ir viens no pārtikas produktiem, no kā jāizvairās, ja ir nosliece uz grēmu veidošanos vai skābes refluksu. Pikanti ēdieni kairina barības vadu, virzoties uz leju uz kuņģi, kā arī liek atslābt apakšējā barības vada sfinkterim.
Šis sfinkteris neļauj kuņģa saturam atkal nokļūt barības vadā. Kad tas atslābst, tas nozīmē pārtikas un kuņģa skābes atgriešanos, veicinot skābes refluksu un grēmas. Pat ja jums nav skābes refluksa, grēmas ir veids, kā teikt, ka esat pārcenties ar pikantu ēdienu.
Kuņģa-zarnu trakta problēmas
Kapsaicīns kairina kuņģa-zarnu trakta audus, tāpēc organisms to var uztvert kā draudu. Atbildot uz to, zarnu muskuļu sienas pastiprina kontrakcijas, lai pārvietotu pārtiku ar kapsaicīnu caur kuņģa-zarnu traktu, lai atbrīvotos no tā.
Tāpēc daudziem cilvēkiem, ēdot pikantu ēdienu, jāsteidzas uz tualeti. Tā ir zīme, ka esat ēdis vairāk čili, nekā ķermenis spēj izturēt.