Tā notiek ar daudziem no mums: iekožat kaut ko pikantu, domājot, ka varēsiet izturēt dedzinošo sajūtu, bet uzreiz to nožēlojat. Varbūt tas ir indiešu ēdiens, ko, pasūtot, pārliecinoši pieprasījāt “asu”. Varbūt tā ir salsa, kas pagatavota ar asu mērci, kas ir pikantāka par parasto Tabasco. Lai arī kas tas būtu, ir nepieciešams atvieglojums no “degošās” mutes - cik drīz vien iespējams, raksta HuffPost.
Instinkts, protams, ir izdzert lielu glāzi ar ūdeni. Bet prātā ir doma, ka varbūt ūdens pasliktina dedzināšanu. Varbūt esat dzirdējuši, ka palīdz piena glāzes izdzeršana.
Ir trīs šķidrumi, ko čili ēdāji brīdina nelietot, lai atdzesētu muti.
1.Nedzeriet ūdeni
Dzeramais ūdens nepalīdz atvieglot apdegumus pēc kaut kā pikanta ēšanas; tas tikai pasliktina lietas. Tas, kas notiek ar ūdeni, ir tas, ka tas pārvieto kapsaicīnu [vai citu pikanta ēdiena sastāvdaļu] jūsu mutē. Kamēr ūdens ir uz mēles, jūs uz mirkli jūtat atvieglojumu. Bet, kad jūs norijat ūdeni, šis atvieglojums ir beidzies.
Tas sniedz uz brīdi atvieglojumu, un tad dedzināšana atgriežas vēl vairāk, jo tas izplata garšvielu tālāk.
2.Nedzeriet alu
Cilvēki domā, ka pikantu ēdienu, piemēram, asa karija, noskalošana ar aukstu alu palīdzēs. Bet alus pārsvarā ir ūdens. Un, lai gan šķiet, ka tas īslaicīgi palīdz mazināt sāpes, patiesībā tas neko nedara.
3.Nedzeriet gāzētus dzērienus
Gāzēti dzērieni tikai pastiprina mutes dedzināšanu. Tā ir vēl viena izplatīta kļūda, jo daudzi cilvēki uzskata, ka gāzēta dzēriena sastāvā esošais cukurs līdzsvaros aso sajūtu, bet karbonizācija galu galā pastiprina apdegumu. Saskaņā ar zinātniskiem pētījumiem karbonizācija aktivizē proteīnu, ko sauc par TRPA1, kas ir saistīts ar sāpēm nervu šūnās. Tas ir tas pats proteīns, ko aktivizē pikanti ēdieni, piemēram, vasabi.
Tātad, ja ūdens, alus un gāzēti dzērieni netiek izmantoti kā veidi, kā atvēsināt muti, kas patiesībā darbojas?
1.Dzeriet pienu vai ēdiet piena produktus
Piena dzeršana var pilnībā atvēsināt degošu muti. Zinātne to atbalsta, atzīmējot, kā tā tauku saturs var mijiedarboties ar kapsaicīnu daudzos pikantos ēdienos. Diemžēl tas ir īslaicīgi, atvieglojums nebūs ilgāks par dažām sekundēm.
Labākais veids, kā lietot pienu, ir to iedzert un pēc tam izspļaut - ļaujot pienam un garšvielām atrasties kopā kuņģī, var rasties diezgan nepatīkamas gremošanas problēmas.
Ne tikai piens var palīdzēt; var lietot arī citus piena produktus un dzērienus, tostarp jogurtu, saldējumu un sieru.
2.Apēdiet karoti zemesriekstu sviesta
Pēc iespējas ātrāk atvēsināt muti var ar zemesriekstu sviestu, tas ir galvenais čili piparu ēšanas sacensību pamatā. Zemesriekstu sviests pārklāj garšas receptorus uz mēles, jo tas ir tik biezs. Zemesriekstu sviests palīdz mazināt sāpes tāpat kā siers, norādot uz tā tauku mijiedarbību ar kapsaicīnu.
3.Iedzert kaut ko skābu
Lai gan var šķist, ka kaut kas skābs dedzinošai mutei var radīt vēl lielākas sāpes. Daudzi cilvēki dzer ar ananāsu sulu un marinētu gurķu sulu, lai palīdzētu apdegumam, norādot, ka skābums neitralizē kapsaicīnu.
4.Ēst kaut ko saldu
Saldie ēdieni ir lielisks veids, kā atdzesēt muti. Var dzert šokolādes pienu vai frappuccino, lai atgūtos. Tā paša iemesla dēļ var apēst karoti cukura.
5.Nogaidīt
Ja nekas cits neizdodas, vienkārši pagaidīt. Dedzinošā sajūta ir arī garīga, jo vislabāk ir izvairīties no panikas un atcerēties, ka sajūta pāries. Svarīgāk par mutes atvēsināšanu ir padomāt, kā palīdzēt vēderam, parasti apēdot kaut ko sātīgu.