Spināti tiek uzskatīti par superēdienu, jo tajos ir daudz vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu. Tomēr pārmērīgam spinātu patēriņam var būt blakusparādības.
Kas notiek ar ķermeni, ja katru dienu ēdat spinātus - skaidro vietne Eating Well. Kādi ir ieguvumi veselībai no spinātiem?
Dzelzs deficīts ir izplatīts stāvoklis. Ja pastāvīgi trūkst enerģijas, iemesls var būt dzelzs deficīts.
Viena tase vārītu spinātu satur vairāk nekā trešdaļu no ikdienas dzelzs nepieciešamības. Ieteicamā dzelzs dienas deva pieaugušajiem ir 18 mg.
Pateicoties augstajam dzelzs saturam, spināti palīdz ražot hemoglobīnu — proteīnu, kas palīdz transportēt skābekli asinīs. Tomēr spinātos esošo dzelzi var būt grūti absorbēt. Lietojot to kopā ar pārtiku, kas bagāta ar C vitamīnu, piemēram, zemenēm, papriku un apelsīniem, tas var palīdzēt organismam absorbēt vairāk dzelzs.
Diētas ar augstu augļu un dārzeņu, tostarp spinātu, saturu palīdz samazināt noteiktu vēža veidu risku. Jo īpaši augstais folijskābes saturs spinātos var palīdzēt samazināt resnās zarnas vēža risku.
Dietologs Van Na Čuns paskaidro, ka nitrātus - savienojumus, kas bieži saistīti ar apstrādātu gaļu - var atrast arī dabīgos pārtikas produktos, piemēram, lapu zaļumos un sakņu dārzeņos, piedāvājot dažus ieguvumus veselībai.
Spināti dabiski satur augstu nitrātu līmeni, kas atbalsta sirds veselību un palīdz pazemināt asinsspiedienu. Šie spinātos esošie nitrāti organismā tiek pārveidoti par slāpekļa oksīdu, kas darbojas kā vazodilatators un uzlabo asins plūsmu artērijās.
Spināti satur vairāk A vitamīna nekā burkāni, kā arī ir bagāti ar antioksidantiem, tostarp E un C vitamīniem.
Spinātos ir daudz antioksidantu, piemēram, luteīna un zeaksantīna, kas uzlabo acu veselību un potenciāli samazina ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas risku.
Pētījumi liecina, ka šiem diviem antioksidantiem var būt nozīme kataraktas riska mazināšanā. Turklāt luteīns var palīdzēt aizsargāt tīkleni no oksidatīvā stresa, ko izraisa diabēts.
Vairāk spinātu patēriņš var palīdzēt samazināt aizcietējumus un atbalstīt gremošanas procesus. Spināti ir labs šķiedrvielu un ūdens avots — divas barības vielas, kas atbalsta veselīgu gremošanu. Viena glāze vārītu spinātu satur vairāk nekā 4 gramus šķiedrvielu.
Spināti ir lielisks K vitamīna avots, kas palīdz uzturēt kaulu mineralizāciju. Tas satur arī daudz oksalātu, kas saistās ar kalciju.
Daži savienojumi un barības vielas spinātos var mijiedarboties ar medikamentiem vai uztura bagātinātājiem un dažiem indivīdiem izraisīt blakusparādības.
Ja lietojat kalcija piedevu, labāk neēst spinātus vienlaikus. Spinātos esošie oksalāti saistās ar kalciju, tādējādi organismam ir grūtāk absorbēt minerālu.
Ja ir nosliece uz nierakmeņiem, ieteicams ierobežot arī spinātu patēriņu. Kad oksalāti saistās ar kalciju, tie veido kalcija oksalāta kristālus, kas dažiem cilvēkiem var palielināt nierakmeņu veidošanās risku.
Ar to maigo garšu un maigo tekstūru varat baudīt spinātus gan neapstrādātus, gan termiski apstrādātus. Tie ir arī ļoti daudzpusīgi, tāpēc varat tos viegli iekļaut gan sāļos, gan saldos ēdienos.
Spinātu pievienošana zupām un sautējumiem ir ātrs un vienkāršs veids, kā pievienot savai diētai vairāk dārzeņu. Tā kā lielās spinātu lapas karsējot viegli savīst, tas ir lielisks veids, kā palielināt ēdiena uzturvielu saturu.
Smūtiji ir lielisks veids, kur iekļaut spinātus, jo garša ir smalka un viegli pievieno papildu vitamīnus un minerālvielas.
Lapu zaļumi ir lielisks veids, kā izrotāt jebkurus salātus ar vairāk barības vielām un košāku krāsu. Tā kā spināti ir sātīgāki par daudziem salātu zaļumiem, ir mazāka iespēja, ka tie novīst vai absorbēs mitrumu, ja tos sajauc ar citām salātu sastāvdaļām.