Datelēm ir daudz lielisku uzturvērtības priekšrocību - sākot ar vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu saturu un beidzot ar to, ka tās ir arī ļoti garšīgas. Ne velti tās dēvē par dabas konfektēm. Kāpēc ir vērts katru dienu apēst vismaz piecas dateles, raksta “bbcgoodfood.com”.
Dateles ir auglis, kas nāk no dateļpalmas, kuras dzimtene ir Tuvie Austrumi, lai gan tagad tās audzē arī Vidusjūrā, Āzijā, ASV un Meksikā.
Dateles aug lielos puduros, kas karājas šo palmu galotnēs. Kad tās nogatavojas, to miza kļūst brūna un sačokurojas, jo arvien vairāk mitruma atstāj augļus. Tās parasti novāc ar rokām.
Noplūktas tās atgādina lielu, sarukušu rozīni. Neskatoties uz izskatu, tās joprojām satur nedaudz mitruma.
Lūk, daži lielākie ieguvumi veselībai, ēdot dateles:
tās ir bagātas ar antioksidantiem;
tajās ir augsts šķiedrvielu saturs, tāpēc tās atbalsta labu zarnu veselību;
satur magniju un kalciju.
30 g porcija kaltētu dateļu nodrošina 81 kcal, 1 g proteīna, 0,1 g tauku, 20,4 g ogļhidrātu, 20,4 g cukura, 1,6 g šķiedrvielu un 210 mg kālija.
Kāpēc ir vērts katru dienu apēst vismaz piecas dateles?
Bagātas ar aizsargājošiem antioksidantiem
Dateles ir bagātīgs aizsargājošu augu savienojumu avots, kam piemīt antioksidanta īpašības. Tajās ietilpst polifenoli, karotinoīdi un lignāni, kas, kā pierādīts, palīdz ierobežot hronisku slimību risku.
Var atbalstīt zarnu veselību
Šķiedrvielu pētījumi turpina atbalstīt dateļu svarīgo lomu veselībā, sākot no palīdzības uzturēt veselīgu zarnu mikrobiomu līdz noteiktu ilgtermiņa veselības stāvokļu riska samazināšanai.
Neliels 2015. gada pētījums atklāja, ka dateļu lietošana uzturā var samazināt resnās zarnas vēzi, pateicoties augstajam šķiedrvielu un polifenolu saturam, kam ir arī noderīgas pretmikrobu īpašības.
Var atbalstīt kaulu veselību
Dateles ir kauliem draudzīgu minerālvielu, tostarp fosfora, kālija, kalcija un magnija, avots. Tās ir arī K vitamīna avots, kas nepieciešams veseliem un stipriem kauliem.
Var būt noderīgs cukura aizstājējs
Dateļu sīrups ir pasta, kas iegūta, sajaucot dateles ar ūdeni. Sīrupam ir zems glikēmiskais indekss (GI) un zemāks fruktozes saturs nekā lielākajai daļai citu saldinātāju.
Vai dateles ir drošas ikvienam?
Dažiem cilvēkiem var būt alerģija pret datelēm, un papildus tam savienojumi, ko sauc par sulfītiem, dažiem jutīgiem cilvēkiem var izraisīt alerģiskus simptomus.
Viegla reakcija var ietvert tādus simptomus kā nieze mutē vai mēlē, šķaudīšana vai iesnas. Ja novērojat šos simptomus pēc dateļu ēšanas, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu. Ja rodas nopietnāka anafilaktiska reakcija, nekavējoties izsauciet ātro palīdzību.