Trīs Vidusjūras virtuves aromātiskākās garšvielas – rozmarīns, timiāns un raudene

© Foto: pixabay.com

Vidusjūras virtuve Latvijā ir iecienīta un tādas garšvielas kā rozmarīns, timiāns un raudene padara izcilu gandrīz katru ēdienu, sniedzot iespēju katram virtuvē sajusties kā šefpavāram.

“Vērojama izteikta iedzīvotāju vēlme gatavot mājās ātri un kvalitāti un reizē būtu pārliecinātiem par ēdiena sastāvdaļām. Piemēram, dažādas garšvielas ir veids, kā ēdienam radīt izcilu garšu pat nepievienojot sāli. Iedzīvotāji maltītes gatavošanā labprāt izvēlas dažādas pazīstamas Vidusjūras virtuves garšvielas, piemēram, timiānu, rozmarīnu un raudeni.

Mūsu lielā pieredze garšvielu pasaulē liecina, ka garšu veido arī tas, kā šie augi ir audzēti ievākti, uzglabāti. Kā sakām mūsu “Garšu skolā”: “Iemācāmies variēt ar rozmarīnu, timiānu, raudeni un ciemiņiem noteikti būs asociācijas ar saulaino Itāliju, Spāniju, Grieķiju, Francijas dienvidiem u.c.!”,” norāda Paulig un Santa Maria mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Grilēšanā rozmarīns ir ļoti piemērota garšviela

Foto: pixabay.com

Rozmarīns ir īpaši iecienīts Vidusjūras reģionā, tam ir raksturīga rūgtena garša un aromāts, turklāt kaltētam augam garša ir izsmalcinātāka. Ja maltītes gatavošanā tiek izmantots aromātisks rozmarīns, gatavojot nav nepieciešams to pievienot pārāk daudz. Četru personu maltītei būs pietiekami ar 0,5-1 tējkaroti kaltēta rozmarīna. Ar to nevajag pārspīlēt, ja par daudz, maltīte atstās asu, it kā skujkoku pēcgaršu...

Rozmarīnu var pievienot jau gatavošanas sākumā, tad vislabāk atvērsies tā aromāti. Ja to pievieno aukstām mērcēm, piemēram, olīveļļas bāzes salātu mērcei, tad vislabāk mērci iejaukt pusstundu pirms baudīšanas, tādējādi labāk atvērsies kaltētā garšauga aromāti.

Šis garšaugs ir piemērots jēra, putnu gaļas, medījumu, kartupeļu, burkānu, cukīini un citu sakņu ēdieniem. Rozmarīnu var gan pārkaisīt gatavojamajam produktam, gan pievienot marinādei. Ātras maltītes sastāvdaļu ideja - laša fileja, rozmarīns un citrona sula.

Foto: publicitātes

Šī Vidusjūras auga tradīcijas atspoguļojas arī tajā, ka rozmarīnam ir saderība ar kazas sieru, fetas sieru, olīvām, saulē kaltētiem tomātiem. Līdzīgi bez rozmarīna nav iedomājama fokača u.c. miltu izstrādājumi krekeri, maizes standziņas, mājās cepta maize.

Krāsnī cepti kartupeļi ir viens no populārākajiem ēdieniem, kam pievieno rozmarīnu. Šī garšviela kartupeļiem piešķir niansētu garšu. Lūk, viena mini recepte - kartupeļi cepeškrāsnī ar olīveļļu, ķiploku un rozmarīnu - un puse no restorāna cienīgas maltītes jau gatava!

Jāatgādina arī par iespēju rozmarīnu pievienot eļļai vai etiķim, ja vēlamies aromātu, kas nedaudz atgādina skujas, sveķus, kamparu, eikaliptu…

Raudene gan Vidusjūras, gan Meksikas virtuvei

Foto: pixabay.com

Vai nu cep picu, vāri zupu vai vienkārši gribi piešķirt ēdienam īpašu garšu - šis garšaugs nekad neliks vilties! Raudene ir ļoti iecienīts, klasisks garšaugs, ko pazīst un lieto visā pasaulē. Īpaši populāra tā ir itāliešu, grieķu un meksikāņu virtuvēs. Raudenes kaltētās lapas saglabā savu aromātu, ir piesātinātas ar ēteriskajām eļļām, kas izdala auga intensīvo, nedaudz saldeno aromātu. Raudenes izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions - jo vairāk saules, jo raudenes aromāts ir brīnišķīgāks!

Raudeni izmanto veģetāro ēdienu garšas bagātināšanai, piemēram, ķirbju, cukini, kabaču, paprikas un kartupeļu sautējumos, pievieno ceptas, sautētas, vārītas cūkgaļas, jēra un liellopu gaļas ēdieniem. Tā lieliski garšo pie salātiem, karstām tostermaizēm, dažādiem tomātu ēdieniem, olām un siera. Raudeni ēdienam labāk pievienot īsi pirms gatavošanas beigām vai pat pēc gatavošanas, lai piešķirtu tam pilnīgāku aromātu un garšu.

Foto: publicitātes

Picai raudene piešķir tik raksturīgo Vidusjūras garšu, līdzīgi arī pastai, lazanjai un risoto. Grilētai gaļai, zivīm raudene dod nedaudz pikantu garšu, īpaši kombinācijā ar olīveļļu un ķiploku. No klasiskās tomātu zupas līdz bagātīgiem gaļas sautējumiem - raudene padara ēdienu daudz aromātiskāku.

Arī tādi meksikāņu ēdieni kā čili kon karne, tako un salsas mērces iegūst īpašu akcentu, ja pievieno raudeni. Savukārt kartupeļiem raudene piešķir maigu un īpašu garšu. Arī olīveļļu var bagātināt raudeni, pēcāk izmantojot to grilētiem ēdieniem, maizei vai pastai. Raudene labi sader arī ar lēcām, pupiņām un zirņiem.

Pietiek ar šķipsniņu timiāna

Foto: pixabay.com

Timiāns ir aromātisks garšaugs ar izsmalcinātu garšu, un tam ir spēcīgāka garša nekā svaigam timiānam. Ideāli piemērots gan gaļai, gan dārzeņiem. Jāņem vērā, ka kaltēts timiāns ir koncentrētāks nekā svaigs, tāpēc ar to jābūt uzmanīgam - pietiek ar šķipsniņu, lai ēdiens iegūtu patīkamu, bagātīgu garšu.

Šo augu kā garšvielu lieto zupām, veģetārajiem, zivju, gaļas, vistas gaļas, tomātu, sēņu un olu ēdieniem, makaroniem, salātu un sarkanvīna mērcēm, marinādēmJa vāri vistas, liellopa vai dārzeņu buljonu, piešķir tam aromātu ar timiānu, ļaujot garšām ievilkties.

Timiāns un zivis - ideāla saderība! Piemēram, var pagatavot ceptu vai grilētu zivi citrona sulā ar timiānu. It kā vienkārši, bet garšos kā augstas klases restorānā. Timiānu var pievienot lasim, forelei vai pat garnelēm. Tāpat timiānu var pievienot fokačai, sāļajiem cepumiem vai smalkmaizītēm - tas piešķirs elegantu garšas niansi.

Pievienojot timiānu ceptiem kartupeļiem, burkāniem, kabačiem vai baklažāniem, pastai, risoto, iegūstam patīkamu Vidusjūras noskaņu. Samaisot timiānu ar olīveļļu, sāli un ķiploku, iegūst aromātisku garšvielu maisījumu. Kaltēts timiāns spēj izglābt jebkuru maltīti.

Laba saderība

Foto: pixabay.com

Rozmarīns - timiāns, raudene, ķiploks, citrons, ingvers, olīveļļa.

Raudene - rozmarīns, timiāns, baziliks, čili, kumīns, laima sula.

Timiāns - rozmarīns, lauru lapāas, muskatrieksts, ķiploks, olīveļļa.

RECEPTE

Ratatouille

Foto: publicitātes

Ratatouille - viegla un aromātiska dārzeņu sautējuma recepte. Pasniedziet atsevišķi vai, piemēram, kopā ar svaigi ceptu vistas gaļu.

SASATĀVDAĻAS (4 porcijas)

1 gb. cukīni

1 gb. baklažāns

1 gb. sarkanā paprika

1 gb. sīpols

3 daiviņas ķiploki

2 gb. Santa Maria lauru lapas

1 tējk. Santa Maria timiāns

1 tējk. Santa Maria rozmarīns

1 ml Santa Maria melnie pipari, malti

0.5 tējk. Santa Maria akmens sāls

400 g sasmalcināti tomāti

1.5 ēd.k. cukurs

2 ēd.k. baltvīna etiķis

olīveļļa

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

Pannā ielejiet olīveļļu, ieberiet sagrieztu cukīni, baklažānu, sarkano papriku, dzelteno sīpolu, ķiploku un cepiet tik ilgi, līdz dārzeņi iegūs skaistu nokrāsu. Apceptos dārzeņus pārberiet katliņā, pielieciet lauru lapas, garšaugus, piparus un vēl nedaudz pacepiet. Pievienojiet sasmalcinātos tomātus, cukuru un pielejiet baltvīna etiķi.

Pasautējiet vēl 20 minūtes!

Pasniedziet atsevišķi vai, piemēram, kopā ar svaigi ceptu vistas gaļu.

Svarīgākais