Bekonu vislabāk baudīt svaigā veidā, tāpēc, zinot, kā pamanīt sabojātu bekonu un to pareizi uzglabāt, var novērst pārtikas izšķērdēšanu un pasargāt no pārtikas izraisītām slimībām.
Ja rodas šaubas, vienmēr labāk to izmest, nevis riskēt apēst kaut ko nedrošu.
Pirms novērtēt bojājuma pazīmēs, ir svarīgi zināt, cik ilgi bekons parasti glabājies. Neapstrādāts, neatvērts bekons ledusskapī glabājas apmēram vienu līdz divas nedēļas, savukārt neapstrādāts atvērts bekons parasti var glabāties līdz pat nedēļai. Vārīts bekons - apmēram četras līdz piecas dienas, ja to pareizi uzglabā, raksta people.com.
Un neatkarīgi no tā, vai ir darīšana ar neapstrādātu vai vārītu bekonu, ir dažas skaidras pazīmes, ka ir pienācis laiks gaļu izmest.
Ja bekonam ir skāba vai nepatīkama smaka, tas ir spēcīgs rādītājs, ka tas ir bojāts. Saskaņā ar AllRecipes, svaigam bekonam vajadzētu smaržot pikanti un ar dūmiem, taču nepatīkama vai pūt sākusi smaka nozīmē, ka tauki ir sākuši sadalīties un to ēst vairs nav droši.
Svaigs bekons ir rozā krāsā ar baltām tauku svītrām. Bekonam bojājoties, tas var sākt mainīt krāsu. Saskaņā ar bekona ražotāja Coleman All Natural Meats datiem, ja bekons kļūst brūns, pelēks, zaļš vai tam ir oranžas nokrāsas, tā ir zīme, ka sākušas augt baktērijas vai pelējums.
Svaigam bekonam jābūt ar stingru, nedaudz taukainu sajūtu, un bekonu, kas ir gļotains vai uz tausti lipīgs, vairs nav droši ēst. Gļotaina pārklājuma klātbūtne norāda, ka baktērijas ir sākušas augt un vairoties.
Tāpat kā ar visiem pārtikas produktiem, pelējums nav laba zīme un cilvēkiem var izraisīt nopietnas slimības. Pelējums uz bekona parasti parādās kā izplūduši plankumi zaļos, zilos vai baltos toņos. Ja pamanāt pelējumu, izmetiet to.
Ja esat iegādājies bekonu vakuumā noslēgtā iepakojumā un vēl neesat to atvēris, vienmēr atstājiet to oriģinālajā iepakojumā, līdz gribat sākt to ēst.
Tikmēr neapstrādāts, atvērts bekons jāuzglabā hermētiskā traukā vai cieši jāiesaiņo plastmasas apvalkā, lai izvairītos no gaisa iedarbības, kas var veicināt baktēriju augšanu. Saskaņā ar Better Homes & Gardens, var arī sasaldēt neapstrādātu bekonu līdz pat sešiem mēnešiem. Lai sloksnes nesaliptu kopā, sasaldējiet katru sloksni atsevišķi cepampapīrā un cieši ietiniet plastmasas iesaiņojumā.
Gatavs bekons jāievieto hermētiskā traukā vai atkārtoti noslēdzamā plastmasas maisiņā, lai tas būtu svaigs. Ja esat pagatavojis lielu partiju, mēģiniet to izlietot 4-5 dienu laikā, lai nodrošinātu vislabāko garšu un optimālu drošību.
Lai sasaldētu pagatavotu bekonu, Taste of Home iesaka izklāt pannu ar vaska papīru un uzlikt uz papīra virsū pagatavotās sloksnes. Ja nepieciešams, izklājiet vairāk papīra un sloksnes. Sasaldējiet uz nakti vai vismaz divas stundas, pēc tam ievietojiet sloksnes hermētiskā traukā un uzglabājiet līdz sešiem mēnešiem.