Zūdošo dārzeņu noslēpums - kāpēc spināti saraujas, kad tos gatavo

© Pexels.com

Spināti ir bēdīgi slaveni ar to, ka tie, šķiet, pazūd, tiklīdz jūs sākat tos gatavot, neatkarīgi no tā, cik daudz jūs izmantojat. Lūk, zinātnisks skaidrojums, kāpēc tā notiek, raksta “allrecipes.com”.

Galvenais iemesls, kāpēc spināti saraujas, ir lielais ūdens saturs. Faktiski tiek uzskatīts, ka lapu zaļumos ir vairāk nekā 90 procenti ūdens, un tas nozīmē, ka, tos gatavojot, viss ūdens iztvaiko no lapām, atstājot jums daudz mazāk pagatavotā produkta.

Pexels.com

Vēl viens faktors ir skābeņskābes klātbūtne spinātos - šī skābe ātri reaģē uz karstumu, veicinot spinātu šūnu sieniņu noārdīšanos. Šis process tiek paātrināts, ja spinātus gatavo katlā vai pannā ar vāku - kad skābeņskābe atstāj spinātus, tā sakrājas zem vāka un pēc tam atkal iekrīt spinātos, kā rezultātā spināti vēl vairāk “savīst”, tāpēc, gatavojot spinātus, labāk nelikt vāku.

Lielākā daļa receptes ar spinātiem jums pateiks, cik daudz neapstrādātu spinātu jums jāpievieno, tomēr ir noderīgi zināt, ka, lai iegūtu apmēram 200 gramus termiski apstrādātu spinātu, jums būs nepieciešams gandrīz kilograms svaigu spinātu. Paturot prātā šos skaitļus, vienmēr ir labi atcerēties, ka šaubu gadījumā pievienojiet savam ēdienam vairāk spinātu, nekā domājat, ka jums ir nepieciešams.

Pexels.com

Tikai sauja spinātu zupā vai sautējumā var būt vienkāršs veids, kā ēdienreizē iekļaut papildu dārzeņus. Ņemot vērā to, cik daudz spināti saraujas, pastāv iespēja, ka jūs tos pat nepamanīsit ēdienā, kuram tos pievienosiet, turklāt spinātu vārīšana var palielināt to uzturvielu saturu - no lapām izdalās vairāk kalcija un dzelzs, padarot vārītus spinātus par vēl veselīgāku izvēli.

Atceries, kas notika...?

Svarīgākais