Kraukšķīgie un ar garšvielām bagātie kartupeļu čipsi ir daudzu vājība, taču nevienam nav noslēpums, ka tie pavisam noteikti nav veselīgi. Bet ja nu tie varētu tādi būt? “The Guardian” uztura speciālisti piedāvā mājās pagatavot čipsus, paraugoties uz tiem jaunā gaismā.
“Jebkurš šķiedrveida sakņu dārzenis, kas spēj noturēt savu formu, ir lielisks pamats čipsiem”, saka Alise Zaslavska, uztura speciāliste. Turklāt tie pat nav obligāti jācep: “Jūs varat tos apcept, vai arī varat pagatavot tos karstā gaisa katlā jeb “air fryer”. Kamēr ir pietiekami daudz eļļas vai pietiekami augsta temperatūra, viss izdosies."
Saldie kartupeļi ir acīmredzama kartupeļu alternatīva, taču tiem ir augstāks mitruma un cukura saturs. "Ja vēlaties, lai tie būtu jauki un kraukšķīgi, pārliecinieties, ka tie ir sagriezti līdzīga izmēra gabaliņos, un pirms cepšanas apviļājiet tos nedaudz kukurūzas cietē - apmēram viena ēdamkaroti uz kilogramu," saka speciāliste. Tomēr neizmantojiet to pārāk daudz, cietei tos vajag tik tikko pārklāt.
Apkaisiet ar sāli, pēc tam izklājiet uz paplātes, nodrošinot, ka starp katru skaidiņu paliek vieta. Cepiet cepeškrāsnī 240 C 9 līdz 20 minūtes, apgroziet un pēc tam ievietojiet atpakaļ cepeškrāsnī vēl uz 10 -18 minūtēm, līdz tie ir kraukšķīgi. “Kad tie ir pagatavoti, apberiet ar garšvielu maisījumu,” piebilst Zaslavska, iesakot ķiploku pulveri un papriku vai smalki sagrieztu rozmarīnu un sāli.
Labus čipsus var iegūt arī no pastinakiem. "Tas pats attiecas uz burkāniem un bietēm," saka Zaslavska. Gatavošana ir tieši tāda pati, kā gatavojot saldā kartupeļa čipsus - galvenais ir ievērot pareizus cepšanas norādījumus, un nebaidīties eksperimentēt ar garšvielām!