Žāvētas plūmes ir garšīgs un veselīgs produkts, taču ne visiem patīk to garša - iespējams, tas ir tāpēc, ka tās ne vienmēr tiek pareizi gatavotas un pasniegtas. Izdevums “Martha Stewart” nosauca vairākus veidus, kā baudīt šo žāvēto augli.
Žāvētas plūmes ir labs šķiedrvielu avots, kas palīdz gremošanu un novērš aizcietējumus, savukārt to pretiekaisuma īpašības atbalsta kaulu veselību, saka eksperti. Šis produkts ir arī bagāts ar antioksidantiem, vitamīniem A, B6, C un K, kāliju, mangānu un varu.
Pateicoties to bagātīgajai garšai un daudzveidīgajai tekstūrai, žāvētas plūmes var izmantot dažādās receptēs - gan saldās, gan sāļās.
Piemēram, ar tām var viegli aizstāt dateles vai vīģes receptēs, bet - ne otrādi, saka šefpavāre un recepšu izstrādātāja Britnija Brauna-Čemberleina.
Eksperti ir apkopojuši padomus, kā ēst žāvētas plūmes, lai vienlaikus saglabātu to garšu un priekšrocības. Tiek atzīmēts, ka tās var ēst neapstrādātas kā uzkodu vai arī sautēt ūdenī un kļavu sīrupā, līdz tās kļūst mīkstas.
"Lai gan žāvētas plūmes biežāk izmanto saldos izstrādājumos, piemēram, klasiskajā augļu maizē un britu pudiņos, tās ir daudzpusīga piedeva visam, sākot no mērcēm līdz salātiem," skaidroja pavāre.
Lūk, daži padomi, kā iekļaut žāvētas plūmes savā ikdienas uzturā!
Cukura aizstājējs
Žāvētas plūmes var aizstāt cukuru un mīklas izstrādājumos, jo tās piešķir saldumu un arī mitrumu, saka pavāre. Tās var arī aizstāt niedru cukuru mājās gatavotā bārbekjū mērcē vai kečupā, pievienojot tai dabisku saldumu un garšu.
Saistviela
Žāvētas plūmes var izmantot kā saistvielu saldēdienos, kuriem nav nepieciešam cepšana, piemēram, enerģijas batoniņos.
Umami garša
Žāvētas plūmes labi sader arī ar ēdieniem, kuros ir bagātīgas umami notis, kas ir raksturīgi japāņu virtuvei - tā ir piektā pamatgarša, kas ir viena no unikālākajām garšām pasaulē.
Pildījums
Žāvētas plūmes ir ļoti garšīgas kā maizes un kūku pildījums.
Papildinājums gaļai un sieram
Žāvētas plūmes labi sader ar sieriem, īpaši ar kazas un aitas sieriem. Šefpavāre iesaka izmēģināt prosciutto, žāvētu plūmju un siera kombināciju.
Pamatēdieni
Savienojot ar olbaltumvielām, piemēram, vistu vai zivīm, žāvētu plūmju bagātība rada saldu un pikantu garšu kombināciju. Pievienojiet žāvētas plūmes cūkgaļas filejas pildījumam. Pavāri iesaka pagatavot arī ceptu pīli ar žāvētām plūmēm.
Dzērieni
Izmēģiniet žāvētās plūmes sasmalcināt biezenī un pēc tam izmantot kokteiļos vai smūtijos.
Lai labi garšo!