Ir daudz vienkāršu veidu, kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu, un tam ir daudz labu iemeslu — sākot no naudas ietaupīšanas un beidzot ar izvairīšanos no krātuves ledusskapja atvilktnēs. Ja izvēlaties kompostēt pārtika pārpalikumus, jums ir iespēja izveidot labāku augsni, ko izmantot savā dārzā, un, iespējams, varēsit samazināt arī siltumnīcefekta gāzu emisijas.
Izšķērdējot pārtiku, mēs izšķērdējam gan savu naudu, gan dabas resursus, kas izmantoti šīs pārtikas radīšanai. Turklāt nevajadzīgi pievienojam izmantojamo pārtiku atkritumu poligoniem.
Par laimi, ir tik daudz veidu, kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu, palīdzot gan savam maciņam, gan videi. Vai esat domājis par preču iegādi vairumā, uzglabāšanas veida nomaiņu vai "neglīto" augļu iegādi? Izmēģiniet vienu vai divas izmaiņas — izvēle ir jūsu ziņā, lai cīnītos pret pārtikas izšķērdēšanu, raksta Chowhound.
Tāpat kā mēs šķirojam savas grāmatas un drēbes, ir svarīgi novērtēt, kas atrodas mūsu ledusskapī. Tas palīdzēs izvairīties no trešās mērces pudeles iegādes, kad plauktos jau ir vairākas pudeles (vienai gandrīz beidzies derīguma termiņš, viena var būt gadu veca!).
Atbrīvojieties no produktiem un garšvielām, kas ir sabojājušās, un novietojiet tuvāk tos, kuru derīguma termiņš tuvojas beigām, lai atcerētos lietot.
Ja konstatējat, ka regulāri izmetat ārā gļotainus zaļumus un sapelējušus augļus, iespējams, esat pārāk ambiciozs, iegādājoties produktus. Lielapjoma pirkšana ir saprātīga konservētām un sausajām precēm, kas kalpo ilgu laiku, taču apskatiet savus produktu gatavošanas un ēšanas paradumus un mēģiniet atbilstoši plānot savu iepirkumu sarakstu.
Ja iknedēļas rutīna var nedaudz mainīties, mēģiniet iepirkties tādā veida, ka dodaties īsākos, biežākos braucienos uz veikalu, lai paņemtu to, kas nepieciešams nākamajai dienai vai divām.
Noteikti pareizi uzglabājiet iegādātos augļus un dārzeņus, lai tie ledusskapī kalpotu ilgāk. Tas nozīmē, ka atsevišķi produkti ir jānošķir, jāsaglabā noteikta ledusskapja temperatūra un jāizvairās no iepriekš sagrieztiem produktiem, kas ātrāk bojājas.
Mēs esam pieaugušie un zinām, cik daudz varam apēst vienā piegājienā! Apkalpojot sevi, ņemiet tikai to, ko plānojat ēst, lai neizsviestu labu ēdienu atkritumu tvertnē. Un tas ir arī tādā gadījumā, ja esat vakariņu viesis kāda cita mājās — saimnieks nevēlēsies glābt pārpalikumus no jūsu šķīvja, tāpēc viss, ko neapēdat, noteikti kļūs par miskasti.
Atcerieties, ka vienmēr varat atgriezties uz dažām sekundēm, lai paņemtu vēl ēdienu, jo viss, kas nav apēsts pasniegšanas traukā, nākotnē atvieglos to, ko darīt ar maltītes pārpalikumiem.
Liekot pārpalikumus ledusskapī, noteikti izvairieties pieļaut bieži sastopamas uzglabāšanas kļūdas, kas var sabojāt pārtiku, piemēram, uzglabāt ēdienu nepareizos traukos vai atstāt ledusskapī tās bez vāka.
Vienmēr lūdziet līdzi ņemamos konteinerus restorāna pārpalikumiem. Protams, jūs ēdīsiet šo picas pārpalikumu vēlāk, taču pat pāri palikusi zupa vai puse sviestmaizes varētu būt laba uzkoda starp ēdienreizēm nākamajās dienās.
Un varbūt jūs varat izmantot šos rīsus kā gatavu pamatu nākamajai mājās gatavotajai maltītei vai izglābt maizi no restorāna maizes groza. Pat ja tagad esat paēdis, padomājiet, kā pārpalikumi var aizkavēt nākamo ceļojumu uz pārtikas veikalu!
Dažāda veida atkritumi rodas tāpēc, ka lielākā daļa pārtikas preču veikalu nevēlas iegādāties un pārdot īpaši nelīdzenus kartupeļus, sīkus kivi vai dīvainas formas piparus — vēsturiski patērētāji tos nepērk un tie tiek izmesti.
Iegādājoties neglītus augļus un dārzeņus, jūs pasargāsit tos no atkritumiem, un, ja paveicas dzīvot netālu no pārtikas veikala, kur pārdod produktus ar atlaidēm, ietaupīsit arī naudu.
Olu čaumalas, kukurūzas vālītes, melones un ābolu mizas, ak! Daudzas ēdiena daļas nevar radoši pārveidot jaunos ēdienos, un tāpēc der kompostēšana. Tā vietā, lai visas šīs pārtikas atliekas pievienotu atkritumiem un galu galā poligoniem, kompostēšana to visu pārvērš ar barības vielām bagātu augsni.
Daži pārtikas produkti, no kuriem vēlaties izvairīties no kompostēšanas, ir gaļa, zivis, eļļas un piena produkti, un, protams, nekompostējiet nevienu priekšmetu, kas satur plastmasu vai pesticīdus.
Dažas no šīm pārtikas atliekām ir galvenās krājumu sastāvdaļas. Sīpolu mizas, ķiploku gali, garšaugu stublāji, burkānu galotnes — ievietojiet to visu saldētavas maisiņā un, kad esat uzkrājis labu daudzumu, sautējiet tos visus ūdenī stundu (vai dažas). Izkāš, un ir brīnišķīgs buljons, kas gatavs zupām un receptēm, kas jāgatavo lēnu.
Gaļas kauli, siera mizas un garneļu mizas arī ir lieliskas buljona sastāvdaļas, taču izvairieties no citrusaugļu mizām vai sastāvdaļām, kas varētu pārņemt maigākās garšas.
Pirms ievietojat šo lielo liellopa čili katlu ledusskapī, padomājiet: vai mana ģimene to visu apēdīs, pirms tas sabojāsies? Uzglabājiet ledusskapī to, ko reāli ēdīsiet nākamajās dienās, bet pārējo ievietojiet saldētavā — jo katru dienu ēdot vienu un to pašu ēdienu, kļūst apnicīgi.
Bet tas būs gatavs lietošanai vēlākās ēdienreizes, kad atkausēsiet pēc dažām nedēļām! Tas pats attiecas uz gadījumiem, kad dodaties ārpus pilsētas; noteikti sasaldējiet pārpalikumus no ledusskapja, lai tie nesabojātos, kamēr esat prom.
Šī ir strīdīga tēma — dažiem cilvēkiem nepatīk glabāt maizi ledusskapī, domājot, ka tā kļūst sausa, savukārt citi nonāk otrā galējībā un glabā maizi saldētavā, pēc vajadzības grauzdējot šķēles.
Maizes atdzesēšana ir novērsusi daudzus sapelējušus klaipus, un rodas nelielas vai pat nerodas nekādas izmaiņas tekstūrā un garšā. Katram savs padoms!
Dažreiz mums ir jāatzīst sev, ka mums ir nepieciešama neliela mazumtirdzniecības terapija, lai virzītu sevi uz pārmaiņām. Jauns sporta apģērbs, lai vairāk sportotu, labi tīrīšanas līdzekļi, lai māja būtu sakoptāka. Izspiediet vairāk produktu ar sulu spiedi, pagatavojiet konservus, izmantojot konservēšanas komplektu, un saglabājiet visu sakārtotu un gatavu lietošanai ar labākiem uzglabāšanas traukiem. Iesaka stikla traukus, lai ledusskapī esošās preces būtu viegli atrast un nekavējoties izmantot.