Kafija un tās kultūra. Vai tiešām viss sākās ar kazu?

Vai tā ir taisnība, ka pasaule griežas, pateicoties kafijai? Iespējams, tas būtu pārāk pārspīlēts apgalvojums, taču tajā ir arī daļa patiesības. Kafija, kas ir vispopulārākais dzēriens, ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa daudzu cilvēku dzīvē.

No kafijas rituāliem rīta pusē līdz romantiskiem randiņiem omulīgās kafejnīcās un nozīmīgām biznesa sanāksmēm - šis aromātiskais un garšām bagātīgais dzēriens bieži vien papildina ikdienu. Kafijas automāti ir pārsteidzoši dažādi.Bet kāpēc kafija ir kļuvusi par tik neaizstājamu? Vai tas ir pateicoties garšai, aromātam vai kam citam? Kāda ir kafijas vēsture un kas padara tās kultūru tik unikālu? Kāpēc kafijas baudīšana Itālija atšķirās no tās baudīšanas Etiopijā? Ienirsim kafijas vēsturē, kultūras niansēs un garšas profilos, lai atklātu aizraujošus faktus par šo neparasto dzērienu.

Kafijas izcelsme: vai viss aizsākās ar kazu?

Mūsdienās mājas rotā lieliski kafijas automāti, un kafijas garšas ir visdažādākās. Kafijas vēsture ir meklējama gadsimtiem senā pagātnē un tā aizsākās eksotiskajā Etiopijā, kas tiek uzskatīta par kafijas dzimteni. Leģenda vēsta, ka nevis cilvēki, bet gan kazas bija tās, kas pirmās saskārās ar kafiju. Slavenais stāsts ir par kādu kazu ganu vārdā Kaldi, kurš dzīvojis Etiopijas augstienē. Kaldi pamanīja, ka pēc sarkanu ogu apēšanas no tuvējā krūma, viņa kazas palikušas neierasti enerģiskas. Izbrīnīts par to aktīvo rosību, Kaldi pats nogaršoja ogas un piedzīvoja līdz šim nebijušu enerģijas pieplūdumu, kas mudināja viņu dejot un dziedāt.

Kaldi pastāstīja par savu atklājumu vietējiem mūkiem, kuri sākotnēji nebija sajūsmā par ogu rūgteno garšu, tāpēc iemeta tās ugunī. Kad pupiņas apdega, gaisā bija jūtams valdzinošs aromāts, kas pamudināja mūkus atgūt apgrauzdētās pupiņas un izvārīt tās karstā ūdenī. Tā radās dzēriens, kas pārsteidza mūkus ar savu patīkamo garšu un uzmundrinošo iedarbību. Ziņas par šo unikālo dzērienu izplatījās ātri, un kafija arvien biežāk sāka parādīties cilvēku ikdienas dzīvē.

Kafijas ceļš uz Eiropu

Pēc uzplaukuma Etiopijā kafija turpināja savu ceļu. Ap 11. un 12. gadsimtu kafijas pupiņas sasniedza Arābiju, kur sāka attīstīties kafijas audzēšana un tirdzniecība. Tā kā kafija iemantoja popularitāti visā Arābijas pussalā, tā kļuva ne tikai par ierastu sastāvdaļu mājās, bet arī sabiedriskās kafejnīcās, kas tika izveidotas Tuvo Austrumu pilsētās. Šīs kafejnīcas kļuva par sabiedriskās aktivitātes centriem, kur cilvēki varēja baudīt kafiju, klausīties mūziku, spēlēt šahu un dalīties ar jaunumiem.

Kafija nebija pieprasīta tikai arābu pasaulē. Venēcijas tirgotāji, kuri apmeklēja Tuvo Austrumu pilsētas, pamanīja šo dzērienu un atveda to uz Eiropu. Ap 17. gadsimtu kafija bija nonākusi Itālijā un izplatījās pa visu kontinentu. Eiropā daži uz jauno dzērienu raudzījās ar bažām, par spīti tam, ka kafija jau bija guvusi popularitāti, pat aizstājot tādus tradicionālos brokastu dzērienus kā alus vai vīns. Lai gan nebija modernu kafijas automātu, cilvēki gatavoja gardu kafiju ar savām rokām. Tie, kuri alkohola vietā baudīja kafiju, dienu sāka ar lielāku enerģiju un produktivitāti, un šī pozitīvā ietekme tikai attiecināta uz kafijas stimulējošo iedarbību.

Kā attīstījās kafijas pasaule?

Kad kafija iekaroja Eiropu, to sāka audzēt arī ārpus Arābijas. Vieni no pirmajiem, kam tas izdevās, bija holandieši, kuri audzēja kafiju Javas salā Indonēzijā. Tikmēr 18. gadsimta sākumā kafija nonāca arī Latīņamerikā. Tā kā šim reģionam piemīt ideāli laikapstākļi, kas nepieciešami kafijas audzēšanai, tika izveidotas plašas kafijas plantācijas. Mūsdienās kafijas augi plaukst tropu un subtropu reģionos, kur bieži spīd saule un ir mitrs klimats. Galvenie kafijas audzēšanas reģioni atrodas Amerikā, Āfrikā un Āzijā, kur galvenokārt kafija tiek audzēta Brazīlijā, Vjetnamā, Kolumbijā, Indonēzijā un Indijā.

Ir zināmas vairāk nekā 60 kafijas augu sugas, bet populārākās ir trīs:

  • Arabika: Visvairāk pasaulē patērētā kafija, kas tiek novērtēta tās maigās un daudzveidīgās garšas dēļ. Arabikas kafijas pupiņām bieži vien ir raksturīga salda garša ar šokolādes, riekstu un karameles niansēm, ko papildina augļu piegarša, kā arī maigs skābums un smalks rūgtums.

  • Robusta: Ne tik populāra, taču pazīstama ar spēcīgu, intensīvu garšu, kam bieži seko graudu un zemesriekstu notis. Robustas pupiņas satur ievērojami vairāk kofeīna nekā arabika.

  • Liberika: Visretāk sastopamais kafijas veids, kas pazīstams ar ne tik izteiktu garšu un bieži tiek sajaukts ar citām kafijas pupiņām, lai uzlabotu garšu.

Kafijas pupiņu daudzveidība ir tikai viens no faktoriem plašajā kafijas garšu un dzērienu pasaulē. Kafijas dzērienu klāsts ir pārsteidzošs - no espresso līdz latte, no cortado līdz americano. Funkcionālo kafijas automātu ienākšana tirgū ir mainījusi arī to, kā mājās tiek pagatavota kafija, ļaujot kafijas entuzastiem iegūt pat visizsmalcinātākos dzērienus ar vienas pogas spiedienu. Pirms 70 gadiem Vācijā tika izgudrots pirmais elektriskais kafijas automāts, kas padarīja kafijas pagatavošanu mājās pavisam savādāku.

Pexels.com

Kafijas kultūra šodien

Laika gaitā kafijas garšas un pagatavošanas metodes ir mainījušās, taču tās kultūras būtība ir palikusi nemainīga. Lai gan mūsdienās ir viedie kafijas automāti, viss joprojām ir atkarīgs no emocijām. Kafijas baudīšana vienmēr ir bijusi saistīta ar rituāliem, un šī tradīcija turpinās līdz pat šodienai. Mūsdienās kafija simbolizē enerģiju, produktivitāti un radošumu. Daudzi mākslinieki, rakstnieki un mūziķi ir padarījuši kafiju par daļu no sava radošā procesa. Kafejnīcas bieži tiek atspulguļotas kā sadarbības, darba un ideju apmaiņas vietas.

Tomēr dažādās valstīs kafijas kultūra atšķiras. Piemēram, Itālijā par draudzīgu žestu tiek uzskatīts tas, ka kādam tiek piedāvāta tasīte kafijas - parasti espresso. Pacienāšana ar espresso kafiju tiek uzskatīta par veidu, kā stiprināt attiecības - gan tiekoties ar senu draugu, gan parakstot sadarbības līgumu. Etiopijā kafijas ceremonijas, kas pazīstamas kā "Jebena buma", joprojām tiek uzskatītas par svētu tradīciju, kas simbolizē kopienu, vienotību un kultūras mantojumu. Katrs solis, sākot ar zaļu pupiņu apgrauzdēšanu un beidzot ar izcilas tasītes pagatavošanu, ir apzināta darbība, lai godinātu šo tradīciju. Brazīlijā stipras kafijas, jeb "Cafezinho", baudīšana kalpo par viesmīlības, uzmundrinājuma un sociālās saiknes žestu.

Kafija: mūžīga bagātība

Izpētot kafijas vēsturi, varam secināt, ka no pirmsākumiem Etiopijā līdz pat tās popularitātei apkārt pasaulei šis dzēriens piedāvā vairāk nekā tikai bagātīgu garšu un enerģijas devu. No senlaicīgiem kafijas automātiem līdz mūsdienīgam modernumam. Kafija simbolizē saikni, tradīcijas un vienotību. Lai kurā pasaules malā tiktu baudīta tasīte gardas kafijas, tā vienmēr radīs draudzīgu smaidu un kopības sajūtu.

Dzīvesstils

104 gadus vecā Earlina Denisa ir strādājusi par skolotāju gandrīz 40 gadus. Ir pagājuši daudzi gadi, kopš sieviete aizgāja pensijā, taču pat pēc gadu desmitiem viņai izdodas “ietekmēt” savus bijušos skolēnus, stāstot par savu ilgmūžības noslēpumu, vēsta “Fox”.

Svarīgākais