Filtrētā kafija un espress ir veselīgākie kafijas veidi. Par to raksta Daily Mail, atsaucoties uz zinātnieku pētījumiem. Filtrētā kafija, kas pagatavota, izlaižot maltas pupiņas caur papīra vai sieta filtru, samazina artēriju slimību risku, kas ir visizplatītākais sirdslēkmes cēlonis.
Tā secinājuši norvēģu pētnieki, kuri 20 gadus novēroja 500 tūkstošu cilvēku dzīvi. Zinātnieki ir atklājuši, ka četru tasīšu filtrētās kafijas izdzeršana dienā pozitīvi ietekmē sirds veselību.
Kas attiecas uz espreso, ir pierādīts, ka kafija uz espreso bāzes, tostarp kapučīno, latte un balta kafija, ir labvēlīga smadzenēm. Itālijas zinātnieku 2023. gada pētījums atklāja, ka espreso ekstrakti var samazināt toksisko olbaltumvielu uzkrāšanos, kas saistīta ar Alcheimera slimības attīstību. Kofeīns arī samazina amiloīda uzkrāšanos, mazina iekaisumu un novērš smadzeņu šūnu nāvi, kas potenciāli varētu samazināt demences risku.
Tomēr eksperti atzīmē, ka kafijas ietekme uz Alcheimera slimības riska mazināšanu līdz šim ir pierādīta tikai pelēm, nevis cilvēkiem.
Tikmēr, zinātnieki atklājuši, ka pārmērīga šķīstošās kafijas lietošana var būt kaitīga, jo tajā ir augsts akrilamīda saturs - ķīmiskā viela, ko Starptautiskā vēža izpētes aģentūra atzinusi par bīstamu kancerogēnu.
Šķīstošā kafija satur divas reizes vairāk akrilamīda nekā maltā kafija, taču, lietojot mērenu patēriņu (līdz 10 tasītēm dienā), riski ir minimāli, atzīmēja eksperti.
Neskatoties uz akrilamīda klātbūtni šķīstošajā kafijā, šis dzēriens ir bagāts ar antioksidantiem, piemēram, melanoidīniem, kas veicina baktēriju daudzveidību zarnās un pasargā organismu no dažādām slimībām.
Mēs jau rakstījām: Kafija katrai zodiaka zīmei