Lai pareizi aprīkotu savu mājas bāru, jāsāk ar nelielu savu preferenču analīzi. Kādus dzērienus jūs un jūsu mīļie izvēlaties visbiežāk? Vīna cienītāju mājas bārā jābūt glāzēm, kas paredzētas konkrētām vīnogu šķirnēm.
Sarkanvīna cienītājiem var būt vairākas šķirņu glāzes un viena universāla. Tas pats attiecas uz baltvīniem, bet, ja jums nav īpašu vēlmju, var ieteikt standarta komplektu - baltajam, sarkanajam un dzirkstošajam.
Izvēloties glāzes, jāpievērš uzmanība bļodas izmēram un formai. No tā ir atkarīga dzēriena garšas un aromāta attīstība. Svarīgs ir arī kāts, piemēram, baltvīna glāzi būtu ērti turēt rokās, nenododot dzērienam roku siltumu.
Dzirkstošo vīnu cienītājiem ieteicamas arī vairākas glāžu variācijas, kur forma ir vērsta uz vīnogu šķirni un ražošanas metodi.
Prosecco un šampanietim noteikti vajag dažādas glāzes.
Ar ko sākt, izvēloties traukus savam mājas bāram? Ir divas galvenās pieejas, un katrai no tām ir savas priekšrocības.
Otrā iespēja, radošāka, ir izvēlēties dažādu stilu dzērienus dažādiem gadījumiem. Piemēram, romantiskai vietai vasaras vakarā var izvēlēties smalkas kristāla stikla glāzes, kas atgādina ziedu pumpurus. Starp citu, tāda forma ir noderīga saldiem dzirkstošajiem dzērieniem, piemēram, Moscato.
ristāla glāzēm ir augstāka siltumvadītspēja, un dzērieni ilgāk saglabājas pareizā temperatūrā. Klasiskais kristāls ir skaists un skanīgs, ar zaigojošu gaismas refrakciju un padara galdu ļoti svinīgu. Un kristāla stiklam ir kristāla izturība un caurspīdīgums, tas ir drošāks un vieglāk tīrāms. Piemēram, to var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
Tiem, kas novērtē radošumu dzērienos un patīk eksperimentēt ar kokteiļiem, jāiegulda arī sava mājas bāra kokteiļu aksesuāros. Vislabāk ir izvēlēties bāra glāzes veikalos, kas specializējas virtuves piederumu un galda piederumu ražošanā, jo tie parasti var piedāvāt labāko variantu.
Ja vēlamies uzbūvēt mājas bāru, tad papildus galvenajam bāra aprīkojumam būs nepieciešams trauku sortiments. Tas ir vismaz pamata glāžu komplekts.
Papildus glāzēm nevajadzētu aizmirst arī par aksesuāriem, un šeit speciālisti iesaka neskopoties un paņemt līdzi ledus spaini dzērienu atdzesēšanai. Noderēs arī karafe. Un tas nav tikai jauks aksesuārs galdam. Vīnam ir jāelpo un jābūt piesātinātam ar skābekli, tad palīdz karafe.
Jauniem vīniem ir piemērota karafe ar platu dibenu, bet izturētiem vīniem ar šauru snīpi, jo galvenais uzdevums būs atbrīvoties no nogulsnēm vīnā.