Kā ierobežot 3 veidu izsalkumu - sirds, galvas un vēdera - un beidzot zaudēt svaru

© Foto: pixabay.com

Īpaši apstrādāti pārtikas produkti tiek saukti par vienu no kaitīgākajiem. Tie satur daudz sāls, cukura un tauku. Turklāt dažādas garšu kombinācijas un piedevas var izraisīt īstu pārtikas atkarību, no kā grūti atbrīvoties.

Daudzi cilvēki zina, ka ieradums ēst īpaši apstrādātu pārtiku ne pie kā laba nenovedīs. Tas ir saistīts ar augstu risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu, aptaukošanos, vēzi, sirds un asinsvadu slimībām un pat priekšlaicīgu nāvi. Tomēr atbrīvoties no šāda ieraduma nav tik vienkārši. Šis ēdiens ir vienkārši un ātri pagatavojams, turklāt arī garšīgs. Tam ir grūti pretoties.

Pēc uztura speciālistes Nikolas Ludlumas-Rainas teiktā, pastāv trīs galvenie bada veidi, eksperte pastāstīja Daily Mail. Kā tikt galā ar katru no tiem?

Galvas bads

Foto: pixabay.com

Pēc uztura speciālistes domām, tās ir nejauša tieksme pēc pārtikas, kas rodas kāda trigera ietekmē, visbiežāk vizuālā. Piemēram, kad, pārlūkojot sociālos tīklus, uz maiznīcas letes redzat kūkas vai kārdinošus ēdienu fotoattēlus. To var izraisīt arī čipsu maisiņa atvēršanas skaņa vai ēdiena smarža.

Parasti galvas izsalkums rodas pēkšņi un prasa gandrīz tūlītēju apmierinājumu - gribas uzreiz apēst kaut ko kaitīgu. Taču maz ticams, ka pēc šādas uzkodas jutīsieties paēduši, jo daudzi mūsu iecienītākie našķi, sākot no konfektēm un beidzot ar čipsiem un konditorejas izstrādājumiem, nesatur būtiskas uzturvielas, kā arī olbaltumvielas un šķiedrvielas. Un ļoti drīz izsalkums atgriezīsies.

Lai apspiestu šādu izsalkumu, ir jāsaprot tā izraisītāji. Nosakiet, kas un kurā brīdī izraisa kāri pēc ēdiena. Iespējams, vajadzētu pārtraukt sekot sociālo tīklu lapām ar skaistām fotogrāfijām, izvēlēties citu maršrutu uz mājām no darba, lai izvairītos no smaržas, kas nāk no vietējās maiznīcas, izveidot iepirkumu sarakstu, dodoties uz lielveikalu vai pasūtīt pārtikas preces ar piegādi.

Foto: pixabay.com

Tāpat ir lietderīgi kaitīgos pārtikas produktus paslēpt no redzesloka mājās un gluži otrādi redzamā vietā izlikt veselīgos - augļus, dārzeņus, riekstus. Tādā veidā ir lielāka iespēja nezaudēt savaldību un izdarīt veselīgas izvēles. Daudz vieglāk ir paņemt augli, ja tas jau ir izmazgāts un atrodas traukā uz galda.

Izsalkuma brīžos mēģiniet novērst uzmanību. Tā varētu būt pastaiga, burbuļvanna vai kāda patīkama nodarbošanās.

Visbeidzot, padariet veselīgas pārtikas ēšanu apzinātu: sajūtiet tā garšu, smaržu un mēģiniet to izbaudīt. Tas radīs patīkamu sajūtu, pie kā varēs atgriezties.

Sirds izsalkums

Foto: pixabay.com

Pēc Ludlumas-Rainas teiktā, tas būtībā ir tas, ko sauc par emocionālo ēšanu. Šādas tieksmes pēc ēdiena rodas dažādu emociju gan negatīvu, gan pozitīvu iespaidā. Un šajā gadījumā ar ēdiena palīdzību mēs saņemam tūlītēju mierinājumu, uzmundrinājumu vai līdzjūtību.

Eksperte piebilda, ka ik pa laikam lietot ēdienu kā atlīdzību vai garastāvokļa pacēlāju ne vienmēr ir slikti. Ir svarīgi, lai pārtika nekļūtu par vienīgo vai galveno veidu, kā tikt galā ar grūtībām. Šādos brīžos parasti velk pie saldumiem, kas nereti saistās ar atmiņām no bērnības, jo tieši ar saldumiem vecāki savus bērnus parasti mierina vai iedrošina.

Ludlama-Raina iesaka, ka, lai pārvarētu sirds izsalkumu, ir svarīgi apzināties emocijas, kas ietekmē apetīti un pēc tam nākt klajā ar alternatīvu rīcību. Piemēram, ja kļūsti vientuļš, piezvani draugam, ja dusmojies, dodies pastaigā.

Ja izsalkums turpinās, mēģiniet pievērst uzmanību savai elpošanai, pirms izlemjat, ko ēst. Īsas ieelpas un garas izelpas var stimulēt parasimpātisko nervu sistēmu, kas var palīdzēt justies mierīgākam.

Vēdera izsalkums

Foto: pixabay.com

Tie ir patiesa fiziska bada simptomi, par ko stāsta ķermenis - piemēram, rūcošs vēders, nogurums un pat reibonis. Tas aug pakāpeniski. Atšķirībā no pārējiem diviem izsalkuma veidiem, kas izzūd pēc aptuveni 15-20 minūtēm, kuņģa izsalkums laika gaitā tikai pastiprinās, līdz to apmierinām.

Normālai organisma funkcionēšanai mums pastāvīgi nepieciešama enerģija un uzturvielas, tāpēc eksperte iesaka negaidīt, kamēr kuņģa izsalkums sasniegs kritisko robežu. Ja esam izsalkuši, viegli varam ļauties treknu vai saldu ēdienu kārdinājumam, kas dod ātru efektu, bet neatstāj sāta sajūtu uz ilgu laiku. Turklāt šajā gadījumā daudz vieglāk ir apēst par daudz un ar pilnu vēderu un diskomforta sajūtu.

Ludlama-Raina iesaka atrast sev piemērotu ēšanas rutīnu neatkarīgi no tā, vai tās ir trīs ēdienreizes dienā vai biežākas veselīgas uzkodas.

Mūsu ķermenis mīl rutīnu un regularitāti, tāpēc ir svarīgi ievērot izvēlēto grafiku un neizlaist ēdienreizes. Pretējā gadījumā pārmērīgs izsalkums var novest pie neplānota īpaši apstrādātas pārtikas patēriņa.

Un neaizmirstiet dzert pietiekami daudz ūdens visas dienas garumā. Pēc uztura speciālistes domām, dienā vajadzētu izdzert vismaz 6-8 glāzes vai tases šķidruma.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais