Kurš kafijas dzēriena variants ir veselīgāks: auksts vai karsts?

© Foto: Pexels.com

Ledus kafija ir populārs vasaras dzēriens, jo tā ir atsvaidzinoša karstās dienās un dod enerģiju kofeīna satura dēļ.

Ir zināms, ka kofeīns stimulē centrālo nervu sistēmu, uzlabojot koncentrēšanos un maskējot nogurumu, konkurējot ar adenozīnu, kas uzkrājas visas dienas garumā un signalizē mūsu smadzenēm, ka ir pienācis laiks atpūsties - ideāli piemērots tiem, kas meklē ātru uzlādes veidu.

Kā pagatavo ledus kafiju?

Foto: Pexels.com

Ir divi veidi, kā pagatavot ledus kafiju. Espreso atdzesē un sajauc ar dažādām piedevām - ledus latte, frappe. Kafija tiek pagatavota ar ledus ūdeni - aukstā brūvēšana, šāds ir iegūtā dzēriena nosaukums, tā pagatavošanas sarežģītība ir no 8 līdz 20 stundām, to dzer bez piena un cukura.

Patiesi cienītāji dod priekšroku otrajam variantam - lēnai, aukstai kafijai vai aukstai brūvēšanai - aukstai pagatavošanas metodei.

Pamatojoties uz cukura, sīrupa un citu saldo piedevu daudzumu, aukstās kafijas priekšrocības ir samazinātas līdz minimumam. Jūs saņemat ogļhidrātu-tauku bumbu, kas izraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Dzerot šādu dzērienu karstumā, ķermeņa temperatūra nedaudz pazeminās, un kļūst tikai karstāks.

Atdzesēšanai labāk izvēlēties karstu kafiju. Un vispār labam garastāvoklim, dažādu slimību profilaksei un depresijai dodiet priekšroku klasiskajai kafijai. Pāris tases dienā dos tikai labumu!

Foto: Pexels.com

Dzērieni ar ledu var izraisīt kuņģa-zarnu trakta spazmas: no Oddi sfinktera līdz zarnām, rezultātā rodas sāpes un citas nepatīkamas sajūtas. Auksts ūdens noved pie gļotādu hipotermijas, un tas savukārt, piemēram, izraisa tonsilītu.

Pilnīgi ledains ūdens (ledus) liek kuņģim bloķēt enzīmu un kuņģa sulas ražošanu, kas savukārt izraisa olbaltumvielu gremošanas traucējumus. Turklāt organisms tērēs ievērojamu enerģijas daudzumu aukstā šķidruma uzsildīšanai, lai pēc tam to uzņemtu.

Ledus kafija ir ledus dzēriens, ko dzer karstā laikā. Sastāv no piena, kafijas, cukura (parasti daudz cukura) un ledus.

Atdzisusi vai atdzesēta

Foto: Pexels.com

Jāsaprot, ka atdzisusi kafija, kurai pievienots ledus, un īpaši atdzesēta kafija nav viens un tas pats. Ja uzvārīsiet kafiju parastajā veidā un pēc tam vienkārši atdzesēsiet un pievienosiet ledus gabaliņus, garša būs atšķirīga.

Pirmkārt, atdzisusi kafija zaudēs savu aromātu, otrkārt, ledus izkusīs un dzēriens zaudēs blīvumu. Tāpēc, gatavojot auksto brūvējumu, tas tiek brūvēts ar aukstu ūdeni ilgu laiku, no 8 stundām līdz dienai, un tad dzēriens pēc garšas izrādās blīvāks un mīksts, bez raksturīgā rūgtuma un skābuma.

Nevar saukt par veselīgu

Foto: pixabay.com

Neraugoties uz popularitāti, aukstos kafijas dzērienus nevar saukt par veselīgiem, galvenais iemesls, kāpēc tie tiek daudz lietoti, ir to garša un tai sekojošā kofeīna iedarbība. Kafiju, īpaši aukstu, var dzert, ja nav tiešu medicīnisku ierobežojumu (dzelzs deficīta anēmija; paaugstināts asinsspiediens; čūlu un gastrītu akūtā fāze u.c.).

Piens, sīrupi un saldējums visbiežāk tiek pievienots atdzesētiem kafijas dzērieniem, tādējādi samazinot pašas kafijas priekšrocības.

Melnajā americano kafijā vai espreso ir nulle kaloriju, un mazākais kapučīno ar zemu tauku saturu pienu un bez cukura jau ir 50 kalorijas. Pāris kafijas dzērienu dienā ar pienu un sīrupu nozīmēs iknedēļu uzņemt 2000 papildu kaloriju vai pat vēl vairāk.

Kādai jābūt ideālās kafijas receptei?

Foto: pixabay.com

Kafijai nevajadzētu pievienot:

pienu (pierādīts, ka katrs ceturtais pieaugušais nepanes laktozi),

cukuru un sīrupus,

viskiju un konjaku,

medus (apetīti rosinās arī fruktoze).

Foto: pixabay.com

Ko var pievienot?

Citrons, laims (samazina glikācijas produktu iedarbību), augu piens. Lai iegūtu maksimālu labumu, dzeriet kafiju tikai 30 minūtes vai stundu pēc ēšanas - nepievienojot pienu, cukuru un sīrupus, ņemot vērā, ka kafija izraisa dehidratāciju, pievienojiet ūdeni.

Foto: Pexels.com

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais