Vīnu izvēle pēc to pamatgaršas

© Foto: depositphotos.com

Neviens ēdiena šķīvis nesastāv tikai no vienas sastāvdaļas ar vienu atsevišķu garšas īpašību. Neaizmirstams ēdiens satur vairākas garšas un tekstūras, kas kopā veido veselumu.

Turklāt garša ir individuāla pieredze, kur ikvienam ir dažādas garšas kārpiņas, lai izbaudītu pieredzi. Taču joprojām ir iespējams atrast savam ēdienam piemērotu vīnu, paturot prātā pamata garšas. Daži padomi, kas vedīs pareizajā virzienā, raksta professionalsecrets.com.

Vīns ar saldo ēdienu

Foto: pixabay.com

Sastāvdaļas, piemēram, cukurs, medus un augļi, ir saldas, taču arī daudzi piena produkti un dārzeņi arī ir saldi. Ne mazāk svarīgi ir sakņu dārzeņi, kas ēdienam piešķir daudz salduma. Atšķirīgs saldums ēdienā savukārt padarīs vīna garšu mazāk saldu, rūgtāku un rupjāku uz mēles.

Tāpēc vispārīgs noteikums ir tāds, ka vīnam jābūt vismaz tikpat saldam kā ēdienam.

Alus vai vīns ar izteiktu rūgtumu nederēs pie saldā ēdiena.

Vīns ar skābu pārtiku

Foto: pixabay.com

Skābums pārtikā bieži rodas no etiķa, vīna, tomātiem un citrusaugļiem. Gandrīz visi augļi ir skābi. Arī daži skābpiena produkti - arī daži sieri - pārtikai piešķir skābumu. Manāms skābums pārtikā padara pievienotos dzērienus mazāk svaigus, mazāk rūgtus un saldākus. Dzēriens, kas vairāk sliecas uz saldumu, nevis skābumu (vīna mīļotājs varētu dot priekšroku vārdam “svaigums”), tiks izjusts kā negaršīgs un novecojis.

Tāpēc mēreni skābs ēdiens, piemēram, sautējums ar lielu daudzumu vīna un tomātiem, lieliski saderēs ar skābu (svaigu un dzīvīgu!) un sausu (ne saldu) vīnu.

Ļoti skābs ēdiens, piemēram, salāti ar mērci uz etiķa vai ceviche (ēdiens, kas sastāv no zivīm vai vēžveidīgajiem, kas marinēti citrusaugļos un garšvielās)uz laima bāzes, īsti nesader ar vīnu. Ļoti svaigs un ļoti sauss sārts varētu būt piemērots salātiem, bet viegls lāgers ir labāka izvēle, lai ēstu ar ceviche.

Vīns ar sāļu ēdienu

Foto: pixabay.com

Sāls dominē daudzos pārtikas produktos, bet arī dažos dzērienos. Lielākajā daļā kultūru sāls ir bijusi metode ēdiena uzglabāšanas laika pagarināšanai, kā rezultātā ir radušās daudzas sāļās klasikas. Izteiktais sāļums pārtikā mazina salduma, rūgtuma un svaiguma sajūtu pievienotajā dzērienā.

Tāpēc ar izteikti sāļu pārtiku, piemēram, kūpinātu un sālītu pārtiku, rūgtais eils bieži vien ir labākā izvēle. Sāls pazeminās rūgtumu vēl patīkamākā līmenī. Bet var darboties arī pretēja stratēģija.

Labākā izvēle kopā ar kaltētiem, sāļiem sieriem bieži vien ir salds vīns. Izteiktais sāļums, piemēram, zilajā sierā un tikpat izteiktais saldums, piemēram, portvīnā, balansēs viens otru.

Sāls arī mazinās rupjo sajūtu uz mēles, ko cita starpā izraisa vīnā esošo tanīnu rūgtums.

Pārtika ar sāļiem dzērieniem

Lai pievienotu dzērienus ar sāļuma nokrāsu, piemēram, dažiem šerijiem un dažiem viena iesala viskijiem, der jebkurš sāļš ēdiens. Ēdienā esošais sāļums mazinās sāļuma sajūtu dzērienā, padarot to patīkamāku.

Vīns ar rūgtu pārtiku

Foto: pixabay.com

Rūgtums ir garša, kurai reti kad tiek ļauts dominēt kādā pasaulslavenā ēdienā. Daudzi dārzeņi ir rūgti, piemēram, salāti, endīvijas, rukola, daži kāposti, baltie sparģeļi, artišoki un citi. Rūgta var būt arī kūpināta pārtika un grilēta gaļa.

Rūgtums pārtikā padara pievienoto dzērienu rūgtāku un rupjāku uz mēles, saldāku un mazāk svaigu.

Tāpēc lai gan rūgtumu ir grūti apvienot ar vīnu, vislabāk būtu jāstrādā “mīkstam”, “noapaļotam” un “sabalansētam” sarkanvīnam (bez galējībām nevienā virzienā, īpaši ne pret rūgtiem tanīniem).

Jebkurš rūgtums un rupjums uz mēles, kas nāk no vīna, tiks akcentēts ar rūgtumu ēdienā. Ja ēdiens joprojām šķiet pārāk rūgts vīnam, nedaudz papildu sāls un/vai citrona (skābuma) uz šķīvja var uzlabot garšu.

Rūgti dzērieni

Izteikts rūgtums dzērienos ir izplatīts, pateicoties alū esošajiem apiņiem. Dzēriena rūgtums padara pievienoto ēdienu mazāk saldu, mazāk sāļu un mazāk svaigu. Rūgts alus vai vīns vairos rupja rūgtuma un karstuma sajūtu ēdienā.

Tāpēc rūgtais alus, kā visi zina, lieliski sader ar sāļu ēdienu.

Foto: depositphotos.com

Rūgts alus kļūst vēl rūgtāks, ja to papildina karsts (pikants) ēdiens. Alus ar pieticīgu rūgtumu ir labāka izvēle. Sarkanvīns ar rūgtiem tanīniem ir lieliski piemērots, lai “izgrieztu” treknumu sātīgajā sarkanajā gaļā un jebkurā ar to saistītajā treknajā mērcē (béarnaise).

Vīns ar umami garšas ēdienu

Foto: pixabay.com

Piektā pamatgarša ir pazīstama ar nosaukumu umami, kas japāņu valodā nozīmē “garšīgums” vai “garšīgs”. Tas stāsta garšas kārpiņām, ka ēdiens satur vērtīgas olbaltumvielas.

Umami ir smalks garšas pastiprinātājs, kas lieliski sader ar gandrīz visu, ieskaitot vīnu un alu. Bet pārtikas produkti ar izteiktu umami garšu, piemēram, anšovi, izturēti sieri, raudzēta soja, jūraszāles un koncentrāta buljoni, izceļ vīna un alus rūgtumu.

Tāpēc ēdiens ar pamanāmu umami reti sader ar sarkanvīniem vai rūgto alu.

Āzijas ēdieni, kas bieži satur ar umami bagātas sastāvdaļas, piemēram, sojas mērci, zivju mērci un jūraszāles, bieži vien vislabāk sader ar baltvīnu ar nelielu saldumu un alu ar nelielu rūgtumu.

Visvairāk izturētās umami bumbas uz siera šķīvja, piemēram, zilie sieri patiesībā labāk sader ar saldajiem baltvīniem nekā ar sarkanvīnu.

Dzīvesstils

Jāņi jau bija visskaistākie svētki vasarā. Agri no rīta vīri aizgāja jūrā zvejot. Sievas sakārtoja mājas, izmazgāja grīdas, noslaucīja visus celiņus tīrus, tīrus. Tos nokaisīja ar baltām smiltīm un kalmēm. Salika meijas un pīlādžu zarus, lai sargā no ļauna. Līdz 12 dienā bija jāpabeidz šie darbi.

Svarīgākais