Kā Indijas rieksti uzlabo veselību?

© Foto: pixabay.com

Indijas riekstus bieži dēvē par riekstiem, bet botāniski tie tiek klasificēti kā sēklas, jo tie nāk no Indijas riekstu augļiem (ko sauc arī par kauleņiem). Kauleņi ir augļi, kas ir gaļīgi no ārpuses, bet satur čaumalu ar sēklu iekšpusē. Indijas augi pieder augu grupai, kas pazīstama kā anakardija, kurā ietilpst mango, etiķkoks un efeja, raksta bbcgoodfood.com.

Indijas koki aug siltākā klimatā, piemēram, Indijā un Vjetnamā, kas ir daži no pasaulē lielākajiem Indijas riekstu ražotājiem. Indijas riekstus veikalos var iegādāties visu gadu, jo atkarībā no tā, kurā pasaules daļā tie tiek audzēti, tos novāc dažādos gada laikos.

Indijas riekstu koks / Foto: pixabay.com

Indijas rieksti ir mazi, nieres formas, gaiši dzeltenā krāsā un tiem ir bagātīga, riekstu un nedaudz saldāka garša nekā zemesriekstiem. Tos var ēst neapstrādātus, grauzdētus, kā riekstu sviestu vai pagatavot karijus, ceptos kartupeļos un cepumus.

Uztura ziņā Indijas rieksti ir labs olbaltumvielu un nepiesātināto tauku avots. 30 g porcija satur apmēram 160 kalorijas, taču, tā kā tie ir bagāti ar olbaltumvielām un nepiesātinātajiem taukiem, tie nodrošina lielāku sāta līmeni. Šis porcijas lielums nodrošina arī aptuveni 20% no jūsu ikdienas magnija daudzuma, kas ir svarīgs hormonu veselībai, kā arī satur mangānu, selēnu, dzelzi un cinku.

Indijas riekstu augļi / Foto: pixabay.com

Indijas riekstu ieguvumi veselībai:

  • Tie palīdz aizsargāt pret sašaurinātām artērijām
  • Tie palīdz jums dzīvot ilgāk
  • Tie satur antioksidantus, kas palīdz aizsargāt pret noteiktām slimībām
  • Tie samazina sirds slimību un insulta risku
  • Tie var mazināt osteoartrīta simptomus
  • Tie var palīdzēt pārvaldīt kolīta simptomus
  • Tie var palīdzēt veselīgi zaudēt svaru
  • Tie var palīdzēt pārvaldīt cukura līmeni asinīs
  • Tie var palīdzēt samazināt insulta risku
  • Tie var palīdzēt novērst atmiņas zudumu

Cik noderīgi ir Indijas rieksti?

Foto: pixabay.com

1.Tie palīdz aizsargāt pret aterosklerozi un var pazemināt holesterīna līmeni

Indijas rieksti satur folātus un E vitamīnu, kas palīdz aizsargāt pret bloķētām vai sašaurinātām artērijām (aterosklerozi). Indijas riekstu ikdienas patēriņš var palīdzēt uzlabot holesterīna līmeni pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu.

2.Tie palīdz jums dzīvot ilgāk

Pētījumi atklājuši, ka diētas ar lielāku nepiesātināto tauku saturu, kā tas ir Indijas riekstos, samazina mirstības risku.

3.Tie palīdz aizsargāt organismu pret oksidatīvo stresu

Oksidatīvais stress laika gaitā var izraisīt orgānu, audu un pat šūnu bojājumus, kas var izraisīt dažādas slimības, piemēram, Parkinsona slimību, Alcheimera slimību un multiplo sklerozi. Antioksidanti palīdz “notīrīt” oksidatīvo stresu, un Indijas rieksti ir lielisks antioksidantu, īpaši polifenolu un karotinoīdu, avots.

4.Tie palīdz samazināt sirds slimību un insulta risku

Homocisteīns ir aminoskābe, bet, ja tā līmenis organismā kļūst pārāk augsts, tas palielina iekaisumu un līdz ar to sirds slimību vai insulta risku. Indijas riekstu lietošana ir saistīta ar homocisteīna līmeņa pazemināšanos organismā.

5.Tie var palīdzēt samazināt osteoartrīta deģenerāciju

Kombinētās antioksidantu un pretiekaisuma priekšrocības, ko sniedz Indijas riekstu lietošana, palīdz novērst osteoartrīta negatīvo ietekmi.

6 Tie var palīdzēt kolīta ārstēšanā

Foto: pixabay.com

Kolīts ir iekaisuma zarnu slimība, un pētījumi liecina, ka Indijas rieksti var palīdzēt mazināt iekaisumu un palīdzēt kolīta ārstēšanā.

7.Tie var palīdzēt veselīgā svara zaudēšanā

Diētas, kas ietver lielāku riekstu, piemēram, Indijas riekstu, uzņemšanu, ir saistītas ar samazinātu svara pieaugumu un mazāku aptaukošanās risku.

8.Tie var palīdzēt pārvaldīt cukura līmeni asinīs

Indijas riekstu ikdienas patēriņš palīdz uzlabot jutību pret insulīnu un tādējādi arī cukura diabēta slimnieku cukura līmeni asinīs. Iespējams, tas ir saistīts ar augstu olbaltumvielu un nepiesātināto tauku saturu, kas palīdz veicināt veselīgu cukura līmeni asinīs.

9.Tie var palīdzēt samazināt insulta risku

Indijas rieksti ir labs magnija avots, un pētījumi ir atklājuši, ka augstāks magnija līmenis asinīs ir saistīts ar samazinātu insulta risku.

10.Tie var palīdzēt aizsargāt pret atmiņas zudumu

Indijas riekstu labais uzturvērtības profils - olbaltumvielas, tauki, vitamīni un minerālvielas - darbojas kopā, lai sniedz ieguvumus pret atmiņas zudumu.

Vai Indijas rieksti ir droši ikvienam?

Foto: pixabay.com

Iespējams, ja ir alerģija pret Indijas riekstiem un ja ir kādas alerģiskas reakcijas pazīmes, piemēram, apgrūtināta elpošana, sejas, mēles vai lūpu pietūkums, nekavējoties jāzvana ātrajai palīdzībai, jo tas var būt dzīvībai bīstami.

Tie, kuriem ir alerģija pret riekstiem, visticamāk, būs alerģiski pret Indijas riekstiem.

Indijas riekstiem dod daudz ieguvumus veselībai, tie ir labs uzturvielu avots, tostarp olbaltumvielas un nepiesātinātie tauki, kā arī daudzi vitamīni un minerālvielas. Tāpat kā visus riekstus, tos vislabāk ēst mērenībā kā daļu no sabalansēta uztura, un vienmēr labāk ēst neapstrādātus, nevis sālītus vai grauzdētus.

Par to, kādi ir labākie rieksti sirds veselībai, plašāk šeit.

Zupa ar Indijas riekstu garnējumu / Foto: pixabay.com