Vai kivi ēšana var palīdzēt labāk aizmigt?

© Foto: pixabay.com

Kivi, kas ir bagāti ar serotonīnu, var palīdzēt ātrāk aizmigt un ilgāk gulēt. Viens no skaistākajiem un gardākajiem augļiem, kivi ir gan bērnu, gan pieaugušo iecienīti.

Tomēr, tāpat kā camu-camu augļi, šie koši zaļie augļi ir neticami barojoši. Viens no kivi potenciālajiem ieguvumiem veselībai pēdējā laikā ir izraisījis zināmu satraukumu. Ēdot tos pirms gulētiešanas, var labāk aizmigt un, kā izrādās, tā varētu būt taisnība, jautā bhg.com.

Kas jāzina par kivi potenciālajām miega blakusparādībām, kā arī dažiem citiem ieguvumiem?

Kas ir kivi?

Foto: pixabay.com

Lai gan kivi vai kivi bieži tiek saukti par tropiskiem augļiem, to dzimtene ir Ķīna, kur tie sākotnēji bija pazīstami kā Ķīnas ērkšķogas. Šis auglis aug uz vīnogulājiem, līdzīgi tiem, ko var redzēt vīna dārzos un drīz vien tika eksportēti pa visu pasauli.

Kivi ir viens no populārākajiem "tropu" augļiem. To Actinidia deliciosa sēklas, ko tagad pazīstam kā kivi, pirmo reizi tika eksportētas uz Jaunzēlandi 1900. gadu sākumā.

Tur augļi tika pārdēvēti ar jaunu nosaukumu pēc Jaunzēlandes slavenā vietējā, nelidojoša putna - kivi - vārda un salikti kopā ar citiem tropu augļiem, jo kivi garša tos tik labi papildināja. Turklāt tiem ir ļoti gara augšanas sezona, kas ir vairāk piemērota siltākam klimatam.

Runājot par uzturu, kivi var piedāvāt daudz. Tas satur īpaši daudz C un E vitamīnu, antioksidantu, kas samazina iekaisumu visā ķermenī un atbalsta veselīgu imūnsistēmu. Šie augļi ir pilni ar K vitamīnu un kāliju, un tie arī palīdzēs vielmaiņā, asins recēšanā un šķidruma līdzsvaru, vienlaikus saglabājot vitāli svarīgās sarkanās asins šūnas muskuļu un nervu veidošanā.

Kivi satur arī šķiedrvielas, kā arī prebiotikas. Šķiedra uzlabo mūsu gremošanu un vielmaiņu, radot regularitāti, vienlaikus pazeminot holesterīna līmeni asinīs. Tas arī nodrošinās uzkodas pēc ēdienreizēm — papildu bonuss, ko daudzi no mums meklē. Prebiotikas ir nesagremojamas šķiedras veids, kas darbojas kā barība zarnu baktērijām, kas dzīvo resnajā zarnā, palīdzot izveidot labu zarnu mikrobiomu.

Vai kivi var palīdzēt labāk aizmigt?

Vēl viens (vairāk gan apstrīdēts) ieguvums izriet no apgalvojuma, ka kivi faktiski var palīdzēt gulēt mierīgu nakts miegu. Šie spilgti zaļie augļi ir bagāti ar serotonīnu, galveno ķermeņa neiromediatoru, kam ir liela nozīme daudzos miega mehānismos.

Atkarībā no esošā līmeņa serotonīns var pozitīvi ietekmēt laiku, kas nepieciešams, lai aizmigtu, spēju nogulēt visu nakti un laiku, ko pavadāt dziļa miega fāzēs. Turklāt serotonīns ir galvenais melatonīna priekštecis — hormons, ko visi zinām un mīlam, lai palīdzētu aizmigt un iemigt, raksta bhg.com.

Foto: pixabay.com

Ir arī pārliecinoši pētījumi, kas liecina, ka pastāv pozitīva korelācija starp antioksidantu uzņemšanu un veselīgiem miega modeļiem, un kivi ir pilns ar antioksidantiem.

Tomēr visatbilstošākais pētījums par šo tēmu ir neliels pētījums, kurā tika pētīta saistība starp kivi patēriņu un miegu. Šis pētījums atklāja, ka dalībnieki, kuri ēda divus kivi vienu stundu pirms gulētiešanas četras nedēļas, ātrāk aizmiga, gulēja mierīgāk, gulēja ilgāku laiku, un viņu vispārējā miega kvalitāte uzlabojās.

Kā ēst vairāk kivi?

Foto: pixabay.com

Neatkarīgi no tā, vai jūs interesē šie potenciālie miega ieguvumi vai dažas citas iespaidīgās kivi veselību raisošās īpašības, ir tik daudz gardu veidu, kā tos izbaudīt.

Interesanti, ka, ja nepatīk garša, tad kivi miza ir ne tikai ēdama, bet arī var ievērojami palielināt šā augļa uzturvērtību, nodrošinot vairāk šķiedrvielu, E vitamīna un folātu.

Foto: pixabay.com

Neatkarīgi no tā, vai ēdat mizu vai nē , šo pikanto augli var pievienot smūtijiem, salātiem, salsām, jogurtam, auzu pārslām, konditorejas izstrādājumiem un mērcēm. Kivi vienkārša baudīšana ar karoti ir lieliska un garšīga iespēja.

RECEPTES

Smūtija biezenis ar kivi

Foto: Pexels.com

Pagatavojiet krāsainu ogu kokteiļu bļodu brokastīm. Tropu versijai var pievienot mango, ananāsu un kivi, bet auzu pienu aizstāt ar kokosriekstu ūdeni.

SASTĀVDAĻAS

200 g saldētu jauktu ogu

1 nogatavojies banāns

75 ml auzu piena

1 tējkarote kļavu sīrupa

½ ēd.k. vaniļas olbaltumvielu pulvera

GARNĒJUMAM

šķēlēs sagriezti kivi, banāni un svaigas ogas, zemenes

25 g granola*

1 ēdamkarote jauktu riekstu un sēklu maisījuma

1 ēdamkarote mandeļu sviesta

* Granola ir ēdiens, kas sastāv no auzām, riekstiem, sēklām, medus vai citiem saldinātājiem, piemēram, brūnā cukura un dažreiz uzpūstiem rīsiem, ko parasti cep, līdz tie ir kraukšķīgi, grauzdēti un zeltaini brūni. Cepšanas laikā maisījumu maisa, lai nepiedegtu un saglabātu brokastu pārslu konsistenci.

PAGATAVOŠANA

Ielieciet ogas, banānu, auzu pienu, kļavu sīrupu un proteīna pulveri jaudīgā blenderī un sablendējiet līdz viendabīgai masai. Vajadzības gadījumā pievienojiet vēl nedaudz piena, bet atcerieties, ka kokteilim jābūt diezgan biezam.

Ielejiet kokteili bļodā un pārberiet ar karoti svaigus augļus, granolu, riekstu un sēklu maisījumu. Pasniedzot pārkaisa ar mandeļu sviestu.

Kivi pīrāgi

Foto: Depositphotos

Pagatavojiet šos kivi pīrāgus ballītei, un tie patiks gan bērniem, gan pieaugušajiem. No zaļās želejas un olu krēma pagatavo gardu pildījumu.

SASTĀVDAĻAS

320 g veikalā pirktas gatava mīkla

4 olu dzeltenumi un 1 olas baltums (atlikušos baltumus sasaldē, lai gatavotu bezē kādu citu dienu)

400 ml piena

35 g pūdercukura

1 ēdamkarote parasto miltu

5 kubiņi zaļās želejas

2-3 zaļi un zeltaini kivi, nomizoti un sagriezti šķēlītēs.

PAGATAVOŠANA

Foto: Pexels.com

1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190C/170C. Sadala mīklu astoņās vienādās daļās. Katru no tām izrullē tik lielu, lai ar to varētu izklāt 7-8 cm platas rievotas tartletes veidnes vai astoņas lielas kēksu veidnes. Izklājiet mīklu, atstājot nedaudz virs malām, pēc tam ieklājiet ar papīra formiņām un cepamajām pupiņām. Uzlieciet formas uz cepšanas paplātes un cepiet 10 minūtes, pēc tam noņemiet papīru un pupiņas, apsmērējiet ar olu baltumu un cepiet vēl 5-10 minūtes, līdz tās kļūst kraukšķīgas un zeltainas. Atstāj atdzist uz 5 minūtēm, pēc tam izņem no formām un atstāj pilnībā atdzist.

2.Ielej pannā pienu un uzkarsē gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam noņem no uguns. Pievieno olu dzeltenumus, cukuru un miltus bļodā un saputo, līdz olas kļūst gaišas un uzputotas. Ielej bļodā trešdaļu karstā piena, visu laiku lēnām samaisot, līdz viss piens ir samaisījies. Pievieno arī atlikušo pienu.

3.Ar silikona virtuves lāpstiņu ieliek maisījumu pannā. Lēnām uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, maisot, līdz krēms ir biezs, gluds un spīdīgs. Sākumā tas izskatīsies nedaudz neviendabīgs, bet turpiniet maisīt, un tas kļūs gluds. Samazina karstumu un maisot vāra 2 minūtes. Iejauc želejas, līdz tās izšķīst. Atstāj maisījumu atdzist, līdz tas ir tikai silts, un tad sadala to uz izceptajām pīrāga formiņām. Katru pīrāgu garnē ar kivi šķēlīti un atstāj pilnībā atdzist.

Rabarberu un apelsīnu kūkas recepte