Brūnas vai baltas: vai olas atšķiras atkarībā no krāsas?

© Foto: pixabay.com

Ja pagatavotu omleti no brūnām olām, vai tās garša atšķirtos, ja to gatavotu no baltām, olām un vai tai būtu cita uzturvērtība? Kāda tad īsti ir atšķirība starp tumšas un gaišas krāsas olām.

Izdevums Deseret raksta, ka atkarībā no čaumalas krāsas nav atšķirības ne garšā, ne uzturvērtībā, taču tām bieži vien ir atšķirīga cena. Tās vistas, kas dēj brūnas olas, vairāk ēd, tāpēc to barošana ir dārgāka, kas ietekmē ražošanas izmaksas.

Baltās dēj baltas olas

Foto: pixabay.com

Būtībā nav atšķirības starp brūnu un baltu olu uzturvērtības ziņā. Tas ir saistīts ar vistu šķirni. Olu cena un garša ir atkarīga no vistu barības veida un daudzuma. Ražotājs Eggland's Best savā tīmekļa vietnē norāda, ka “parasti vistas ar baltām spalvām, piemēram, baltās Leghornas, dēj baltas olas, bet vistas ar sarkanīgi brūnām spalvām, piemēram, Rhode Island Reds, dēj brūnas olas. Olu čaumalas krāsai ir maz sakara ar olu kvalitāti, garšu, uzturvērtību, gatavošanas īpašībām vai čaumalas izturību.”

Jāpiebilst, ka abos gadījumos olu čaumalas no iekšpuses ir baltas. Tikai brūno olu gadījumā vista dabīgo pigmentu uz virsmas “uzklāj” pēdējā olu veidošanās posmā.

Vai olas ir noderīgas?

Foto: pixabay.com

Žurnālā Nutrients publicētajā pētījumā ir atspēkoti daži fakti, kas atturēja no olu lietošanas. Vistu olas satur holīnu, folskābi, D vitamīnu, jodu, B grupas vitamīnus un augstas kvalitātes olbaltumvielas, un tās vairs neuzskata par augsta holesterīna līmeņa un sirds un asinsvadu slimību riska faktoru.

Šie pārtikas produkti palielina muskuļu olbaltumvielu sintēzi un samazina tauku masu.

Pētījuma autori secināja, ka olas ir ļoti barojošas un pieejamas. Augstas kvalitātes pētījumos iegūtie pierādījumi liecina, ka olām ir pozitīva vai neitrāla ietekme uz veselības rādītājiem un tās nerada risku, ja tiek regulāri lietotas kā sabalansēta uztura sastāvdaļa.

Tortiljas ar olu salātiem, uzzini recepti šeit.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.