Kādi ir zelta noteikumi, lai izceptu visgaršīgākos kartupeļus? Cepti kartupeļi var būt vienkāršs garnējums — ja zina, ko dara.
Tie lieliski iepriecina ēdājus un lieliski der vakariņām ar augstu olbaltumvielu saturu. Bet ceptu kartupeļu pagatavošana ar kraukšķīgu ārpusi un maigu vidu ir precīza lieta, raksta realsimple.com.
Labāko ceptu kartupeļu gatavošana ir saistīta ar tehniku, nevis nezināmu sastāvdaļu vai speciāla aprīkojuma atrašanu.
Ir svarīgs cepšanai izvēlētais kartupeļu veids. Cepot miltainus kartupeļus, tie iegūst kraukšķīgu garoziņu un iekšpusē ir krēmīga tekstūra. Kartupeļos, kas ir ar stingru konsistenci, ir vairāk mitruma un tie nebūs tik garšīgi cepšanai, bet ir domāti zupām un salātiem. Miltainie būs, piemēram, ‘Excellency’ - vidēji vēla šķirne, ko Latvijā audzē jau vairākus gadus, arī - pēc kulinārajām īpašībām ļoti līdzīga šķirnei ‘Excellency’, viena no populārākajām frī šķirnēm.
Sagrieziet kartupeļus 4 palielos gabalos. Lielākos kartupeļu gabaliņos labāk kontrastēs mīkstais vidus un kraukšķīga ārpuse.
Vārīšana mīkstina kartupeļu iekšpusi pirms cepšanas, tāpēc kartupeļi nesadegs pirms būs mīksti. Kartupeļu gabaliņus vāra astoņas līdz 10 minūtes — tie nebūs pilnībā gatavi, bet būs gatavi cepšanai. Labākais veids, kā pārbaudīt, vai tie ir gatavi, ir nazi iedurt kartupelī — ja ir neliela pretestība, var noņemt no uguns. Lai miltainie kartupeļi neizšķīstu, iemetiet katliņā citrona šķēlīti un vāriet kopā.
Pēc tam kartupeļus nokāš caurdurī. Pirms ievietošanas cepeškrāsnī kartupeļiem noteikti jāļauj nedaudz nožūt.
Ideālā cepeškrāsns temperatūra kartupeļu cepšanai ir 2200 līdz 2300 C. Ja krāsnī ir konvekcijas iestatījums, izmantojiet to. Tas palīdzēs kartupeļiem kļūt kraukšķīgākiem un vienmērīgāk paliks brūni.
Cepšanas pannas iepriekšēja uzkarsēšana palīdz kartupeļu garoziņai kļūt kraukšķīgai un ir mazāka iespēja tos pārcept. Uzkarsējot cepeškrāsni, vispirms ievietojiet tajā tukšu cepešpannu. Pēc tam uzmanīgi uzkarsētā pannā salieciet kartupeļus.
Salieciet kartupeļus vienā kārtā, atstājot pietiekami daudz vietas, lai cepeškrāsns siltums varētu vienmērīgi sadalīties. Nevienam no kartupeļu gabaliņiem nevajadzētu atrasties citam virs cita.
Uzgaidiet apmēram 20 minūtes, pēc tam kartupeļus apgrieziet vai sakratiet uz pannas (tas veicina vienmērīgu cepšanu) apmēram ik pēc 25 minūtēm.
Šis ir neliels papildu padoms ir tiem, kam patīk ceptiem kartupeļiem pievienot garšvielas, piemēram, rozmarīnu vai ķiplokus. Lai izvairītos no piedegušiem ķiplokiem, sasautējiet ķiplokus ar zaļumiem eļļā līdz tie iegūst zeltainu krāsu. Tad izkāš un aromatizēto eļļu uzlej uz kartupeļiem.
Kā pagatavot kartupeļu pankūkas, lasiet šeit