© Foto: pixabay.com

Kokosriekstu koki aug tropos tādās valstīs kā Indonēzija, Indija un Malaizija, bet, par laimi, kokosriekstu produkti tiek eksportēti visā pasaulē. Kokosriekstu ūdens, kokosriekstu eļļa un kokosriekstu cukurs ir tikai daži populāri kokosriekstu produkti, kas visi nāk no viena un tā paša daudzpusīga auga.

No daudzajiem kokosriekstu slāņiem ir divas galvenās ēdamās daļas — ūdens, kas ir auga vidū, un baltais mīkstums vai rieksta daļa, ko sauc par endospermu. Šīs divas kokosriekstu daļas parasti izmanto kokosriekstu izstrādājumos, piemēram, kokosriekstu skaidiņu, kokosriekstu aminoskābju un daudzu citu pagatavošanai.

Foto: pixabay.com

Kokosriekstu piens joprojām ir viens no populārākajiem kokosriekstu produktiem, taču tas bieži tiek sajaukts ar kokosriekstu krējumu. Abi var būt kārbā, un tos var būt grūti tos atšķirt, pamatojoties tikai uz iepakojumu.

Kas ir kokosriekstu piens?

Foto: pixabay.com

Kokosriekstu piens ir izplatīts piena aizstājējs bez piena. Tas ir balts šķidrums, kas nāk tieši no kokosriekstu mīkstuma, kas tiek sadalīts. Lai pagatavotu kokosriekstu pienu, kokosriekstu mīkstumu sarīvē un sajauc ar karstu ūdeni. Pēc tam maisījumu izspiež, lai iegūtu gludu, aromātisku kokosriekstu pienu.

Salīdzinot ar citiem augu pieniem, piemēram, mandeļu pienu, kokosriekstu piens ir biezāks, biezāks un ar lielāku tauku saturu. Tātad, tas ir labāks risinājums pilnpiena aizstāšanai receptēs. Tas ir galvenais daudzu Āzijas stila ēdiena gatavošanas elements.

Kariju, zupu, sautējumu, kartupeļu un rīsu ēdienu receptēs bieži vien ir nepieciešams konservēts kokosriekstu piens, kas ir biezāks un krēmīgāks nekā kartona kārbās pārdotais kokosriekstu piens.

Konservētu kokosriekstu pienu tā biezuma, augsta tauku satura un salduma dēļ parasti izmanto arī maizes izstrādājumos, piemēram, kūkās, pudiņos un saldējumos.

Lai gan kokosriekstu piens ir biezāks nekā citi piena veidi, tas ir ar mazāku tauku saturu nekā citi kokosriekstu produkti, piemēram, kokosriekstu krēms.

Kas ir kokosriekstu krēms?

Foto: Depositphotos

Atverot kokosriekstu piena paku, parasti virspusē ir bieza balta krējuma kārta. Tai ir visaugstākais tauku saturs, un tā ūdeņaino šķidro ekvivalentu. Augšējais slāni ir kokosriekstu krēms.

Kokosriekstu krēms ir izgatavots no bagātākās, nobriedušākās kokosriekstu mīkstuma daļas.

To vislabāk var salīdzināt ar iebiezināto pienu, lai gan tas ir nesaldināts un pēc konsistences plānāks nekā kokosriekstu krējums.

Kas ir kokosriekstu krējums?

Pērkot jebkuru pienu nesaturošu alternatīvu, uz etiķetes ir norādīts, vai ir pievienots cukurs, lai uzlabotu garšu. Konservēts kokosriekstu piens bieži ir nesaldināts. Kokosrieksts ir auglis, tāpēc tam piemīt dabisks saldums. Turklāt tas ir krēmīgs un patīkams pats par sevi, novēršot nepieciešamību pievienot cukuru.

Tomēr ir gadījumi, kad kokosriekstu receptē var būt nepieciešams papildu cukurs, un tad ir jēga ķerties pie kokosriekstu krējuma bundžas. Kokosriekstu krējums ir vienkārši saldināts kokosriekstu krēms. Tas ir vairāk apstrādāts un satur pievienotu cukuru, tāpēc tas ir ievērojami krēmīgāks un saldāks par kokosriekstu pienu un kokosriekstu krēmu.

Foto: pixabay.com

Tā garša un konsistence padara to par labāko bezpiena aizstājēju saldinātajam iebiezinātajam pienam. To bieži izmanto maizes izstrādājumos, desertos un dzērienos. Tomēr to visbiežāk izmanto kā alkoholisko dzērienu, piemēram, piña coladas, miksu.

Pina coladas / Foto: Pexels.com

Vai kokosriekstu pienu var aizstāt ar kokosriekstu krējumu?

Saldās receptēs kokosriekstu pienu var aizstāt ar kokosriekstu krējumu. Tomēr tie nav 1:1 aizstājēji, tāpēc lai tos nomainītu viens pret otru tie būs jāpielāgo.

Lai izmantotu kokosriekstu krējumu receptē, kurā nepieciešams kokosriekstu piens, atšķaidiet to ar ūdeni. Jums vajadzēs apmēram trīs daļas kokosriekstu krējuma pret vienu daļu ūdens. Tas atšķaida kokosriekstu krējuma konsistenci, tāpēc var to lietot kā kokosriekstu pienu. Ņemiet vērā, ka kokosriekstu krējums satur cukuru, tāpēc šī aizstāšana vislabāk atbilst receptēm, kur nepieciešams saldināts kokosriekstu piens.

Lai kokosriekstu krējuma vietā izmantotu kokosriekstu pienu, tas jāpadara biezāks (un, iespējams, tas jāpasaldina). To var izdarīt, noņemot biezo krējuma kārtu no konservēta kokosriekstu piena augšdaļas.

Foto: pixabay.com

Lai nodrošinātu, ka tas atdalās, ievietojiet kokosriekstu pienu ledusskapī uz nakti. Līdz rītam ir kokosriekstu krēms būs atdalījies. Lai to izmantotu kā kokosriekstu krējumu, samaisiet un pievienojiet vienādu daļu cukura.

Tomēr pikantās sāļās receptēs kokosriekstu krējums un kokosriekstu piens nav savstarpēji aizvietojami. Pievienotais cukurs kokosriekstu krējumam piešķirs sāļiem ēdieniem un mērcēm nevēlamu saldumu, tāpēc to labāk nelietot.

Par veselīgo avokado lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv