© Foto: pixabay.com

Lai gan tehniski avokado ir auglis, tomēr tiek uzskatīts par dārzeni. Avokado dažkārt sauc arī par sviesta bumbieri, jo tam ir dzeltens mīkstums, vai par aligatora bumbieri hass šķirnes mizas dēļ.

Tas ir ļoti barojošs, satur E vitamīnu, dzelzi, kāliju un niacīnu, tas ir arī unikāls starp augļiem ar to, ka satur eļļu, bet lielākā daļa tās ir labā - monopiesātinātā - veidā, raksta bbcgoodfood.com.

Foto: pixabay.com

Centrālamerika ir šā augļa dzimtene un ir četras galvenās šķirnes: hass (tiek uzskatīta par labāko), kam ir tumša, apaļa miza; bumbierveida, ar gludu miziņu ettinger un fuerte un apaļais bacon.

Izvēlieties labākos avokado

Foto: pixabay.com

Avokado jāizvēlas ar nesabojātu mizu un mīkstumu. Maigi saspiežot, miza padodas, bet tai nevajadzētu būt pārāk mīkstai. Ja pērk cietus avokado, tos var ātri nogatavināt, ieliekot papīra maisiņā ar banānu un uzglabāt ārpus ledusskapja.

Ēdieni ar avokado vakariņām, skatiet šeit.

1.Veselīgs sirdij

Uz katriem 100 gramiem avokado ir 76 miligrami dabīga augu sterīna, ko sauc par beta-sitosterīnu. Regulāra beta-sitosterīna un citu augu sterīnu lietošana var palīdzēt uzturēt veselīgu holesterīna līmeni organismā, kas ir ļoti svarīgs sirds veselībai.

2.Lieliski piemērots redzes uzlabošanai

Foto: pixabay.com

Avokado satur luteīnu un zeaksantīnu, divas fitoķīmiskas vielas, kas atrodas acu audos. Tie nodrošina antioksidantu aizsardzību, lai palīdzētu samazināt bojājumus, arī no UV gaismas. Mononepiesātinātās taukskābes, kas atrodas avokado, veicina arī citu labvēlīgo taukos šķīstošo antioksidantu, piemēram, beta karotīna, uzsūkšanos. Rezultātā avokado pievienošana diētai var palīdzēt samazināt ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas attīstības risku.

3.Var palīdzēt novērst osteoporozi

Puse avokado nodrošina aptuveni 18% uzticama avota no K vitamīna ikdienas vērtības. Šo uzturvielu bieži neievēro, bet tā ir būtiska kaulu veselībai. Pietiekama K vitamīna uzņemšana var atbalstīt kaulu veselību, palielinot kalcija uzsūkšanos un samazinot kalcija izdalīšanos ar urīnu.

4.Sastāvdaļas var novērst vēzi

Pētījumos vēl nav novērtēta tieša saikne starp avokado patēriņu un vēža riska samazināšanos, tomēr avokado satur savienojumus, kas, iespējams, var novērst dažu vēža rašanos. ResearchTrusted Source ir saistījis optimālu folātu uzņemšanu ar samazinātu risku saslimt ar resnās zarnas, kuņģa, aizkuņģa dziedzera un dzemdes kakla vēzi.

Avokado satur arī augstu fitoķīmisko vielu un karotinoīdu līmeni, kam var būt pretvēža īpašības. Pētījumi ir parādījuši, ka karotinoīdi var aizsargāt pret vēža progresēšanu.

2023. gada pētījumā tika atklāts, ka vairāk nekā viena avokado porcija nedēļā ir saistīta ar samazinātu kolorektālā, plaušu un urīnpūšļa vēža risku. Ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai apstiprinātu šīs asociācijas.

5.Grūtnieces un augļa veselības atbalstīšana

Foto: pixabay.com

Folāts ir svarīgs veselīgai grūtniecībai, tā pietiekama uzņemšana samazina spontāno abortu. Grūtniecības laikā personai dienā vajadzētu patērēt vismaz 600 mikrogramus (mcg) folātu avota. Viens avokado var saturēt līdz 160 mcg. Avokado satur arī taukskābes, kas ir neatņemama veselīga uztura un augļa attīstības sastāvdaļa.

6.Depresijas riska samazināšana

Avokado ir labs folātu avots, kam ir svarīga loma vispārējā veselībā. Pētījumi arī atklāja saikni starp zemu folātu līmeni un depresiju. Folāts palīdz novērst homocisteīna uzkrāšanos. Tā ir viela, kas var traucēt barības vielu cirkulāciju un piegādi smadzenēm.

7.Gremošanas uzlabošana

Foto: pixabay.com

Avokado satur daudz šķiedrvielu, un katrai pusītei augļa ir apmēram 6-7 grami šķiedrvielu. Ēdot pārtiku ar dabīgām šķiedrām, tas var palīdzēt novērst aizcietējumus, uzturēt gremošanas trakta veselību un samazināt resnās zarnas vēža risku.

8.Dabiskā detoksikācija

Pietiekams šķiedrvielu daudzums veicina regulāru zarnu kustību, kas ir ļoti svarīga toksīnu izvadīšanai ar žulti un izkārnījumiem. Pētījumi ir parādījuši, ka avokado veicina labu zarnu veselību un mikrobu daudzveidību. Tas palīdz organismam uzturēt veselīgu baktēriju līdzsvaru un var mazināt gremošanas trakta iekaisumu un saasināšanos.

9.Osteoartrīta atvieglošana

Avokado, soja un daži citi augu pārtikas produkti satur saponīnus. Šīs vielas var pozitīvi ietekmēt ceļgalu un gūžas osteoartrīta simptomus.

10.Pretmikrobu iedarbība

Foto: pixabay.com

Avokado un avokado eļļa satur vielas, kam piemīt pretmikrobu īpašības. Pētījumi liecina, ka avokado kauliņu ekstrakti var palīdzēt aizsargāt ķermeni gan pret, piemēram, Streptococcus agalactiae, gan Staphylococcus aureus infekcijām.

11.Aizsardzība pret hroniskām slimībām

Mononepiesātinātās taukskābes avokado var būt noderīgas hronisku slimību, piemēram, sirds un asinsvadu slimību, profilaksē. Tikmēr pētījumi liecina, ka optimāla šķiedrvielu uzņemšana var samazināt insulta risku, hipertensiju, diabētu, aptaukošanos un noteiktas kuņģa-zarnu trakta slimības.

Foto: pixabay.com

Pareiza šķiedrvielu uzņemšana var arī pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni, uzlabot jutību pret insulīnu un veicināt svara zudumu cilvēkiem ar aptaukošanos.

Kā lietot?

Cilvēks var iekļaut avokado savā uzturā dažādos veidos. Piemēram, no mīkstiem avokado iegūst garšīgu gvakamoli, savukārt stingrākus avokado var lieliski sagriezt un pievienot salātiem vai sviestmaizēm.

Foto: pixabay.com

Vai ir pareizi ēst avokado katru dienu? Lai gan avokado ir daudzas uzturvērtības priekšrocības, tāpat kā visiem pārtikas produktiem, galvenais ir mērenība. Piemēram, avokado satur augstu tauku saturu, tāpēc, ēdot lielu daudzumu katru dienu, tas var izraisīt nevēlamu svara pieaugumu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv