Avokado, kas pazīstams arī kā aligatora bumbieris vai sviesta auglis, ir ogu veids, aug siltā klimatā.

Avokado satur plašu uzturvielu klāstu. Avokado patēriņa ieguvumi veselībai var ietvert gremošanas uzlabošanos, depresijas riska samazināšanos un kaulu masas zuduma novēršanu.

Avokado nodrošina ievērojamu daudzumu mononepiesātināto taukskābju un ir bagāti ar daudziem uzticama avota vitamīniem un minerālvielām. To iekļaušana daudzveidīgā, veselīgā uzturā sniedz vairākas priekšrocības.

Zaļā smūtija bļoda

Foto: pixabay.com

Sastāvdaļas

2 banāni, sagriezti

1 nogatavojies avokado, bez kauliņa, nomizots un sagriezts gabalos

1 mazs nogatavojies mango, bez kauliņa, nomizots un sagriezts gabalos

100 g spinātu (svaigi vai saldēti)

250 ml piena (labi der nesaldināts mandeļu vai kokosriekstu piens)

1 ēdamkarote nesaldināta mandeļu vai zemesriekstu sviesta

1 ēdamkarote dzidra medus, agaves vai kļavu sīrupa (pēc izvēles)

Sēklu maisījumam

1 ēdamkarote čia sēklu

1 ēdamkarote linsēklu

4 ēdamkarotes ķirbju sēklas

4 ēdamkarotes saulespuķu sēklas

4 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņas

4 ēdamkarotes mandeļu pārslu

¼ tējkarotes malta kanēļa

2 ēdamkarotes dzidra medus, agaves vai kļavu sīrupa

Garnējums

175g jaukti svaigi augļi, sasmalcināti (var izmantot banānu, mango, avenes un mellenes)

Pagatavošana

1.Sagrieziet banānus šķēlēs un kārtojiet uz nelielas cepešpannas, kas izklāta ar pergamentu. Sasaldē 2 stundas, līdz tie kļūst cieta. Tad var ievietot banānu šķēles saldētavas maisiņā un sasaldēt 3 mēnešus.

2.Sēklu maisījumam uzkarsē cepeškrāsni līdz 180C/160C un izklāj cepešpannu ar pergamentu. Ieliek sēklas, kokosriekstu un mandeles bļodā, pievienojiet kanēli un pārlej ar medu, agaves vai kļavu sīrupu. Samaisa, pēc tam vienmērīgā kārtā izklājiet uz cepešpannas. Cep 10-15 minūtes, apmaisot ik pēc 5 minūtēm, līdz sēklas ir viegli apgrauzdētas. Atstāj atdzist. Hermētiskā traukā uzglabāsies līdz pat 1 mēnesim.

3.Ieliek avokado, mango, spinātus, pienu, riekstu sviestu, saldētas banāna šķēles un medu (ja lietojat) blenderī un sakuļ līdz biezai smūtija konsistencei. Sadaliet divās bļodās un garnē ar augļiem. Uzkaisa 1-2 ēdamkarotes sēklu maisījuma un ēd uzreiz.

Avokado mērce

Foto: pixabay.com

Piedeva pie zivīm un citiem jūras produktu ēdieniem.

2 lieli avokado 1 sarkanais sīpols 1 asais sarkanais pipars citrona sula (viens citrons) 250 g olīveļļa 1 olas dzeltenums

Pagatavošanas process:

No avokado izņem mīkstumu. Smalki sagriež sīpolu un piparu. Kopā sajauc avokado, sīpolu, piparu, citrona sulu, olas dzeltenumu. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Iegūto masu sakuļ blenderī. Pamazām pievieno eļļu, visu nemitīgi maisot, līdz eļļa pilnībā ir savienojusies ar pārējo masu.

Kvinojas un avokado salāti

Foto: pixabay.com

Sastāvdaļas

250 g sviesta ķirbis, sagriezta mazos gabaliņos

2 ēdamkarotes olīveļļas vai rapšu eļļas

120g brokoļiem, sagriezti mazos gabaliņos

250 g paciņa vārītas kvinojas

neliela sauja koriandra lapas un sasmalcinātas

neliela sauja piparmētru lapas un sasmalcinātas

50 g granātābolu sēklu

20 g pistācijas, rupji sagrieztas

1 mazs nogatavojies avokado

2 šalotes sīpoli

½ citrona sula

sauja lucernas vai rožu kāposti asni vai mazas garšaugu lapas

Mērce

1 ēdamkarote tahini

½ maza nobrieduša avokado, rupji sasmalcināts

neliela sauja koriandra lapas

neliela sauja piparmētru lapas

½ citrona miziņa un sula

2 tējkarotes medus vai kļavu sīrupa

Pagatavošana

1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200C/180C un izklāj cepešpannu ar pergamentu. Ieliek ķirbi, apslaka ar 2 tējkarotēm eļļas. Cep 20 minūtes, pēc tam ķirbi nobīda vienā paplātes galā, pievieno brokoļus otrā galā un apslaka ar 1 tējkaroti eļļas. Cep vēl 10 minūtes.

2.Tikmēr pagatavo mērci. Ieliek visas sastāvdaļas virtuves kombainā, pievieno 1 ēd.k ūdens un šķipsniņu sāls.

3.Izvāra kvinoju, atdala graudus un ieliek bļodā. Pievieno, garšaugus, sīpolus, granātābolu sēklas un pistācijas. Pievieno atlikušo 1 ēdamkaroti eļļas un visu samaisa. Pievieno grauzdētos dārzeņus.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv