© Foto: Pexels.com

Lietuvas galvaspilsēta Viļņa pārsteidz ar daudzajiem restorāniem, kafejnīcām, krodziņiem un grila bāriem, kas vilināt vilina ļauties kulinārijas priekiem. Vecpilsētā un pilsētas centrā to ir tiešām daudz un tā ir iespēja gan palutināt sevi ar gardiem un tradicionāliem vietējiem ēdieniem, gan izgaršot pasaules valstu virtuvi, gan nesteidzīgi izbaudīt izsmalcinātas maltītes viesnīcu restorānos.

Dzīvestilam bija ekskluzīva iespēja trīs dienas pavadīt Viļņā, kad tur norisinājās “Viļņas Gastronomijas nedēļa”, lai šajos ēšanas kultūras svētkos atklātu jaunas vietas, garšas un kaimiņvalsts kulinārijas un konditorejas pieredzi.

“LOKYS”

Adrese: Stiklių str. 8/10, Vilnius, +370 5 2629046

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Lietuviešu restorāns Viļņas vecpilsētā, kura nosaukums tulkojumā no lietuviešu valodas nozīmē “Lācis”, ir ir ģimenes restorāns otrajā paaudzē. Tas atvērts 1972. gadā un šodien to vada brāļi un māsas, kuri restorānu mantojuši no savas mammas. Tas ir vecākais ģimenes pārvaldītais restorāns Viļņā.

Tas jau vēsturiski specializējas tradicionālajā lietuviešu virtuvē un ar savu ēdienkarti “stāsta” par seniem lietuviešu muižniekiem, kuri mielojās ar meža veltēm - ogām, sēnēm, riekstiem un medījumiem.

Tur iespējams nobaudīt brieža, kuiļa un bebra gaļu (13-27 EUR), bet - lāča gaļas tur nav. Piedāvājumā ir arī liellopu gaļas steiks (29 EUR), zivis (17-23 EUR), dažādas zupas (7-9 EUR), saldie ēdieni (6-9 EUR), kā arī ēdieni vegāniem un veģetāriešiem, piemēram, cepelīni ar biezpienu vai biezpiena plācenīši ar baravikām (14 EUR).

Restorāns, kas iekārtots autentiskajā viduslaiku tirgotāju namā - ar gotiskiem pagrabiem un unikālo baroka zāli, kas apgleznota ar atjaunotām 18. gadsimta freskām -, piedāvā ceļojumu laikā jeb ēdienus ar atsauci uz noteiktu gadsimtu un ar to saistītiem vēstures faktiem. Senās receptes ir apvienotas ar mūsdienu virtuves pamatprincipiem - dabīgiem un veselīgiem produktiem un modernām tehnoloģijām.

Restorānā ir arī neliels delikatešu veikals “Lokys Deli” ar izmeklētiem lietuviešu gardumiem un dzērieniem, ko piedāvā mazie vietējie zemnieki un ražotāji. Savukārt restorāna iekšpagalmā ir arī āra terase, kur maltīti iespējams baudīt visas sezonas garumā.

​“NINETEEN 18”

Adrese: Dominikonų st. 11, Vilnius, +370 608 08 950

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Viļņas vecpilsētas pašā sirdī ir ēdināšanas galerija “Senatoriu Pasažas”, ko 2020. gadā izveidojis kādreizējais Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus. Tajā valda vēsturiska pils pagalma atmosfēra, un tur ir gan divi restorāni - “Nineteen 18” un “14 Horses”, kur iespējams atklāt aizraujošas garšas, ko iedvesmojuši vietējie produkti un lietuviešu stāsti, gan vīna bārs, gan vairākas mazumtirdzniecības vietas, kur iespējams iegādāties vietējos gardumus. Un tas viss ir savstarpēji saistīts, izmantojot ilgtspējības koncepciju.

Restorānā “14 Horses” var paēst pa 49 EUR (starteris, pamatēdiens un deserts vai 2 uzkodas un pamatēdiens).

Savukārt restorāns “Nineteen 18” no trešdienas līdz sestdienai (no plkst. 17.00 līdz 20.00) piedāvā tikai inovatīvu 9 ēdienu sezonālo degustāciju ēdienkarti (84 EUR), kas izstrādāta, lai cildinātu labākās vietējās garšas, ko iedvesmojuši lietuviešu produkti un stāsti.

Tiesa gan, tur ir iespēja nobaudīt arī mūsu Latvijas garšas - piemēram, kombuča, ko restorānā pasniedz pie ēdiena un kas Lietuvā esot mega populārs dzēriens, nāk no “Smilšukroga” Ieriķos, Amatas novada Drabešu pagastā, un arī “Birchy” bērzu sulas sīrups (ar skudrām!), kas tiek pasniegts desertā, nāk no Latvijas - no Līgatnes uzņēmēja Zigmāra Roņa.

2023. gadā Francijas žurnālā “LaListe” (pasaules labāko restorānu izlase) restorāns “Nineteen 18” ierindots starp 1000 labākajiem restorāniem pasaulē, bet 30 labāko Lietuvas restorānu ceļvedī tas atzīts par ceturto labāko restorānu Lietuvā.

“PACAI RESTAURANT & BAR”

Adrese: Didžioji g. 7, 01128 Vilnius, +370 633 80287

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Visdārgākais restorāns Viļņā - luksusa viesnīcā “Pacai” pašā vecpilsētas sirdī, kas atspoguļo šī kvartāla 17. gadsimta baroka diženumu - var lepoties ar mūsdienīgu dizainu, mājīgu un māksliniecisku atmosfēru, izcilu apkalpošanu un īstu kulinārijas mākslas skaistumu.

Elegantā restorāna mērķis ir atklāt slēptos lietuviešu virtuves dārgakmeņus un pasniegt tos tā, lai uz šķīvja parādītu to patieso spožumu.

Lietuvas autentiskās garšas atslēga slēpjas vienkāršībā, bet tajā pašā laikā izteiksmīgās un atšķirīgās vietējo sastāvdaļu garšās, un tās šajā restorānā tiek piedāvātas atbilstoši gadalaikam.

Degustācijas ēdienkartes (no pirmdienas līdz sestdienai no plkst. 18.00 līdz 23.00) cena ir 110 EUR. Par ēdienam pieskaņota vīna izvēli - plus 75 EUR.

“BOTANIST”

Adrese: Didžioji g. 26, Vilnius, +370 674 29308

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Restorāns “Botanist”, kas atrodas Viļņas vecpilsētas centrā, ir apmeklētāju iecienīta vieta ar pagrabiņā ļoti mājīgi iekārtotām un apzaļumotām telpām.

Eksperimentējot ar košām krāsām, garšvielām un dažādām tekstūrām, restorāna šefpavāri piedāvā nobaudīt dažādus Vidusjūras un Latīņamerikas ēdienus par visnotaļ demokrātiskām cenām, vienlaikus prezentējot reģionam specifiskus produktus netradicionāli un ar jaunām, negaidītām garšām. Piemēram, “Viļņas Gastronomijas nedēļas” laikā (“Lietuvos Gastronomijos Savaitė 2023”) 4 ēdienu piedāvājums maksāja 40 EUR.

“MOMO GRILL”

Adrese: Totorių st.1/Gedimino Av. 10, Vilnius +370 698 57007

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Stilīgais grilbārs “Momo Grill” Viļņas vecpilsētā saviem viesiem piedāvā unikālu gastronomisku pieredzi - ar atmosfēru, gardu ēdienu, izcilu noformējumu un lielisku apkalpošanu. Tā ir atvērta tipa virtuve, kurā var vērot šefpavāra (restorāna īpašnieks Vītauts Samavičs ir pazīstams ar savu starptautisko pieredzi) darbu un, pateicoties lielajiem logiem, telpā dienas laikā ir daudz dabiskās gaismas.

Restorāna ēdienkartē ir gaļas, zivju un dārzeņu ēdieni, ir liela uzkodu izvēle. Katru dienu ir īpašs pusdienu piedāvājums: viesi var izvēlēties no divām zupām un trīs pamatēdieniem, kurus var kombinēt pēc saviem ieskatiem.

“Momo Grill” ir ļoti iecienīts gan vietējo, gan tūristu vidū, zāle nekad neesot tukša, tāpēc, ja vēlaties paēst vakariņas tieši tur, ieteicams iepriekš rezervēt galdiņu.

Restorāna darba laiks: no pirmdienas līdz ceturtdienai - no plkst. 12.00 līdz 22.00, piektdien un sestdien - no plkst. 12.00 līdz 23.00, svētdienās restorāns ir slēgts.

“BALEBOSTE”

Adrese: Pylimo g. 58, 01136 Vilnius, +370 659 61818

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

Foto: Santa Raita

"Baleboste" ir tradicionālā Lietuvas ebreju (litvaku) virtuve, kas piedāvā košera stila ēdienu. Litvaki bija Lietuvas ebreji, kuri dzīvoja vēsturiskās Lietuvas Lielhercogistes teritorijā. Viņiem ir bagāts gastronomiskais mantojums, kas apvieno austrumeiropas ebreju virtuves elementus ar vietējām garšām un produktiem. Litvaku un lietuviešu virtuves laika gaitā ir sajaukušās, jo lietuvietes palīdzēja ebreju virtuvēs apgūt ēdiena gatavošanas noslēpumus un uzlabot gatavošanas prasmes.

Piemēram, cepelīnus, kas šobrīd ir viens no populārākajiem vietējiem ēdieniem, pirms aptuveni 150 gadiem pirmo reizi izgatavoja litvaki.

Interesanti, ka ebreji/lietuvieši nekad nejauc kopā gaļu un piena produktus, tāpēc, piemēram, kāpostu tīteņus (ar liellopu gaļu un rīsiem) nepasniedz ar skābo krējumu.

Nelielajā ēstuvītē puspagrabiņā, kas atrodas pa labi no Viļņas tirgus centrālās ieejas, par ļoti demokrātiskām cenām ir iespējams nobaudīt ēdienus, kas gatavoti pēc senām tradicionālām receptēm un raksturo Lietuvas ebreju kopienas kulinārijas tradīcijas. Un par tur gatavotajiem beigeļiem jau klīst leģendas - tieši šī vieta var lepoties ar visgardākajiem.

“Baleboste” ir iespējams iegādāties arī ļoti veselīgu alternatīvu saldumiem (“Imberlach”), kas pagatavots no ingvera, burkāna un apelsīna mizas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv