Augi, ko nedrīkst stādīt līdzās ābelēm un citiem augļu kokiem, ja vēlas labu ražu

© Pexels.com

Sliktai augļu koku ražai mēdz būt dažādi iemesli - bieži vien tie ir laikapstākļi, taču gadās, ka koki cieš “kaimiņu” dēļ, jo cilvēki bieži vien nezina, ka daži augi nav savienojami un jāstāda pēc iespējas tālāk viens no otra, raksta “Homes and Gardens”.

"Nepareizu kaimiņu stādīšana līdzās var kavēt augļu koku augšanu, samazināt to ražu un dažreiz pat kaitēt kokam vai pašam augam," skaidro dārzkopības treneris Robins Felpss.

Lūk, kādus augus nevajadzētu stādīt līdzās ābelēm un citiem augļu kokiem!

Pexels.com

Valriekstu koki

Valriekstu kokus nedrīkst stādīt ābeļu, bumbieru, persiku vai plūmju tuvumā.

"Valrieksti jāstāda vismaz 15 metru attālumā no ābelēm, bumbieriem, persikiem, plūmēm un ķiršiem. Valriekstu koki ražo ķīmisku vielu, ko sauc par juglonu, kas ir toksiska daudziem augiem. Juglons izdalās caur riekstu saknēm, lapām un sēnalām un kavē jutīgu augu augšanu," skaidro Felpss.

Pēc viņa domām, valriekstu koku tuvuma dēļ augļu koki var augt pārāk lēni, dzeltēt un pat aiziet bojā.

Pexels.com

Fenhelis

Ir daudzi augi, kas nevēlas augt fenheļa tuvumā, īpaši citrusaugļi un augļi ar kauliņiem. Lai izvairītos no problēmām, vajadzētu pietikt ar 3 metru attālumu, norāda eksperts.

"Ir zināms, ka fenhelis ir alelopātisks, tas nozīmē, ka tas izdala ķīmiskas vielas, kas var kavēt blakus esošo augu augšanu. Tas sacenšas par barības vielām un mitrumu, kas var vājināt jaunos augļu kokus," skaidroja Felpss.

Pexels.com

Kāposti

Sliktu koku augšanu var izraisīt ne tikai kaimiņu izdalītie toksīni, bet arī konkurence par barības vielām - šī iemesla dēļ brokoļi, kāposti un ziedkāposti jāstāda tālāk no ābelēm, bumbieriem un ķiršiem.

"Kāposti no augsnes uzņem būtiskas barības vielas, piemēram, slāpekli un kāliju, kas ir nepieciešami arī augļu kokiem. Tiem var uzbrukt arī tādi kaitēkļi kā laputis un kurmji, kas apdraud arī tuvējos augļu kokus. Kāpostu stādīšana pie augļu kokiem rada nevajadzīgu konkurenci par resursiem un var novājināt gan kokus, gan dārzeņus," sacīja dārznieks.

Viņš iesaka saglabāt vismaz pusotra metra atstarpi starp kokiem un kāpostiem.

Pexels.com

Tomāti, baklažāni, gurķi

"Gan tomāti, gan augļu koki ir uzņēmīgi pret puvi, tāpēc, audzējot tos tuvu kopā, apgabalā var uzkrāties patogēns, kas var kaitēt abiem augiem," skaidroja dārznieks.

Vēlīnā puve izplatās ar sēnīšu sporām vai baktērijām, un to var pārnest no tomātiem uz kokiem vai otrādi ar vēju, dzīvniekiem un ūdeni, it īpaši, ja inficētais materiāls netiek nekavējoties noņemts no augiem.

"Tomāti un baklažāni var būt sēnīšu slimību avots, kas uzbrūk augļu kokiem," skaidro eksperti.

unsplash.com

Piparmētra, oregano un citi garšaugi

Šie garšaugi konkurē ar augļu kokiem par barības vielām, īpaši tiem, kuriem ir sekla sakņu sistēma, tāpēc dārznieki neiesaka tiem blakus stādīt piparmētru, oregano vai melisu.

unsplash.com

Saulespuķes

Saulespuķes nav labs augļu koku pavadonis ķīmisko savienojumu dēļ, ko tās izdala augsnē - līdzīgi kā valrieksti.

Eksperti iesaka atstāt vismaz metru starp saulespuķēm un augļu kokiem. Tomēr der atcerēties, ka alelopātiskās ķīmiskās vielas var palikt augsnē arī pēc saulespuķu noņemšanas.

"Augļu koki mēdz būt jutīgi pret vides faktoriem, īpaši tad, kad tie iedzīvojas, tāpēc drošāk ir vienkārši izvairīties no saulespuķu stādīšanas augļu koku tuvumā. Tāpat dažas saulespuķu šķirnes var izaugt diezgan garas un samazināt gaismas daudzumu vai pat gaisa plūsmu uz augļu koku," saka dārznieks.

unsplash.com

Kartupeļi

Augsni ap augļu kokiem labāk netraucēt, tāpēc arī sakņu kultūras nevajadzētu stādīt pārāk tuvu.

"Kartupeļus nekādā gadījumā nedrīkst audzēt augļu koku tuvumā. Augļu kokiem ir smalka, bieži vien sekla sakņu sistēma, ko var nopietni sabojāt augsnes traucējumi, piemēram, kartupeļu rakšana," skaidro dārznieks.

Dzīvesstils

Lai pagatavotu garšīgu kartupeļu biezeni, nepietiek tikai kartupeļus iemest ūdens katlā un uzvārīt. “Express.co.uk” pavāri apgalvo, ka tikai viena vienkārša trika ievērošana pirms dārzeņu pagatavošanas palīdzēs uzlabot ēdiena tekstūru, lai iegūtu īpaši gaisīgu un maigu kartupeļu biezeni.

Svarīgākais