Atkritumi, ko var droši mest kompostā

© Foto: pixabay.com

Tikai daži dārznieki labi zina, kādus augus un atkritumus drīkst kompostēt, bet katrs dārznieks zina, ka komposts ir lieliska iespēja pašam ražot mēslojumu.

Šī praktiski bezatkritumu ražošana ļauj izmest mazāk atkritumu, bet tomēr nodrošināt dārzu ar labu mēslojumu. Ko pievienot komposta bedrē, kādus atkritumus tur var likt, lai tie ātri sadalītos.

Ko var pārstrādāt?

Galvenais noteikums, veidojot kompostu, ir neizmantot inficētus vai slimus augus, kā arī izvairīties no atkritumiem, kas noteikti nav paredzēti kompostēšanai.

Ikvienam jāzina, ka komposta bedrē varat ievietot:

  • augļu, dārzeņu un gaļas pārpalikumi, ja komposts ir slēgts;
  • papīra atkritumi, audums;
  • sapuvuši kūtsmēsli, putnu mēsli, siens un salmi;
  • lapas, zāģu skaidas, skaidas, mazi zari.

Starp citu, nezāles nevajag mest kompostā, jo nevar garantēt, ka tajā nenonāks nogatavojušās sēklu pākstis. Ja tas tā būs, tad nezāļu sēklas kopā ar mēslojumu nonāks dārzā.

Ko vēl var likt komposta kaudzē?

Foto: pixabay.com

Daudzi dārznieki šaubās par tomātu galotņu izmantošanas lietderību, veidojot kompostu, un nezina, vai var izmantot tomātu zarus. Šādas augu daļas drīkst mest komposta bedrē, taču jāpārliecinās, ka tomāti nav slimi vai ar insektiem.

Lasi arī: 3 koki, kas jāapgriež rudenī. Pārējos nedrīkst aiztikt

Profesionāli dārznieki nereti komposta kaudzē lej vecos ievārījumus - raudzēts saldums ir lielisks rauga avots, pateicoties kam komposts ātrāk nogatavojas. Tāpēc, ja nezināt, ko pievienot komposta kaudzei, lai tā ātri sadalītos, izlejiet veco ievārījumu, raksta Unian.

Foto: pixabay.com

Ja komposta kaudzē ieberiet raugu tīrā veidā, tas nedos manāmu efektu - labāk sagatavot šķīdumu. Nepieciešams atšķaidīt 5 paciņas (apmēram 60 gr) sausā rauga 5 litros ūdens un atstāt siltā vietā 1 stundu. Pēc tam samaisa un ielej kompostā - ieraugs aktivizēsies un pūšanas process noritēs ātrāk.

Dzīvesstils

Pagatavo 15 minūtēs. Lavaša aploksnes var pagatavot ar jebkuru pildījumu. Tas viss ir atkarīgs no gaumes un fantāzijas lidojuma. Recepte lavaša aploksnēm - ar šķiņķi, sieru un dārzeņiem.

Svarīgākais