3 koki, kas jāapgriež rudenī. Pārējos nedrīkst aiztikt

© Foto: depositphotos.com

Rudens koku apgriešanai ir savas nianses un noteikumi. Katrs dārznieks zina, ka dārza kopšana ietver ne tikai koku apstrādi no kaitēkļiem un slimībām, bet arī pareizu mēslojumu un savlaicīgu apgriešanu.

Kurus kokus apgriezt rudenī, bet kurām kultūrām labākais laiks ir pavasaris. Svarīgi ir saprast ne tikai to, kurus kokus rudenī apgriezt, bet arī kāpēc to darīt, raksta unian.

Rudenī ir nepieciešams apgriezt kokus, lai:

  • uzlabot ventilāciju starp zariem;
  • atbrīvot vietu saules gaismai;
  • palīdzēt pārdzīvot ziemu, neuzkrājot daudz sniega uz zariem;
  • mazināt i slimības riskus.

Turklāt dārznieki stāsta, ka tie koki, ko regulāri apgriež pareizi, dod labāku agrāku ražu - augļi aug lieli, sulīgi un ātrāk nekā citām kultūrām.

Kādus kokus var apgriezt rudenī?

Ābele / Foto: pixabay.com

Atcerieties, kurus augļu kokus var apgriezt rudenī, lai nekaitētu savam dārzam - šo noteikumu pārkāpšana novedīs pie augu slimībām vai bojāejas. Pirmais “atļautais” koks bija ābele - rudens atzarošana ir nepieciešama, lai veidotu skaistu un regulāru vainagu, kā arī noņemtu slimos dzinumus.

Pieredzējuši dārznieki iesaka, kurus augļu kokus vislabāk apgriezt rudenī, izņemot ābeles, minot arī plūmes un bumbieres. Domājams, ka tieši šiem trīs augļu kokiem rudens atzarošana ir ļoti svarīga - ja tā tiek veikta pareizi, augs labāk pārdzīvos ziemu, neslimos, un sezonā dos bagātu ražu.

Kad un kā rudenī apgriezt ābeli, ko darīt ar plūmēm un bumbieriem

Foto: pixabay.com

Kad esat noskaidrojuši, vai ir iespējams apgriezt plūmi rudenī, kā arī kādiem citiem kokiem ir nepieciešama rudens atzarošana, ir vērts atcerēties dažus noteikumus. Kurā mēnesī rudenī koki ir jāapgriež, lai nekaitētu augiem.

Lasi arī: Hortenzijas, kas dārzam piešķirs akvareļu maigumu

Dārznieku vidū ir ierasts nepieciešams laika komplektācijas un dārza darbu kalendārs. Pirms sāk apgriešanu, pārliecinieties, ka:

  • visi koki ir baroti un mulčēti;
  • lapu vairs nav, un nokritušās ir aizvāktas;
  • laiks ir sauss un vēss, bez nokrišņiem;
  • vismaz 2-3 nedēļas pirms salnām.

Aptuveni šāds periods sākas oktobrī-novembrī, taču labāk rīkoties atbilstoši situācijai.

Kurus zarus izgriezt?

Foto: pixabay.com

Atcerieties, kā rudenī apgriezt bumbieri, kā arī plūmes un ābeles:

  • noņemt slimos, nolauztos un sausos zarus;
  • nogriezt visas galotnes un zarus, kas nenes augļus;
  • nogriezt visus zarus, kas aug uz iekšu, uz augšu vai uz leju, kā arī šķērso cits citu;
  • apstrādā griezuma vietas ar ārstniecisku šķīdumu;
  • iznesiet nogrieztos zarus no dārza un izmetiet tos.

Foto: pixabay.com

Atcerieties, ka nekādā gadījumā nedrīkst nogriezt bumbierei, plūmei vai ābelei zarus, kas aug perpendikulāri stumbram. Viņi ir tie, kas galu galā dos vislielāko ražu. Svarīgi ir arī izmantot dažādus instrumentus - gan zāģi, gan grieznes. Pirms darba uzsākšanas tie ir jānoasina un jādezinficē, lai no zariem nogrieztu taisnas malas un infekcija neizplatītos pa visu koku.

Dzīvesstils

Skaistas brīnumpārvērtības veic "Salvijas pārvērtības" Liepājā. Ar meikapa un aksesuāru palīdzību atklāt sievietē skaisto, netveramo, trauslo un īpašo. Nelieli otas pieskārieni spēj darīt brīnumus.

Svarīgākais