Bīstami! Kāpēc nevajadzētu pieskarties ezim ar rokām

© Foto: pixabay.com

Pirmā reakcija uz ezīti lielākajai daļai cilvēku ir vēlme to pacelt, samīļot un aplūkot tuvāk. Šie radījumi tiešām izraisa pieķeršanos, taču no ežiem vienkārši jāturas tālāk, jo kontakts ar tiem nav drošs.

Vasara ir aktīvās ežu migrācijas laiks. Dzīvniekus var sastapt ne tikai mežā un vasarnīcās, bet arī pilsētā. Neskatoties uz savu jauko izskatu, eži tiek uzskatīti par vienu no netīrākajiem meža iemītniekiem. Taču cilvēkiem dzīvnieks ir bīstams ne tikai savu netīro ķepu dēļ.

Kāpēc kontakts ar ezi ir bīstams?

Foto: pixabay.com

Eži kā grābeklis savāc uz saviem ērkšķiem visu dzīvo un nedzīvo, kas atrodas zālē un augsnē. Dzīvnieka āda burtiski ir pilna ar dažādiem parazītiem un infekcijas slimību patogēniem. Speciālisti ir vienisprātis: satiekot ezīti, skaties uz to, izpēti, bet tikai no attāluma. Nevajag ņemt dzīvnieku - pirmkārt, tu to nobiedēsi, otrkārt, vari iegūt infekciju.

Eži ir desmitiem infekcijas slimību pārnēsātāji. Viņi paši no tām necieš, taču viņi var diezgan veiksmīgi tās nodot cilvēkiem.

Ja ezis klibo, izskatās slims un vēlaties viņam palīdzēt, tad dzīvnieku var ievietot grozā vai somā, izmantojot biezus cimdus. Dzīvnieku var arī ietīt vairākās bieza auduma kārtās un nogādāt rehabilitācijas vai veterinārajā klīnikā.

Kādas slimības pārnēsā eži?

Foto: pixabay.com

Trakumsērga

Bīstama un pat letāla infekcijas slimība, ko izraisa trakumsērgas vīruss, kas cilvēkiem un dzīvniekiem var izraisīt specifisku smadzeņu iekaisumu. Slimības izraisītāju var noķert caur kodumu vai vienkārši slima dzīvnieka siekalām, ja uz roku ādas ir nobrāzumi, griezumi vai skrāpējumi. Slimības inkubācijas periods ilgst no 12 līdz 100 dienām. Vīrusam izplatoties caur nervu pinumiem, tas uzbrūk centrālajai nervu sistēmai un izraisa smagus neiroloģiskus traucējumus, kas bieži vien ir letāli.

Tomēr, atklāti sakot, gadījumi, kad nikni eži uzbrūk cilvēkiem, ir reti. Tomēr jebkurā gadījumā jāievēro piesardzība. Mīļie eži skrien ar ātrumu 3 metri sekundē un laupījumu lēcienos ķer zibenīgi. Būtu jauki, ja jūsu pirksti nekļūtu par to upuri.

Kā atšķirt ezīti ar trakumsērgu no vesela?

Foto: pixabay.com

Slims dzīvnieks var izrādīt pārmērīgu agresivitāti - piemēram, ezis var nevis saritināties, ieraugot izstieptu roku, bet gan izstiept ķepas un steigties tam klāt. Turklāt nervu sistēmas bojājumu dēļ dzīvniekam var būt traucēta kustību koordinācija. Iespējama fotofobija, atteikšanās no pārtikas un ūdens. Ja redzat slimības pazīmes, netuvojieties ezim, neaiztieciet dzīvnieku un nekādā gadījumā nenesiet to mājās.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais