Hortenziju koki – katra dārznieka lepnums

© Foto: Dārzs zem Saules

Hortenziju koki jau nav sen retums Latvijas dārzos, bet iesācēji dārza jomā ir un būs, un tas ir burvīgi. Atbilde par augststumbra hortenziju šķirnēm lasāma šeit.

Kuru šķirni izvēlēties?

Foto: Dārzs zem Saules

  • vispirms skaties stumbra augstumu, tas neaugs lielāks, cik ir, tik ir, tikai kļūs stipri resnāks,
  • ja šķirne pat ir mazā šķirne, piemēram, mana mīļā Pinky Promise, kas aug līdz 100 cm, tad virs stumbra veidos apmēram šādu izmēru: 100 cm bumbu. Bet, ja šķirne aug līdz 150 cm, piemēram, Fraise Melba, vainags virs izveidotā stumbra būs 150 cm, bet lielās Vanilla Fraise, Magical Kilimanjaro, Pinky Winky un Limelight veidos super lielu koku virs stumbra veidojot līdz 170-180 cm vainagu.
  • protams, atceries, ka sākumā visas šķirnes ir zaļas, tad paliek baltas, bet dažas šķirnes pārtop koši sarkanas, citas paliek baltas.

Atceries:

  • šīs augststumbra formas nav potētas, bet tiek veidotas, tas nozīmē, ja kādreiz tās nolūzīs kādas stihijas dēļ, no stumbra nāks tās pašas šķirnes dzinumi, tiesa tad būs visdrīzāk krūms.
  • hortenzijas mīl ūdeni, tādēļ stādot atceries nomulčēt, jo šai augstai formai stumbrs ir atvērts un ātrāk izžūst.

Foto: Dārzs zem Saules

  • nevienu dienu nedrīkst aizkaltēt, nevienu!
  • sākumā obligāti jāliek atbalsta mieti pašam augam, lai vainags nenolūzt vējā, bet pie paša stumbra piesienam bambusa kociņu, lai iztaisnotu pašu stumbru un neļautu liekties.

Apgriešana

  • rudenī jānogriež ziedgalvas, lai sniegā nenolūzt, bet pavasarī, marta sākumā obligāti ļoti spēcīgi jāpiegriež, citādi vainaga vidus daļa būs plika un zari sāks pārāk liekties uz zemi. Apskaties mūsu YouTube, ir pietiekami daudz video par apgriešanu.

Magical Kilmanjaro - stumbra augstums 100-120 cm, veidos lielu 170 cm vainagu ar burvīgām, lielām trīsstūra, baltām kā kalna virsotnes ziedgalvām. Šķirne izcila savā baltumā un spēcīgumā, mana baltā favorīte. Cena - 35 euro, palikuši ļoti maz stādu.

Foto: Dārzs zem Saules

Foto: Dārzs zem Saules

Pinky promise - maza auguma super sārtojoša šķirne, kas savā laikā ieguvusi zelta medaļas par skaistumu un izturību. Stumbra augstums 100-120cm, veidos vien uz 100cm lielu vainagu, kompaktu, stāvu, stingru. Cena - 35 euro.

Foto: Dārzs zem Saules

Pinky winky - izcila, spēcīga, sevi pierādījusi šķirne, kas veidos milzīgas trīsstūra ziedgalvas, kas iekrāsosies liesmām līdzīgā veidā. Stumbra augstums 100 cm, veidos ap 180 cm lielu vainagu. Cena - 35 euro.

Foto: Dārzs zem Saules

Foto: Dārzs zem Saules

Fraise Melba - mazā Vanillas Fraise meita, kas veidos 150 cm lielu vainagu uz 120 -140cm stumbra. Izcila krāsu maiņa.

Foto: Dārzs zem Saules

Foto: Dārzs zem Saules

Vanilla Fraise - košas, balti rozā ziedgalvas maigi nolieksies vainagā kā vīnogu ķekari un šķirnes defekts, ka tā noliecas, augststumbra formā būs izcila. Stumbra augstums 100 -120 cm, veidos 170 cm vainagu. Cena - 35 euro.

Foto: Dārzs zem Saules

Foto: Dārzs zem Saules

Lime light - zaļi baltā elegance, kas neliek vilties nevienam. Ļoti nopietna izmēra jau tiešām koki uz 100 cm stumbra, jau tagad 120 cm vainags, cena - 180 euro.

Foto: Dārzs zem Saules

Foto: Dārzs zem Saules

Dzīvesstils

“Verbālā vardarbība izpaužas dažādos veidos, un to ne vienmēr pavada fizisks kaitējums. Verbālā vardarbība var neliecināt par jebkādām ārējām pazīmēm, taču tā var garīgi un emocionāli izpostīt upuri. Lai gan kliegšana un lamāšanās ir acīmredzamas verbālas vardarbības pazīmes, ir arī smalkas pazīmes, kas nav tik pamanāmas,” raksta blac.media/health.