Kā atšķirt odzes un zalkša kodumus?

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

"Zalkša kodiens atstāj ādā daudzus punktiņus, jo tām ir daudz vienādi zobi, bet pēc odzes kodiena būtu divi punktiņi, jo tām ir divi lieli zobi, " TV24 raidījumā "Uz līnijas" stāsta Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis, zoologs Māris Lielkalns.

Eksperts norāda, ka, pēc čūskas kodiena, tomēr būtu labāk uzskatīt, ka tā bijusi odze un vērsties pie ārsta. Zalkša kodums nav pārāk sāpīgs, bet odzes kodiens varētu būt stiprāks, lai gan cilvēki, būdami aizņemti, var arī čūskas kodienu pamanīt tikai vēlāk.
"Latvijā dzīvo trīs sugu čūskas - zalktis, odze un gludenā čūska, tādā arī sastopamības secībā. Zalkti un odzi iespējams sastapt bieži, savukārt, gludeno čūsku sastapt ir ļoti liela veiksme," stāsta zoologs, piebilstot, ka tieši siltajā laika čūskas aktivizējas, jo čūskas ir aukstasiņu dzīvnieki, kuri siltākā laikā kļūst kustīgākas.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais