© Foto: Dārzs zem Saules

Dārzniecības “Dārzs zem Saules” 3. raidījumā “Ar dārzu pa dzīvi” ar lielu prieku izjautājām Jūliju Vilcāni, agronomi, mikrobioloģi, padomu vietnes "Dārzniece" radītāju, īpaši sirsnīgu un burvīgu personību.

Runāsim par pašlaik īpaši aktuālu tēmu: ko pašlaik darīt ar minerāmēslojumu, ko bērt, liet, izpūst dārzā. Vārdu sakot, nozīmīga saruna par mēslošanas principiem dārzā.

Kā mēslot pavasarī?

Foto: Dārzs zem Saules

Augus, ko mēs gribam mēslot pavasarī, tie barības vielas ir sakrājuši jau rudenī, tāpēc ātrākais laiks mēslošanai ir marta pēdējās dienas un aprīlis. Vai ir iespējams sagatavoties salnām? Ja ar minerālmēslojumu par agru veicinām augšanu, tad tas var salnās veicināt nosalšanu, īpaši, ja mēslojumā ir daudz slāpeklis. Tās var būt ziemcietes, jo jau var būt sazaļojušas, bet negaidīti uznāk sals.

Ja ir pārāk sausa augsne, kā tas bija pagājušajā pavasarī un vasaras sākumā, tad uzbērtās mēslojuma granulas neizšķīdušas stāv un izšķīst tikai augustā, augs uzņem barības vielas jau rudens pusē un tad tas ziemā var nosalt vēl ātrāk nekā pavasara salnās. Tāpēc, ja zemē iestrādā minerāmēslojumu, tad obligāts nosacījums ir nodrošināt laistīšanu, jo citādāk mēslojums nedos gaidīto efektu.

Piemēram, krūmmellenes sāk uzņemt barības vielas tikai tad, kad tās sāk ziedēt, tātad mūsu klimatiskajos apstākļos maija beigās vai jūnija sākumā. Viss, kas tiek uzbērts pirms tam, aiziet mauriņam. Tātad, tad kad augs parāda, ka tas sācis augt, tad var bērt minerālmēslojumu.

Mēslošanas nianses

Vēl viens svarīgs aspekts, jāatceras, ka katra auga mēslošanai ir savas nianses, piemēram, hortenzijas zied vēl vēlāk nekā mellenes, bet zaļo masu tām jāuzaudzē straujāk, tāpēc hortenzijas jāmēslo tad, kad sāk vērties vaļā lapiņas. Dienu pirms vajadzētu hortenzijas apliet, lai mēslojums varētu iesūkties sakņu sistēmā. Tātad ir liela atšķirība, kad mēslojam krūmmellenes un kad hortenzijas. Un šīs nianses būtu jāzina par katru augu jūsu dārzā.

Mēslošana būtu jāatkārto pēc 3-4 nedēļām divas reizes, ja grib, lai mazie augi paaugās, tas ir domāts par jaunajiem augiem, kas dārzā ir jauni. Vecākiem augiem ir nepieciešama cita pieeja.

Ir jāsaprot, kāda augsne ir jūsu dārzā, vai tā izskatās mānīgi auglīga, vai smilšaina vai skāba, vai tikai tai ir melna krāsa un cita nekā nav, īpaši raksturīgi tas ir pie jaunbūvēm. Ko darīt tādā gadījumā, kā uzlabot augsni?

Uz šiem un citiem jautājumiem meklējiet atbildes šeit:

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv