© Foto: Dārzs zem Saules

Kā un kur stādīt magnolijas, kā kopt, jo sevišķi tagad pavasarī, kādas ir kopšanas un piesegšanas īpatnības un pamati, kāda forma, izmēri varētu būt magnolijām, vai pirkt lielu vai mazu magnoliju.

Iedvesmai dārzniecība “Dārzs zem Saules” sagatavojusi pirmo raidījumu “Ar dārzu pa dzīvi”, kur tikās ar Aivaru Zonbergu, magnoliju kolekcionāru. Viņš par magnolijām zina ļoti daudz, jo Aivara Zonberga kolekcijā ir 240 magnolijas, vairāk nekā 80 skujeņu un vēl citi interesanti augi, piemēram, araukārija, ko vēlas ieaudzēt.

Foto: Dārzs zem Saules

“Pirmās mazās magnolijas es pirku Depo un veikalā Flora, sāku vākt sēklas, aizraušanās ar magnolijām sākās apmēram pirms 20 gadiem.” Tagad par magnoliju karali nosauktais kolekcionārs piedāvā dažādus padomus magnoliju audzētājiem.

Pirmkārt, magnolijas pavasarī ir jāsalaista, jo Latvijas pavasari ir sausi un augiem trūkst ūdens, lai briedinātu pumpurus. Sevišķi ūdens vajadzīgs jaunajiem, tikko iestādītajiem augiem. Otrkārt, magnolijas brūces uz stumbriem apžūst un sadzīst pašas, bet lielākas brūces pieredzējušais dārznieks iesaka nosiet. Īpašas smēres viņš nelietojot.

Magnolijas retina un izgriež liekos zarus vasaras vidū pēc ziedēšanas jūlija, tad rudenī magnolijas ir paspējušas sadzīt. Pavasarī tiek veikta tikai nepieciešamā kociņu sanitārā aprūpe. Vasaras vidū koku zaru retināšana notiek gandrīz katru gadu.

Foto: Dārzs zem Saules

Piebarotas tiek tikai tās magnolijas, kas aug podos. Rudenī magnoliju saknes tiek apbērtas ar sagrābtajām lapām. Augsnei, kas vajadzīga magnolijām, ir jābūt skābai un smilšainai, ja ir hloroze, tad nepieciešams augsni skābināt.

Attālums starp magnolijām var būt 2-3 metri, bet tad jārēķinās, ka katru gadu magnolijas vajadzēs piegriezt un retināt. Bet tikai tā savos dārzos varēs veidot magnoliju kolekciju.

Par dažādajām magnoliju šķirnēm, kas augtu Vidzemē vai citos Latvijas reģionos, skatieties un klausieties sarunu ar Aivaru Zonbergu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv