Ļoti smaržīgas magnolijas tavā dārzā

© Foto: Dārzs zem Saules

Jo vairāk kāda auga grupa paliek populāra un attīstās selekcija, jo smalkākas ir dārznieku prasības. Ne vien pēc izturības, skaistuma, bet arī pēc smaržas. Vēl pirms 10 gadiem mēs bijām laimīgi, ja mums bija magnolija un tā kādu pavasari uzziedēja.

Gandrīz visas magnolijas sulanžas (soulangeana) priecē ar maigu aromātu, arī zvaigžņu (stellatas) magnolijas, arī dzeltenās Bruklinas (brooklensis) magnolijas priecēs ar vieglu, svaigu aromātu, tomēr šodien mēs runāsim piecām par spēcīgām parfīma karalienēm, kuras papildus izcilam skaistumam, satriec ar savu smaržu daili.

Magnolija FIRE

Foto: Dārzs zem Saules

Nevaru nokomentēt tās izcelsmi, vēsturi, ļoti maz ziņu par šo šķirni, bet savu sajūsmu gan. Šī šķirne absolūti iekaroja manu sirdi ar savu spēcīgi, jo spēcīgo ceriņu aromātu, ļoti tīru zieda silti rozā toni un milzīgajiem ziediem. Pēc skopām ziņām tās krūma forma būs vērsta augšup vairāk olveida- kolonveidīga, līdz 3m augsta, ļoti lēnaudzīga.

Šī šķirne ir ieguvusi vietu mūsu magnoliju kolekcijas dārzā un vēl mazs stādiņš jau ir pilns ziedu pumpuriem, redzēsim kā būs gājis pēc šiem trakajiem kailsaliem, vajadzēja piesegt… mēs to neizdarījām, diemžēl! Bet pagaidām izskatās labi.

https://darzszemsaules.com/products/magnolija-fire

Magnolija Lilac Chalice

Foto: Dārzs zem Saules

Burvīga, ļoti spēcīgi smaržojoša magnolija, lieliem, noapaļotiem ziediem, smaržo tikpat traki kā Old Port, bet vēl noapaļotākiem ziediem, tumši purpura ārējo zieda daļu un koši baltu iekšpusi. Noderēs tiem dārziem, kur iecerēta daudzstumbra forma, kas šobrīd ir ļoti iecienīta. Krūms izaugs līdz 3,5m augsts un 3m plats.

Mans ieteikums ļaujam dzīt daudz atvases un veidojam daudzstumbru formu un ar laiku jūsu dārzā būs patiesi ekskluzīvs daudzstumbru augs, kas var lieliski papildināt daudzstumbru bērzu vai korinšu ainavu.

(Radīta no soul.'Sweet Simplicity' x liliiflora 'Nigra'), Hooper, NZ. Zinot šī Jaunzelandes selekcionāra darbus, magnolijai būs lieliskas, lielas lapas.

https://darzszemsaules.com/products/magnolija-lilac-chalice

Magnolija Oriental Night

Foto: Dārzs zem Saules

Pēc krāsas līdzīga iepriekš apskatītai Lialiac Chalice - ļoti koša zieda ārēja krāsa, gaiša iekšpuse, ļoti spēcīga, burvīga smarža. Kāda? Grūti pateikt, kad aptaujājām dārzniecībā klientus, katram bija tika dažādi komentāri, bet visi bija sajūsmā.

Atšķirsies ar krūma augumu, mūs laikapstākļos būs 2m augsta, tātad zemāka nekā iepriekšējā un šaurāka. Arī zieda forma vairāk tulpes forma, ne tika apaļa, bet arī spēcīga un krāšņa. Par šo magnoliju ir zināms, ka tā iztur noteikti vismaz - 25C, lai gan ir ziņas, ka pirmos 3 gadus kārtīgi piesedzot, izturēs vēl vairāk.

https://darzszemsaules.com/products/magnolija-oriental-night

Magnolija Purple Star

Foto: Dārzs zem Saules

Ziedi līdz 20 cm diametrā, uz augšu vērsti un, skatoties no apakšas, atveras, veidojot zvaigžņveida formu, smaržīgi; ziedpumpuri ar stingru tekstūru, tumši sarkani violeti ārpusē, gaišāki iekšpusē. Ļoti bagātīgi ziedošs, līdz 4,5m spēcīgi stāvs neliels koks, vairāk veido it kā viena stumbra formu. ko pirms 2004. gada selekcionējis Philippe de Spoelberch, Beļģija (Arboretum Wespelaar 2021). Radīta no M. cylindrica 'Bjuv' × M. 'Purple Breeze'

Ļoti laba šķirne ar savu atšķirīgo zieda formu, ziedēšanu mazliet vēlāk nekā citas, tātad pavasara salnās var nenosalt un, protams, smaržas dēl, kas apņems visu dārzu.

Turklāt šo šķirni min kā iespējamu konteinerstādu noformējumam pie mājas.

https://darzszemsaules.com/products/magnolija-purple-star

Magnolija Daybreak

Foto: Dārzs zem Saules

Citrusa smaržas tumšā persiku krāsas, samērā vēli ziedoša magnolija.

Maza auguma. Ideāla, vai ne! Atšķirīga ar savu krāsu, smaržu, zieda formu ar asiem galiņiem un zied pēc salnām.

Mans novērojums, ka labāk to nestādīt košā dienvidu saulē, ātrāk noziedēs un izbalēs, bet rīta, vai vakara saulē, skrajā ēnā zieda krāsa būs ļoti interesanta, ziedi burvīgi līdz 20 cm diametrā!

https://darzszemsaules.com/products/magnolija-daybreak

Foto: Dārzs zem Saules

Ja kāda šķirne ir ļoti iepatikusies, noteikti iegādājies jau tagad, jo smaržīgās magnolijas ir ļoti pieprasītas un var pavasarī strauji beigties.

SAŅEMŠANA uz vietas Dārzā zem Saules tiklīdz ļaus laikapstākļi un augi būs Latvijā.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.