Gatavojam dobes pavasara ziedēšanai - aslapu graudzāles

© Foto no personiskā albuma

Šodien stāsts par 3 aslapu ciesu šķirnēm: divām stāvi augošām: aslapu ciesu Overdam un Karl Foester un lodes formas: Dimanta zāli.

Tagad rudenī mēs esam aizgrābti ar vareno Ķīnas miskanšu ziedēšanu un visur stādam vien tās, bet pavisam esam aizmirsuši, ka šīs košās graudzāles iznāk no zemes pavisam vēlu, kad zeme ir kārtīgi sasilusi, kad gandrīz visi koki jau lapās un šo košumu jāgaida gandrīz līdz rudenim. Tāpēc šodien padomā, kas tavā dobē no graudzālēm būs agrākās, kas savus asniņus izdzīs kopā ar krokusiņiem, narcisēm, hiacintēm un tulpēm?

Man ļoti mīļas ir divas aslapu ciesu šķirnes: Calamagrostis x acutiflora 'Overdam'- aslapu ciesa Overdam un Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster'- aslapu ciesa Karl Foester.

Pirmkārt, abas mostas ļoti, ļoti agri, tiešām agri, tāpēc arī vēlams piegriezt tik agri, lai nebūtu jānogriež jau jaunie dzinumi.

Otrkārt, abām šīm šķirnēm apakšējā zaļā masa ir lodes forma, bet daudzās, lai arī smalkās, bet daudzās skaras, kas parādās ļoti agri, veido stāvu formu padara dobi kārtīgu un ritmisku. Šādas stāvas uz augšu kā bulta formas īsti nav ne vienai graudzālei.

Jo sevišķi Karl Foester izmanto kā stingras vertikāles formu arī moderno fasāžu dizainos.

Treškārt, ir gadi, kad graudzāles varbūt tomēr izgāžas, tas gan vairāk attiecas uz Overdam, tad nebaidāmies to vasaras otrā pusē uz augustu kārtīgi piegriezt un mums ļoti ātri izveidojas super skaista balti zilganzaļa 30-40cm liela lodes formas graudzāle.

Izgāšanās parasti saistās ar augu pārbarošanu, ja blakām kādu puķi vairāk esam pamēslojuši, tad arī graudzālei tiks un var būt pa daudz, jo graudzāles uz pārēšanos ir jūtīgas.

Calamagrostis x acutiflora 'Overdam'- aslapu ciesa Overdam

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Pavasara prieks garantēts, kad balti raibā Overdam agri, agri no zemes izdzen savus dzinumus, kas balti ar rozā galiņiem un blakus vēl ir kāda sīpoluķīte. Ak, ar kafijas krūzi man pie Overdam paiet viss agrais pavasaris, nespēju vien beigt priecāties.

Šie dzinumi izaug apmēram 30-40cm uz augšu vērsti, vēlāk ar mazliet izvērstu formu un ļoti agri izšauj uz augšu 130cm biezu gaiši rozā skariņu bultu.

Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster'- aslapu ciesa Karl Foester

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Arī agri pavasarī izveido ļoti bagātīgu, zaļu vērstu uz augšu zaļo “ezīti” 40cm augstu un tad izšauj spēcīgas, lai arī smalkas, bet bagātīgi daudz skaras, veidojot ļoti ģeometriska, stāvu formu, kas iederēsies, gan modernisma arhitektūrā, gan piedos kārtību mazliet haotiskās angļu stila dobēs.

Calamagrostis brachytricha- īsmatiņu ciesa - Dimanta zāle

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Trešā agrā graudzāle, kas veido dimanta formu, gan ar zaļo masu, gan arī skaras ir dimanta formā, ir Calamagrostis brachytricha- īsmatiņu ciesa - Dimanta zāle.

Ne velti to izmanto mūsu lielie ainavu arhitekti, jo tā arī mostas ļoti agri, visu vasaru priecē ar 80cm lielu, spēcīgu lodes formas zaļo masu, bet rudens pusē izdzen līdz 120cm garas dimantam līdzīgas skaras, kas sakārtotas uz visām pusēm lodes vidū un atkārto dimanta formu. Ļoti grezni kombinējumā ar hortenzijām, krasta kaņepēm, vārdu sakot, moderno dobju neatņemama sastāvdaļa.

Tiek minēts, ka arī ēnā drīkst stādīt, bet tad jārēķinās, ka vārpiņas būs mazāk, bet burvīgā zāle pati noteikti būs krāšņa.

Pārdošanā Dārzā zem Saules vidēji 4-5,5 eur gabalā.

Kopšana:

  • stādam parastā, bet labā neitrālā augsnē;
  • tā kā izturība liela, uz ziemu nesedzam;
  • nepārbarojam, citādi izgāzīsies;
  • ļoti izturīgas, līdz pat -34 C, ļoti pieticīgas kopšanā, stādam saulē, jutīsies labi arī pusēnā, bet Dimanta zāle augs arī salīdzinoši tumšās vietās;
  • apgriežam ļoti, ļoti agri pavasarī, kamēr nenāk jaunie dzinumi, bet tie nāk agri.

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Ieskaties fotogrāfijās. Jā, grūti saprast šo graudzāļu krāšņumu, bet tās ir vienas no tām, kas padara dobi īpašu, dažādās sezonās ziedošu.

Dievs ir sīkumos, tā rodas māksla. Mākslas mazie knifiņi ir arī molīnijas, par tām 2.stāstā.

Uz apkoptu informāciju tiekamies ziemā kādā no on-line lekcijām, tās gan būs par maksu -25eur 2-3 h.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.