Kā mēslot augus rudenī? Iesaka Antra Batraka

© Foto no personiskā albuma

Pēc daudzu mūsu sekotāju lūguma, šodien vēlos padalīties ar to, ko mēs izmantosim dārzniecībā Dārzs zem Saules augu sagatavošanai  ziemas guļai. 

Šis divas receptes nekādā gadījumā nepretendē uz absolūto patiesību, bet ir tapušas sadarbībā ar mums ļoti labiem partneriem Agrimaco un Silja SIA.

1.Recepte - iegādāta Agrimatco:

UZ SAKNĒM:

UZBERU uz sakņu sistēmu GRANULĒTO rudens minerālmēslojumu.

Kā?

Iepriekš augi tiek kārtīgi salaistīti. Minerālmēslojums tiek uzbērts nevis uz stumbra, bet pa apli tajā sakņu daļā, kur ir ārējais sakņu kamols. Obligāti iestrādājam augsnē un vēl reizi salaistam.

Kuru minerālmēslojumu?

Vislētāko komplekso rudens mēslojumu (lielie 25 kg maisi apmēram 1 eur/kg)

Lubofos (bez hlora, kas ir labi )N-P-K 3,5-10-15 ( 19-2-27).

Tātad slāpekļa daudzums (N) ir tikai 3,5% kas rudenim ir ļoti labi, drusku vajag, bet ne pa daudz, (P) fosfors drusku pa maz, tikai 10%, (K) kālijs arī drusku pa maz, arī mikroelementi ir mazliet pa maz, vismaz mūsu īpašumā esošo augu gadījumā.

Tāpēc augiem, kuri ir drusku izdzīti un jaunie dzinumi vēl ir mīksti, kā arī visiem pavasara ziedētājiem: magnolijām, rododendriem vajadzētu iedot papildus fosforu, kāliju ziedu veidošanās dēļ, ko principā, varētu papildināt ar Superfosfātu, bet, kā zināms, Superfosfāts ļoti lēni šķīst un lēnu darbojas, bet manas magnolijas Dārzniecībā podos ir drusku pamocijušās un nepieciešama turbo deva, tāpēc

CAUR LAPĀM (SKUJEŅIEM CAUR SKUJĀM) papildus smidzinātājā sajaukšu :

1% monokālija fosfātu (2 tējkarotes bez kaudzes uz 10 l)( 4,35eur) un klāt šim maisījumam pievienošu Omex Mikro Max ( 30ml uz 10 l)(13,00eur), kas augiem dos papildus mikroelementu devu: dzelzi, cinku, mangānu, boru, varu, molidbēnu, magniju, sēru.

Šī recepte der gan dekoratīvajiem lapu kokiem, gan skujukokiem.

Publicitātes foto

2.recepte - iegādāta Silja SIA.

UZ SAKNĒM:

UZBERU uz sakņu sistēmu GRANULĒTO rudens minerālmēslojumu.

Kā?

Iepriekš augi tiek kārtīgi salaistīti. Minerālmēslojums tiek uzbērts nevis uz stumbru, bet pa apli tajā sakņu daļā, kur ir ārējais sakņu kamols. Obligāti iestrādājam augsnē un vēl reizi salaistam!

Kuru minerālmēslojumu?

Komplekso mēslojumu DĀRZAM RUDENĪ ( Hortis)- N-P-K 6-20-30 (7), kas ir mazliet dārgāks nekā Lubofos, apmēram 2 eur/kg.

(N) slāpeklis ir 6%, kas vēl ir pieļaujams procents, (P) fosfors ir 20%, kas, piemēram, magnolijām un citiem pavasara ziedētājiem var būt pa maz, ja jūsu augsnē ziedēšana ir vāja, bet (K) kālijs ir 30 %, kas it kā būtu pietiekami, bet arī te trūkst Mikroelementi , tāpēc arī šajā kombinācijā es caur lapām( skujām) apstrādāšu arī ar

Omex Mikro Max ( 30ml uz 10 l), kas augiem dos papildus mikroelementu devu: dzelzi, cinku, mangānu, boru, varu, molidbēnu, magniju, sēru, kas noderēs arī skujeņiem.

SAVUKĀRT, ja dārzā ir ziedošie augi, bet tie drusku niķojas un slikti zied, papildus fosfora deva netraucēs, pie Omex Mikro Max pievienojiet arī iepriekšējā receptē minēto 1%Monokālija fosfātu (2 tējkarotes bez kaudzes uz 10 l).

Būtība ir kāda, rudenī slāpekļa daudzumam ir jābūt ļoti mazam, jo vēlāks rudens, jo mazāk slāpeklis, bet vairāk fosforam un kālijam, to parasti nodrošina ar granulētajiem rudens mēslojumiem, bet papildus mikroelementi dos ‘’vitamīnus’’, lai augam pietiktu spēka izplaucēt ziedus, neslimot, skujeņiem saglabāt krāsu un pastiprināt imunitāti.

Vai lietot RE:GREENER?

Nu jau esam iegājuši rudens fāzē, kad oktobrī Re;greener tikai uzlejam uz saknēm, lai veicinātu rudens mēslojuma uzņemšanu, uz lapām un skujām vairs nē, tagad tikai pavasarī un tad no sirds (50 gr koncentrāta cena = 12 eur = gatavais šķīdums uz 250l)

Tas būtu pilnīgi pietiekami, ja augiem nav nekādas slimību pazīmes.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Tomēr, ja augiem ir slimības pazīmes, tie pārāk agri sāk gatavoties rudenim, skujeņiem ir palikušas gaišas ne tikai skujas iekšpusē, bet arī galiņi, lapu kokiem ir plankumainība un citas slimības pazīmes, atceramies, ka ziemas guļā mums jāaizlaiž veseli augi.

Ko darīt?

Vispirms konsultējies ar sava dārza centra speciālistiem, kur augs ir iegādāts, lai saprastu, vai tās, kas tevi satrauc, ir slimības pazīmes, vai vienkārši rudens.

Tomēr, ja tirgotāji tevi ir atstājuši likteņa varā un nepalīdz, tad šeit mazi ieteikumi:

  • uztaisi fotogrāfiju un kādā no profesionāļu veikaliem - Agrimatco vai Sijla - tu vari nopirkt un paprasīt par šiem savā ziņā dabai nekaitīgajiem līdzekļiem, bet, protams, arī to lietošana ir jābūt saprātīgai;
  • ja viegli mokās skuju koki, pārāk traki tīra iekšējo skuju, paliek brūns kāds zars, galotnes, esi visu vasaru cīnījies ar skudrām pie auga, lapu kokiem ir raibas lapas, vari apstrādāt ar Dentamet: vara sulfāta (Cu) 2% un cinka (Zn ) 4% preperātu: 2,5ml uz 1l ūdens tikai IEVĒRO PRECĪZAS DEVAS!!! Citādi visas lapas nobirs pāragri (cena 5,20 eur). Protams, tas nepalīdzēs izārstēt ļoti ielaistu slimību, bet sastāvā esošais varš un cinks pastiprinās imunitāti;
  • vieglu slimību pazīmju gadījumā Siljas sia meitenes iesaka Fitoekols- K-40, kas ir skuju ekstrakts, kas piepalīdz dabīgā veidā augam pašam saņemties - gatavs lietošanai, atliek tikai uzsmidzināt (cena apmēram 5 eur).
  • BET, ja tavai priedei, tūjai pavasarī bija pelēkās puves pazīmes, arī šobrīd ir tādas kā pelēkas sporas, tad uz rudeni vajadzētu uzsmidzināt Viti San-Kālija hidrogēnskarbonāta līdzekli, kas šīs sēņu sporas izžāvē, lieto arī īstās miltrasas, bumbieru kraupja, puves, dzinumu vēža gadījumā.
  • es daļu priežu, kuru skuju galiņi ir kļuvuši brūni, apstrādāšu ar Dentamet, tās priedes kas bija slimas ar pelēko puvi, lai gan tagad viss kārtībā, bet tomēr profilaksei ar VitiSan (arī tās cieši augošās priežu bumbiņas, kuras tīrot redzēju plēkas sēņu sporiņas), bet tās kuras izskatās labi, tikai tīra viducīti neko neapstrādāšu, ja liksies, ka skujenītis ir it kā vesels, drusku pa daudz tīrās, ir zaudējis krāsu, izmantošu skuju ekstraktu Fitoekols-K-40, jo atkārtoju vēl reizi, augs miegā jāaizlaiž vesels.

Ja augi ir slimu un mēs vēlamies tos apstrādāt ar iepriekš minētiem līdzekļiem un arī izmantot manis minētos minerālmēslojumus, tad ievērojam šādu secību: vienlaikus mēs drīkstam iestrādāt granulēto rudens mēslojumu augsnē un tajā pašā dienā apstrādāt ar Dentamet, vai Viti San, vai Fitoekols- K-40, bet pēc kādām 5 dienām varam apstrādāt ar šķīstošajiem minerālmēslojumiem caur lapām (skujām) (Monokālija fosfātu un Omex Mikro Max maisījumu).

Augiem ar slimības pazīmēm VISIEM uz saknēm es uzliešu RE:GREENER- 1tējk. uz 10l - uz mazu augu- 1-2 l, uz 2m augu 3-5l!

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Atceries, ja dārzs tev jau ir sens, izskatās labi, nemaini savu kopšanas stilu, šie padomi vairāk attiecas uz samērā jauniem dārziem, ka iestādīti nesen (līdz 5 gadi), jo, piemēram, skuju koku kopšana vispār atšķiras, vai tiem ir 5 vai 15 gadi, jo vecāks augs, jo patstāvīgākam ir jābūt mūsu augam un brīvam no mūsu rūpēm.

Izzini, mācies, eksperimentē, jo dārzs ir iela vērtība un tas ir dzīvs, ir pateicīgs par tavu uzmanību. Iestādīšana ir tikai sākums.

Uz sadarbību!

Dzīvesstils

Nav noslēpums, ka jūnijā sociālajos tīklos bija manāmas visai karstas un spraigas diskusijas starp latviešiem un lietuviešiem. Iemels - aukstā zupa. Kam šis ēdiens pieder, kurš tad radīja recepti, kā arī, kuram galu galā šī zupa sanāk garšīgāka. Katrs, protams, aizstāvēja savu zemi un pārliecību.

Svarīgākais