Kā sagatavot magnoliju ziemai?

© Publicitātes foto

Šo padomu  var sadalīt nosacīti četrās grupās. 1.Magnolija jau sen ir tavā dārzā. 2.Magnolija iestādīta tikai šogad un ir maza līdz metram, vai garāka, bet jūtami ļoti jauna. 3.Magnolija iestādīta šogad, bet ir liela ar lielu sakņu sistēmu. 4.Magnoliju vēlies iestādīt rudenī.

Foto no personiskā albuma

Pirmā padomu grupa - magnolija jau sen ir tavā dārzā

Ja magnolija tavā dārzā jau sen rotājās un viss ir kārtībā - zied un neslimo, tad neko nemaini no tās kopšanas rutīnas, kāda ir bijusi līdz šim, neko nevajag pārspīlēt!

Tomēr, ja tā vairākus gadus nezied vai ir kādas citas nelaimes, piemēram, brūnē lapu malas utt., tad gan vajadzētu saprast šo nelaimju cēloni un jāsaprot, kādi ir magnoliju augšanas principi, kas, protams, ir 2 stundu lekciju vērtas un labāk pat pakonsultēties uz vietas kādā dārzniecībā.

Bet pamatprincipi ir:

  • Stādām saulē, pusēnā, bet ne klajā vējā, jo kā auksti vēji apsaldē, tā karsti vēji apdedzina, magnolijas vieta noteikti nebūs klajā vietā, bet gan kopā vēl ar kādu augu, lai saglabājas mitrs mikroklimats arī vasarā. Zinu, tā nav laba ziņa tikko iekārtojamo dārzu saimniekiem, jo paies vēl vismaz 5 gadi, kamēr jūsu dārzs no futbola laukuma kļūs par augiem patīkamu vidi. Tāpēc pacietību!

Foto no personiskā albuma

  • Ja nezied, bet lapojums skaists, visdrīzāk augsnei pietrūkst fosfora un kālija ziedu veidošanās laiku uz nākamā gada vasaras vidu. Ko šobrīd darīt? Vispirms pārbaudām augsnes ph līmeni, tam jābūt ph 5.5-7.9 (to var pārbaudīt lēti un labi ar lakmusa papīriņiem, bet kā, painteresējieties un normalizējiet augsnes skābuma līmeni - vieniem tas būs jāskābina, vieniem jāpadara sārmaināku un tad, piebarojiet ar kālija un fosfora minerālmēslojumiem.

Foto no personiskā albuma

Man ir video - kādas ir nianses?

Ja esi iegādājies tikai šogad

Šobrīd visām magnolijām iesaku uzbērt rudens mēslojumu, kur slāpeklis nav lielāks par 5% - jau tagad, ne vēlā rudenī, kad augs jau guļ, jo augus jāsagatavo laikus. Drošībai uzlejam Regreener: 1tējk. uz 10 litriem un visus 10 litrus uz lielu augu vai 5 litrus uz mazu augu. Bet tas jādara tagad - septembrī.

Foto no personiskā albuma

Turpinām ar niansēm.

Magnolija iestādīta tikai šogad un ir maza līdz metram, vai garāka, bet jūtami ļoti jauna

Ja augs ir neliels, līdz 1m - NOTEIKTI pēc lapu nokrišanas jāsasedz sakņu sistēma ar vismaz 15 cm kūdras, mulčas slāni un Latvijas aukstākajos reģionos šos jaunuļus jāsasedz. Jā, tā ir problēma tiem, kuri pavasarī vēlējās ietaupīt un nopirka it kā lētākos, mazākos augus, bet ar magnolijām ir tā, jo vecāks augs, jo izturīgāks mūsu apstākļos. Bet, ja nu ir mazulis dārzā, jāsedz, bet kā?

Man ir video par segšanas principiem, vienkārši aptīt nebūs jēgas. Jāveido kā mazs vigvams - telts, pēc iespējas vairāk šajā segumā ietverot zemi, kas ir vienīgais siltuma avots.

Foto no personiskā albuma

Noteikti iesaku iedziļināties šajā izpratnē - ja mums jāsargā kādi augi no sakņu izsalšanas, sedzam sakņu sistēmu ar kūdru, mulču, kompostu, ja ir bīstamība, ka augs kopumā ir pārāk jūtīgs un vēl nav piemērots izstādīšanai ārā bez papildus rūpēm, tad mums jāpacenšas izveidot it kā elpojošas siltumnīcas efekts (foto nr. 3), var segt kā rozes ar skujām (foto nr. 5), var izveidot bambusus karkasu un aptīt ar biezu agroplēvi tikai tad, kad iestājas aukstumi. Un saprotiet, ka auga aptīšanai ar agrolēvi, neiekļaujot segumā daļu zemes, ir cita nozīme - aizsargāt pret aukstā ziemas vēja susināšanu pumpurus, bet mazam augam tas būs par maz (foto nr. 4).

Foto nr. 4 / Foto no personiskā albuma

Var segt kā rozes ar skujām (foto nr. 5) / Foto no personiskā albuma

foto nr. 3 - Elpojošas siltumnīcas efekts / Foto no personiskā albuma

Arī šāda aptīšana siltumu nedod, tā ir tikai pret vēju (foto nr. 7).

Foto nr. 7 / Foto no personiskā albuma

Noskaties šo video, lai saprastu principu:

Trešā padomu grupa.

Magnolija iestādīta šogad, bet ir liela ar lielu sakņu sistēmu

Ja augs ir liels ar lielu sakņu sistēmu, lai arī iegādāts šogad, segt uz ziemu nevajadzēs, bet vajadzēs sakņu sistēmai uzbērt 15cm kūdras, mulčas kārtu tad, kad tiklīdz nokritīs lapas.

  • atceries, ja tev ir magnolijas koks ar tumšu stumbru - februārī to var apdraudēt pavasara saule un ir jāuzliek aizsargs stumbram;
  • ja esi iestādījis traki vējainā vietā, tad gan pirmos gadus būs jāaptin arī pret vēju vēlā ziemā, kad sāks briest pumpuri. Tur derēs šī aptīšana pret sala susinošo vēju.

Ceturtā padomu grupa: gribi stādīt magnoliju rudenī?

Droši izlasi otro vai trešo padomu grupu, atkarībā, vai magnolija ir maza vai liela, un tas arī viss!

Atceries, ka pirmos trīs gadus magnolijas pirmo reizi jāsalaista ļoti agri, lai neizžūtu pumpuri. Kad būs tikko nokusis sniegs, tad divas nedēļas parasti ir vējains un viss izžūst, dienā ir plusi un naktī mīnusi, saulīte veicina pumpuru piebriešanu, bet mitruma kompensācijas mehānisms vēl nestrādā, tāpēc vienu reizi divās nedēļās būtu jāsalaista.

Foto no personiskā albuma

Apkopojot

1.Ja ar tavu magnoliju viss ir labi, neko nemaini tās kopšanā.

2.Ja magnolija gadiem mokās, noskaidro iemeslu, iespējams, ka augsnei ir nepareizs skābuma līmenis un augs neuzņem fosforu pumpuru veidošanās laikā, atrisini šo jautājumu.

3.Magnolijas iesaku uz rudeni piebarot ar rudens mēslojumu un Regreener.

4.Visām magnolijām pirmos 3 gadus nosedzam sakņu sistēmu ar kūdru vai mulču, vai kompostu, ko pavasarī noņemsim, VISMAZ ATTĪRĪSIM sakņu kakliņu, jo atceries, ka augu nedrīkst aprakt, katrai auga daļai jābūt tur, kur jābūt.

5.Ja magnolija ir ļoti jauna, tad, kad nokritīs lapas, labāk apsedz, iedziļinies kā.

6.Ja magnolija ir pieaugusi, piesegsi tikai sakņu sistēmu, pašu nevajag, tikai, ja būs traks vējš tuvāk februārim.

7.Ja gribi ziedus, atceries par pirmās laistīšanas nozīmīgumu pavasarī.

Foto no personiskā albuma

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.