© Publicitātes foto

Siltais un saulainais laiks vedina brīvdienās doties tālākos un tuvākos ceļojumos. Esam apkopojuši dažus ieteikumus tiem, kuri dodas atvaļinājumā, bet uztraucas par mājās atstāto augu labsajūtu.

Publicitātes foto

Telpaugu grupēšana

Liela daļa telpaugu mīl paaugstinātu mitrumu, tam var palīdzēt, lai ilgāk uzturētu augus mitrus, tos var grupēt, saliekot vienā vietā tuvu citu pie cita. Šo metodi var ievērot gan vienkārši ikdienā, izvēloties augu novietojumu telpā, gan tos atstājot bez aprūpes ilgāku laiku.

Ja tomēr ir iespēja, ka jūsu prombūtnes laikā ir kāds, kas augus apkopj, tos var grupēt arī pēc to laistīšanas režīma īpatnībām. Šādi sagrupētiem augiem blakus var novietot zīmīti ar norādījumu laistītājam, cik daudz konkrētā augu grupa jālaista vai jāmēslo.

Augu pārvietošana

Prombūtnes laikā ieteicams augus pārvietot uz tumšāku telpas daļu, prom no palodzēm, jo tas nodrošinās to, ka augs daudz lēnāk dzers ūdeni, kā arī no augsnes virskārtas ūdens gaisā iztvaikos daudz lēnāk. Tas neattiecas uz izturīgiem, sauli mīlošiem augiem kā kaktusi, bet gan uz lapainajiem augiem. Augi daudz labāk pielāgojas vietas maiņai nekā pārlaistīšanai.

Prombūtnes laikā ir grūti paredzēt laikapstākļus, īpaši saulainās dienās vairāku stundu laikā uz palodzes augs var arī apdegt. Tā pārvietošana prom no tiešas saules vai ļoti gaišas vietas noteikti palīdzēs! Ja tomēr ir situācija, kad augus nav iespējams pārvietot, uz loga stikla ir iespējams novietot ko tādu, kas tiešu gaismu izkliedē.

Publicitātes foto

Laistīšanas bumbiņas

Gadījumos, ja jums mājās ir augi, kas vajadzīgs ilgstošs mitrums, iesakām izmantot laistīšanas bumbiņas. Tās sapilda ar ūdeni un tās lēnām ūdeni ievada augsnē, bet šī metode nespēj pilnībā aizvietot laistīšanu. Šādu metodi labāk izmantot kā papildus laistīšanas reizi augiem, kas mīl augt konstantā viegli mitrā augsnē, kā kalatejas, papardes, asparāgi, kukaiņēdājaugi u.c. Ir iespējamas arī citas metodes, kā auklas viena gala ielikšana traukā ar ūdeni, bet otra gala ielikšana podā, nodrošina to, ka pa auklu ūdens tiek aizvadīts uz augsni.

Izveidot minī pamācību tam, kas jūsu prombūtnes laikā rūpēsies par augiem.

Dažas lietas, ko ietvert šajos norādījumos:

  1. Pirms laistīt pārbaudīt augsnes mitrumu ar pirkstu vai irbulīti un tikai tad liet.
  2. Īpaši norādījumi, piemēram, ka konkrētais augs ir/ir bijis ar kukaiņiem, to nevajag pārlikt citā vietā, vai kāds konkrēts augs jālaista no apakšas, kāds augs jāieliek dušā vai jāapsmidzina, kādam augam ir ļoti caurlaidīga augsne, tas jālaista lēnām u.c. komentāri.
  3. Aprakstiet līdzšinējos laistīšanas paradumus. Norādiet, kuri augi un kad ir jālaista. Šeit ir vieta jūsu radošumam. Varat piešķirt konkrētam augam vārdus, uzlīmējot tiem lapiņas vai izveidojot excel tabulas ar laistīšanas aptuvenajām dienām.
Kārtīga auga salaistīšana pirms došanās prom - šis ieteikums ir ļoti diskutabls. Jāpatur prātā, ka augu ir daudz vieglāk nogalināt, ļaujot tā saknēm sākt pūt, nekā izglābt iekaltētu augu!

Jā, viena no metodēm ir telpauga kārtīga apliešana vai poda paturēšana ūdenī, lai augsne sasūc sevī ūdeni. Izvēloties šo metodi, ir jāsaprot balanss starp auga apliešanu un gaismas intensitāti. Nebūtu prātīgi augu ar podu noturēt stundu traukā ar ūdeni un pēc tam novietot tumšā telpas stūrī.

Ja tomēr prombūtnes laikā augs ir iekaltis, to var apliet ar lielāku ūdens daudzumu, nekā to darītu ikdienā.

Ja tomēr ieteikumi šķiet sarežģīti, augu aprūpi ir iespējams uzticēt profesionāļiem. Plants Happy piedāvā pakalpojumu, kura ietvaros pēc individuālas vienošanās par jūsu telpaugiem parūpēsies un tie jūs sagaidīs atgriežamies skaisti un kopti.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv