© Oksana Džadana/f64

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien atbalstīja 318 423 eiro piešķiršanu no Rīgas vides aizsardzības fonda 15 dažādu vides projektu realizācijai, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Par šiem līdzekļiem turpinās Latvijas Dabas fonda 2021.gadā sākto projektu "Pilsētas pļavas", arī šogad aicinot iedzīvotājus iesaistīties ziedošu un daudzveidīgu pļavu veidošanai pilsētā. Projekta līdzekļi tiks lietoti teritoriju pļaušanai, zāles savākšanai, savāktās zaļās masas utilizēšanai, kā arī augsnes ecēšanai.

Plānots veikt pētījumu par smalko daļiņu sastāvu un morfoloģiju izcelsmes noteikšanai pie Rīgas centra gaisa monitoringa stacijas. Tiks izvērtēti piesārņojuma avoti un to emisijas monitoringa vietā un tās tuvumā - autotransports, vietējā siltumapgāde, piesārņojuma pārnese.

Plānots arī veikt pētījumu par sadzīves atkritumu plūsmām un to apsaimniekošanu Rīgas pašvaldībā. Pētījums iekļauj informācijas apkopojuma ieguvi par sadzīves atkritumu plūsmām, to pārstrādi un atkārtotu izmantošanu kā arī potenciālo reģenerācijas iespēju.

Ņemot vērā iepriekšējos gados izveidoto sadzīves bīstamo atkritumu nodošanas punktu popularitāti un to telpisko izvietojumu, plānots izveidot divus jaunus specializētos pieņemšanas punktus. Pirms uzstādīšanas notiks padziļināta vietu izvēle.

Plānota arī meliorācijas situācijas un optimālo risinājumu ieviešanas izpēte no Imantas 1.līnijas līdz Imantas 6.līnijai un meliorācijas sistēmu pārbūves būvprojekta izstrāde.

Tāpat no Vides aizsardzības fonda plānots finansēt pašvaldības līdzdalību Zaļo pilsētu vienošanās saistību izpildē. Zaļo pilsētu vienošanās ir Eiropas pašvaldību kustība, kuras mērķis ir padarīt pilsētas tīrākas un veselīgākas.

Finansējums tiks piešķirts Zaļā veloceliņa uzturēšanai, Anniņmuižas mežaparka plānojuma un izmantošanas un aizsardzības saistošo noteikumu izstrādei, koku novērtēšanai Kanālmalas apstādījumos no 13.janvāra ielas līdz Brīvības laukumam, mobilajai sadzīves atkritumu savākšanai pašvaldības teritorijā.

Plānota pievadceļu pie slipiem Juglas ezerā un Ķīšezerā projektēšana, elektrības pievades vietu pilsētas kanāla piestātnēs izbūves projektu izstrāde, peldvietas projektēšana Juglas ezerā pie Zirdziņpļavas, Viesturdārza dīķu krasta stiprinājumu un tīrīšanas darbu apjomu izpēte un informatīvo materiālu bāzes nodrošināšana par aprites ekonomiku un atkritumu mazināšanu.

Rīgas vides aizsardzības fonds izveidots 2002.gadā ar mērķi efektīvi izmantot līdzekļus, ko pilsēta iegūst no dabas resursu nodokļa.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv