Operas dīva Inese Galante: Mums visiem ir vajadzīgs miers un mīlestība

«Tas, ka dzīvoju mūzikas pasaulē, ne tikai bagātina un krāšņo manu dzīvi, bet dod arī tādu spēku un iedvesmu, ka uz saviem spārniem varu mēģināt pacelt arī citus,» saka klausītāju mīlētā operas dīva Inese Galante. © Foto: publicitātes

«Es mums visiem gribētu novēlēt, lai pasaulē ir miers. Lai skan mūzika, lai cilvēki cits citu satiek koncertos, kas ne tikai sniedz baudījumu acīm un ausīm, bet arī pabaro un nomierina dvēseli. Lai valda mīlestība un ikvienam ir smaids uz lūpām. Jo, kad esam laimīgi un apgaismoti, nekas vairs nesāp un nedraud,» uzskata pasaulslavenā operas dīva, unikālā soprāna īpašniece, prestižā klasiskās mūzikas jauno izpildītāju konkursa «Ineses Galantes talanti» iniciatore, iedvesmotāja un žūrijas priekšsēdētāja Inese Galante.

Aizraujošs piedzīvojums

«Man, kā vienmēr, ir svarīgi mūsu klausītāji, tāpēc vienmēr esmu domājusi par to, kā viņus pārsteigt, kādās krāsās un toņos mūsu koncertus iekrāsot, lai tos pārvērstu par brīnumu, kas raisa fantāziju un sniedz bezgalīgu prieka sajūtu,» saka operdziedātāja Inese Galante. Kopā ar meitu Diānu Galanti viņa 17 reizes to realizēja mūzikas festivālā «Summertime - aicina Inese Galante», kas tradicionāli notika Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

Tajā allaž uzstājās tikai augstākās raudzes pasaulslaveni mākslinieki, kā arī mūsu jaunie talanti, kuri jau paspējuši pārsteigt pasauli.

Pērn šis festivāls atvadījās no saviem klausītājiem, lai dotos tālāk, lai meklētu jaunus izaicinājumus un formātus.

«Septiņpadsmit gadu garumā organizējot mūzikas festivālu «Summertime - aicina Inese Galante», kopā ar Diānu darījām visu, lai tas būtu Eiropas līmenī, lai tam nebūtu provinces piegaršas,» saka Inese Galante. Viņa ir pateicīga, ka meita piekrita palīdzēt. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

«Kad mamma man uzticēja rīkot viņai tik dārgo festivālu «Summertime - aicina Inese Galante», sākumā piekritu vien uz gadu un priecājos, ka varēšu izmantot savu starptautisko pieredzi, iedzīvinot festivālā jaunas tradīcijas un nostiprinot to Eiropas līmenī. Man tas bija aizraujošs piedzīvojums,» šī festivāla atvadu reizē atzina tā direktore Diāna Galante.

«Septiņpadsmit gadu festivālam «Summertime - aicina Inese Galante» piederēja mana sirds un dvēsele.

Ir bijuši arī grūti laiki un ļoti dīvaini divi gadi, bet es esmu gandarīta, ka festivāls šo gadu gaitā bija kļuvis par vienu no krāšņākajiem, elegantākajiem un mūsdienīgākajiem mūzikas pasākumiem Latvijā un glītu kultūras vizītkarti Jūrmalai. Uz to ik gadu ieradās mani draugi un mūzikas mīļotāji no Vācijas, Austrijas, Zviedrijas, Šveices, Francijas, Anglijas, Amerikas - , jo zināja, ko no tā sagaidīs. Bet… vienmēr kaut kas sākas un kaut kas beidzas, un, kamēr vien cilvēks ir dzīvs, nekas nebeidzas,» toreiz teica mūzikas festivāla «Summertime - aicina Inese Galante» mūza un patronese Inese Galante, uzsverot, ka no skatuves jau viņa neatvadās.

Balva izciliem Baltijas valstu pārstāvjiem

«Vienmēr esmu vēlējusies, lai mūsu Latvijas vārds skan pasaulē,» saka pasaulslavenā operdziedātāja Inese Galante. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

Inese Galante turpina dziedātājas karjeru, īpaši pievēršas savam misijas darbam - jauno izpildītāju konkursa «Ineses Galantes talanti» rīkošanai, un savu darbību turpina arī «Ineses Galantes fonds», rīkojot augstvērtīgus mūzikas pasākumus ar starptautisku zvaigžņu piedalīšanos.

Vairāku skatītāju paaudžu mīlētā operas dīva stāsta, ka «Ineses Galantes fonds» sadarbībā ar trīs Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas - sabiedriskajām un izglītības organizācijām, profesionālajām asociācijām un diplomātiskajiem pārstāvjiem ir nodibinājis jaunu «Baltijas Balvu»/«Baltic Awards».

Apbalvojums tiks pasniegts izciliem Baltijas valstu pārstāvjiem par ieguldījumu mākslas, zinātnes un arhitektūras jomā, izceļot reģiona nozīmīgumu Eiropas līmenī.

Šī balva kļūs par spožu, plašu un nozīmīgu starptautisku notikumu, kas katru gadu vairāku dienu garumā norisināsies Rīgā un Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

Pirmā «Baltijas Balva»/«Baltic Awards» notiks nākamā gada augustā, un tā tiks pasniegta šādās jomās:

- Lietuvas pārstāvim - par nozīmīgu ieguldījumu zinātnē;

- Latvijas pārstāvim - par nozīmīgu ieguldījumu mākslā un mūzikā;

- Igaunijas pārstāvim - par nozīmīgu ieguldījumu arhitektūrā.

Tiks pasniegts arī «Grand Prix» par mūža ieguldījumu nozares attīstībā. Nominantus katrā valstī izvēlēsies konkrētās jomas profesionāļi un nozaru asociācijas. Ikviens pretendents tiks vērtēts, pamatojoties uz viņa ieguldījuma nozīmīgumu, inovāciju un rezonējošo ietekmi Baltijas un Eiropas kultūras un ekonomikas kontekstā. Uzvarētājus nosaka Balvas ekspertu komiteja, un tās priekšsēdētāja ir fonda dibinātāja, operas dīva Inese Galante.

«Radot «Baltijas Balvu»/«Baltic Awards», gribam izcelt šo trīs draudzīgo valstu visizcilāko mākslinieku, arhitektu un zinātnieku ieguldījumu Eiropā un pasaulē.

Lai šī balva kā leģendārā kinobalva «Oskars» iedvesmo jaunos talantus, ļaujot izcilībām spoži mirdzēt un nest mūsu vārdu pasaulē!» saka Inese Galante.

Viņa atklāj, ka «Baltijas Balvas«/«Baltic Awards» programmas ietvaros Jūrmalā un Rīgā notiks vairāki grandiozi pasākumi: četri unikāli koncerti, kuros piedalīsies Latvijas un ārvalstu zvaigznes, svinīga apbalvošanas ceremonija, «sarkanā paklāja» pasākumi un citi notikumi.

Jūrmala - Latvijas Rivjēra

«Sevi ar cieņu nest un citus cienīt. Kā izturies pret sevi, tā pret citiem. Nekad nedari otram to, ko negribi saņemt pretī. Man liekas, ka ar šīm frāzēm pietiek visam mūžam,» uzskata operas dīva Inese Galante. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

«Ideja veidot šādu grandiozu starptautisku pasākumu man radās vēl 2020. gadā. Kopā ar mūsu balvas autori, lielisko stikla mākslinieci Andu Munkevicu izstrādājām radošo koncepciju un balvas simbola vizualizāciju. Tā radās brīnišķīgas stikla kompozīcijas.

Katrai balvai ir individuāla, īpaša virsma - tie ir dažādu Latvijā augošu koku struktūru nospiedumi, kā neatkārtojamu dzīves līniju, uzkrātās pieredzes, dzīves spēka, gara stingrības un pārticības simbols.

Apbalvošanas ceremonijas dienā pa sarkano paklāju dosies prēmijas nominanti, mākslinieki, kā arī lūgtie goda viesi no visas pasaules. Ceru, ka mums izdosies izveidot pasākumu ar neaizmirstamu atmosfēru, kas katru gadu pārvērtīs Jūrmalu par Latvijas Rivjēru ar talantīgiem dalībniekiem, spožiem izpildītājiem, grezni tērptiem apmeklētājiem - pilsētas un valsts viesiem, brīnišķīgu vasaras noskaņu,» stāsta «Baltijas Balvas»/«Baltic Awards» ģenerālproducente Diāna Galante.

«Šogad vairāk nekā citus gadus braukāju šurpu-turpu - uz Rīgu, uz Jūrmalu, uz Vāciju… Man ir tikšanās, ir ļoti daudz lietu, kas jākārto šim jaunajam projektam. Arī mana meita daudz strādā, abas esam ļoti aizņemtas - lai viss varētu notikt tā, kā esam saplānojušas. Tā, kā mēs to redzam. Lai tas spētu piesaistīt gan mūzikas mīļotājus no visas pasaules, gan tos, kuri interesējas par Baltijas valstīm. Tā, lai tas būtu tāda līmeņa notikums, kāds ir “Oskars” Amerikā vai Kannu kinofestivāls Francijā,» stāsta Inese Galante.

Ticēt, motivēt un iedvesmot

Inese un Diāna Galantes - jaunizveidotās «Baltijas Balvas»/«Baltic Awards» priekšsēdētāja un ģenerālproducente. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

«Visam vajadzīgs laiks un darbs. Un «Baltijas Balvas»/«Baltic Awards» projekts pieprasa daudz, daudz darba un uzmanības, jo mērogs būs vēl lielāks un intensīvāks. Ar to mēs tagad dzīvojam un elpojam, tas tagad katru dienu «vārās» mūsu galvās,» saka Inese Galante, uzsverot, ka arī visi «Ineses Galantes fonda» darbinieki strādā ar pilnu atdevi.

«Tāpat nenogurstoši strādājam, ik gadu izvēloties labākos no labākajiem klasiskās mūzikas jauno izpildītāju konkursā «Ineses Galantes talanti», kas norit četrās kategorijās - vokālā māksla, taustiņinstrumentu spēle, stīgu instrumentu spēle, pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu spēle.

Katru gadu konkursā piedalās līdz 300 dalībniekiem, un par savu favorītu tiešsaistē balso vairāk nekā 70 000 klausītāju no visas pasaules.

Konkursam šogad ir jau 11 gadi, un ne vienam vien šodien Latvijā un pasaulē atzītam mūziķim tas bijis pirmais solītis profesionālajā dzīvē,» saka pasaulslavenā operas dīva.

«Es esmu ļoti laimīga un lepna par katru mūsu laureātu, par katru jaunieti, par katru topošo zvaigznīti, kuram varam iedot «spārniņus», lai viņi spētu lidot tālāk, meklējot un atrodot savus pedagogus, savu ceļu, savu vietu šai pasaulē. Saprotiet? Pasaule ir liela, un tā ir cīņa - pierādīt tai, uz ko tu esi spējīgs. Bet vispirms jau tā ir cīņa pašam ar sevi, jo bez darba nav rezultāta,» balstoties savā pieredzē, saka Inese Galante.

Viņa zina, cik vērtīga ir iespēja piedalīties konkursos, kas var pavērt kādu jaunu lodziņu, cik būtiski ir jaunam mūziķim atrast savu pedagogu, kas tic viņa talantam, spējām un izaugsmei, kas prot motivēt un iedvesmot, un kas tieši viņam var gan palīdzēt apgūt profesionālo tehniku, gan arī cilvēciski atbalstīt ar piemērotākā repertuāra un skatuves tēla izveidi.

«Viens otrs visu mūžu meklē savu pedagogu vai padomdevēju, kas tieši viņam ir labs, un tā ir milzīga laime, ja izdodas satikt tādu, kurš kā ārsts var izrakstīt «pareizo recepti». Un es runāju gan par instrumentālistiem, gan vokālistiem. Jo īpaši par vokālistiem, jo balss ir tik subjektīva lieta - tā nav stīga, ko var nomainīt, tev ir jāizprot, ko, kā un kāpēc…» saka unikālā soprāna īpašniece.

Spēcināt, nomierināt un apgaismot

Inese Galante ir bezgala pateicīga savai meitai Diānai par sniegto atbalstu un palīdzību viņas radošo ideju profesionālā realizācijā. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

«Desmit gadu laikā no mūsu atbalstītajiem bērniem un jauniešiem ir izveidojušies spoži profesionāļi, kuri mirdz gan Latvijā, gan pasaulē. Ir izaugušas tādas izcilības, kuras jau vairākas reizes nominētas Lielās mūzikas balvai. Mūsu talantīgie jaunieši, kuriem esam devuši «zaļo gaismu», nestāv uz vietas, viņi strādā ar milzu atdevi un ambiciozi iet uz saviem mērķiem,» operdziedātāja ir patiesi gandarīta.

Viņa atgādina, ka šī konkursa ilggadējais finansētājs ir Nākotnes Atbalsta fonds, kas nodrošina arī stipendijas un tālāku attīstību laureātiem.

Piemēram, soprāns Laura Lolita Perešivana, kura 2015. gadā ieguva 1. vietu «Ineses Galantes talantu» konkursā kategorijā «Vokālā māksla», ir pasludināta par prestižā Milānas «La Scala» operteātra Liriskās operas akadēmijas solisti uz 2023.-2025. sezonām, izturot atlases konkursu no 465 kandidātiem.

«Mums ir milzu gandarījums un lepnums, ka esam snieguši savu artavu un atbalstu talantīgu jauno mūziķu izaugsmei!

Un mēs joprojām turpinām meklēt jaunus talantus - rītdienas zvaigznes, lai pavērtu viņiem ieskatu nākotnē un labākajiem ļautu nostāties uz skatuves līdzās atzītiem profesionāļiem,» saka Inese Galante, atzīstot, ka jauno talantu apčubināšana ir veids, kā atdot Latvijai to, ko pati savulaik ir saņēmusi un ieguvusi.

Atvērt acis, sirdi un dvēseli

Inese un Diāna Galantes. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

«Mūsu jaunie talanti ir kā «gards ēdiens», ko allaž pasniedzam mūsu publikai. Un es domāju, ka šodien vairāk nekā citus gadus cilvēki alkst pēc skaistas nākotnes. Pēc drošības un pārliecības, ka viss būs labi. Pēc ticības, ka mīlestība, sirsnība un empātija citam pret citu spēs pārvarēt visas likstas. Un, kā vienmēr atkārtoja mana mammīte: «Lai ir grūti, vajag spēt, stipram būt un uzvarēt!» Man šķiet, ka šodien šie vārdi skan vēl asāk, vēl aktuālāk, un tie ietver sevī visu to, ko ikkatrs sevī jūtam un par ko domājam,» saka Inese Galante.

«Mūzika un māksla ir visvērtīgākā vitamīnu injekcija, kas atver acis, sirdi un dvēseli paceļ spārnos, dod spēku un enerģiju lidot neiedomājamos augstumos, sniedz optimismu un rada iedvesmu.

Tas ir labākais, kas mums uzdāvināts no augšas. Un, ja savā pirmajā profesijā es vairāk nodarbojos ar cilvēka fiziskā ķermeņa ārstēšanu - ar ķīmiju, kas atbrīvo no sāpēm un fiziskām ciešanām, tad savā otrā profesijā, kas pat nav profesija, bet gan dzīvesveids, es nodarbojos ar dvēseles ārstēšanu, mēģinot cilvēku iekšēji spēcināt, nomierināt, apgaismot un darīt laimīgāku. Jo, kad esam laimīgi un apgaismoti, nekas vairs nekas nesāp un nedraud,» uzskata Inese Galante.

Mīlestība - mūsu barība un zāles

Operas dīvas Ineses Galantes lepnums - mazdēls Laurents. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

«Es apsolu, ka tie, kuri mīl mūziku, kuri interesējas par maniem koncertiem, tos noteikti sagaidīs. Tuvākie plānoti 7. un 14. decembrī Rīgas Domā, un visi būs mīļi gaidīti. Tas, ko jau šodien varu pateikt, ka tie būs svētki, tās būs pozitīvas emocijas, tā būs mīlestība -, jo tā ir mūsu visu barība un zāles,» saka Inese Galante. Pēc viņas domām, tāpēc jau cits citam esam vajadzīgi -, lai to radītu, lai to dāvinātu.

«Jo mēs visi esam vienoti, mēs visi jūtam kā viens, un neviens no mums nav lieks. Mēs visi esam kā bērni, un ir vienalga, kāds cipars katram ir pasē, jo dvēsele jau nemainās.

Sirsniņa jau nemainās. Visi grib būt laimīgi, piepildīt savus sapņus, nodzīvot savu mūžu laimīgi, mīlēt un būt mīloši.

Tā es vienmēr esmu domājusi un jutusi, un tā es turpināšu domāt un just. Un darīšu visu, kas manos spēkos, lai skaistā, dievišķā mūzika palīdzētu aizmirst visas bēdas un agresiju, kas valda pasaulē, nomazgāt no sirsniņas visu rūgtumu un radīt gaišu sajūtu. Likt acīm mirdzēt un radīt ticību, ka viss būs labi. Tā es jūtu, un to es šodien gribu pateikt.»

Vajadzētu nopeldēties jūrā

Ineses Galantes vislielākais prieks un mīlestība ir ģimene - meita Diāna un mazdēliņš Laurents. / No Ineses Galantes personiskā arhīva

Taujāta, vai viņai šovasar sanācis arī atpūsties, Inese Galante atteic, ka viņa īsti to nemaz neprot.

«Ir cilvēki, kuri prot laiski atlaisties vai vienkārši gulēt pie jūras, sakot, lai visi «iet bekot», bet es esmu kā zirdziņš, kurš nespēj nostāvēt uz vietas - vienmēr ir kādas lietas, kas jāizdara. Un šis laiks mums ar meitu ir jo īpaši «saspiests». Jā, cilvēki ir dažādi, ko lai dara,» viņa sirsnīgi pasmaida un atzīstas, ka pat papeldēt jūrā šovasar nav sanācis.

«Gan jau, gan jau,» viņa saka, brīnoties, vai tā var būt, ka ūdens temperatūra jūrā šovasar esot bijusi plus 20-22 grādi. Tas esot «nereāli».

«Es atceros, kā mammīte mūs ar māsiņu, kad bijām vēl jauni skuķi, dresēja, ik rītu liekot skriet uz jūru nopeldēties. Mēs tā arī darījām, un es ļoti labi atceros, ka esam metušās ūdenī arī tad, kad tas bija vien deviņus grādus silts. Protams, tas bija ar švunku - tikpat ātri bijām arī ārā no ūdens,» atminas operas dīva, uzsverot, ka tai laikā abas ar māsiņu bijušas tā norūdījušās, ka vispār neslimoja, pat iesnu nekad nebija.

«Mammīte mūs dresēja, jo pati bija izgājusi tādu skolu. Un šodien es varu teikt, ka bērniem un jauniešiem tas ir labākais, kas var būt. Norūdīties pie jūras, wow!

Man tagad būs par to jāpadomā -, ka tomēr vajadzētu aiziet līdz jūrai nopeldēties…» mūsu sarunas noslēgumā nosaka Inese Galante.

«3 soprano» un «Ziemassvētku prelūdija»

Publicitātes foto

Biļešu tirdzniecības vietās jau ir iespējams iegādāties biļetes uz abiem koncertiem ar Ineses Galantes līdzdalību.

Pirmais būs koncerts «3 soprano», kas 7. decembrī notiks Rīgas Domā un kurā piedalīsies trīs spožas Latvijas operdziedātājas - dīva Inese Galante un divas spilgtas Latvijas Nacionālās operas un baleta solistes, daudzkārtējas starptautisko vokālo konkursu uzvarētājas Inna Kločko un Viktorija Majore. Katrai solistei piemīt savs neatkārtojams balss tembrs soprāns, un šajā koncertā skatītājiem atklāsies patiešām virtuozās visaugstākās sieviešu balss nokrāsas, skanējuma nianses un izsmalcinātas kombinācijas.

Koncerta programmā skanēs pasaules opermūzikas šedevri - slavenas ārijas, dueti, terceti un ainas no visu iecienītajām izrādēm. Pavadījumu spēlēs pasaules līmeņa mūziķis - ērģelnieks, pianists un komponists Aivars Kalējs.

Un otrs būs viens no visvairāk gaidītajiem un klausītāju iecienītākajiem ziemas muzikālajiem notikumiem - Ineses Galantes «Ziemassvētku prelūdija», kas notiks 14. decembrī Rīgas Doma baznīcā.

Šis koncerts - Ineses Galantes dāvana saviem klausītājiem - jau kļuvis par Rīgas vizītkarti un vienu no gaišākajām gadumijas tradīcijām Latvijā.

Koncerta klausītāji varēs izbaudīt majestātiskās Doma katedrāles neatkārtojamo atmosfēru, kura velvēs izskanēs pasaules komponistu visspožākie skaņdarbi, kas piepilda sirdis un dvēseles ar gaišu un priecīgu Ziemassvētku noskaņojumu.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais