Laba tūrista uzvedības ABC

© Foto: publicitātes

Lielākai daļai cilvēku ceļojums ir svētki, nauda tiek iekrāta visa gada garumā. Tomēr ceļot ir jāmāk. Kopš bērnības atmiņā palicis Bernardo Bertaluči filmas ”Sārgājošās debesis” kadrs, kurā Džona Malkoviča varonis saka: “Mēs neesam tūristi, mēs esam ceļotāji” (we aren’t tourists, we are travellers).

Tā ir robeža, kas mūs, ciemojoties svešā zemē, sadala, kurā pusē esam. Nesaku, ka būt ceļotājam ir labāk vai ka tūristi skan klišejiski.

Tomēr, iedziļinoties nedaudz vairāk šo vārdu rašanās vēsturē, ceļotājs vienmēr tiek gaidīts, viņam tiek klāti galdi un dotas dāvanas, savukārt tūrists vairāk ir kā peļņas gūšanas objekts - tas, kurš ceļ ekonomiku un uz kura rēķina pelna. Un tieši tūristu pieplūdumu dēļ pasaule uzkarsa.

Šogad pārblīvētie galamērķi Spānijā, Itālijā, Grieķijā, Slovēnijā, Nīderlandē padarīja tūrisma sezonas apmeklētājus par lielās tūrisma negatīvās reakcijas mērķi. Karstuma viļņi un ugunsgrēki tikai palielināja spiedienu.

Kā nekļūt par sliktu tūristu

Foto: publicitātes

Ja nevēlamies būt slikti tūristi, mums vienmēr ir jārespektē vietējo kultūra, pilsētu iedzīvotāji un vide. Piemēram, nesen biju Prāgā, kur daudzi iereibuši tūristi, necienot vietējo iedzīvotāju privāto telpu, trokšņoja uz ielas. Un tā nebija viena grupa. Šķiet, bija ieradušies vairāki čarterreisi no Lielbritānijas ar vecpuišu ballīšu līksmotājiem.

Diemžēl tas ir tikai viens no sliktas tūristu uzvedības piemēriem. Pieņemu, ka daudzi no mums nerīko skaļas ballītes. Tomēr dažkārt pat paši nenojaušot, nodarām kaitējumu pilsētvidei.

Foto: publicitātes

Tomēr būt labam (vismaz labākam!) tūristam nav nemaz tik grūti. Lai iemācītos, kā būt labam tūristam - un kā nebūt sliktam tūristam - nav jāapmeklē kursi vai jāizlasa mācību grāmata. Izmantojot veselo saprātu un piešķirot prioritāti ceļojumiem ar jēgu, ikviens var izvairīties no sliktā tūrista lomas.

Kas ir slikta tūristu uzvedība?

Pirms noskaidrojat, kā būt labam tūristam, rūpīgi apsveriet arī otru pusi. Īsāk sakot, slikti tūristi ir cilvēki, kuri nerēķinās ar vietējo sabiedrību, vidi vai savvaļas dzīvniekiem.

Sliktas tūristu uzvedības piemēri

1.Piegružot vai sabojāt vēstures pieminekļus un citus apskates objektus

Jautāsiet, vai 2024.gadā joprojām ir cilvēki, kas piegružo pludmalēs? Diemžēl jā. Tieši tūristu iecienītākās pludmales ir vieni no galvenajiem vides piesārņojuma objektiem.

Mēdijos ir daudz stāstu par bezatbildīgiem tūristiem, kas izdemolējuši tūrisma objektus un orientierus, piemēram, krāsojot senās sienas ar aerosolu vai taisot grafiti uz piramīdām. Dažās valstīs, piemēram, Singapūrā, pret to ir nulles tolerance — piegružošanu un vandālismu uzskata par smagiem noziegumiem.

2.Piedalīšanās pasākumos, kas veicina dzīvnieku vai cilvēku ekspluatāciju

Izjādes ar ziloņiem, fotografēšanās ar čūsku kaklā vai bērnunamu un vietējo cilšu apmeklēšana Āfrikā ir piemēri darbībām, kas veicina ekspluatāciju. Šāda rīcība nepadara tūrisma nozari labāku, jo arvien vairāk uzņēmumu piedāvās ceļojumu paketes ar šāda veida aktivitātēm. Īpaši netaisiet pašbildes.

Ieteikumi

  • Veiciet izpēti un cieniet vietējo kultūru

Pirms jaunas vietas apmeklējuma veiciet izpēti. Tas jums palīdzēsies: sagatavojiet atbilstošu apģērbu, uzziniet par reģionālajiem likumiem vai ieceļošanas prasībām un uzziniet, ko sagaidīt. Savā pētījumā varat izmantot jēgpilnus ceļojumu emuārus un noderīgas interneta lietotnes.

Foto: publicitātes

Kad esat nokļuvis galamērķī, ievērojiet vietējo kultūru paražas. Katra valsts ir atšķirīga. Piemēram, Meksikā, restorānos ir ļoti svarīgi dot dzeramnaudu. Savukārt, Japāna, dzeramnaudas došana nav ierasta un pat var tikt uzskatīta par aizvainojošu.

  • Ēdiet, iepērcieties un apmetieties vietējās viesnīcās

Daudzu valstu ekonomika ir atkarīgs no tūrisma. Iepērkoties vietējos uzņēmumos, jūs palīdzat valstij attīstīties un atbalstāt tās ekonomiku. Tā vietā, lai paliktu starptautiskās viesnīcās, jūs varētu mēģināt vietējās viesnīcas, hosteļus vai nakšņošanas vietas privātmājās. Tā būs ne tikai autentiskāka pieredze, bet arī, visticamāk, labāk budžetam.

Foto: publicitātes

Papildus apmešanās vietai apsveriet iespēju doties uz vietējo pārtikas veikalu vai tirgu. Izmantojiet iespēju nogaršot vietējo ēdienu, ēdot vietējos restorānos, nevis starptautiskos ķēdēs restorānos.

Visbeidzot, iepērcieties vietējos mazajos veikaliņos, lai atbalstītu vietējo ekonomiku, nevis dodaties uz tirdzniecības centriem. H&M vai Zara visur piedāvā vienādu preci.

  • Nebrauciet tikai uz tūristu iecienītām vietām

Tas nenozīmē, ka nevarat apmeklēt tūristu vietas. Kā Parīzes apmeklējums bez uzbrauciena Eifeļa tornī. Taču tikai šāda veida pilsētu apmeklēšana kaitē videi pārmērīga tūrisma dēļ un sadārdzina dzīvi vietējiem iedzīvotājiem. Ja iespējams, mēģiniet ceļot neparastāku ceļu vai apmeklēt galamērķi nesezonā.

Foto: publicitātes

Starptautiskā etiķete ir vairāk nekā zināt, pa kuru ceļa pusi braukt. Tas ir vairāk par citu kultūru, tradīciju un paražu izpratni un respektēšanu, vienlaikus izvairoties no etnocentriskas domāšanas. Būtībā tieši etrnocentrisku domājoši tūristi ir vislielākais apdraudējums.

Ceļošana uz ārzemēm var piedāvāt bagātinošu un piepildītu pieredzi ik uz soļa. Galu galā, jums ir iespēja izmēģināt jaunus ēdienus, atklāt aizraujošas kultūras un satikt cilvēkus no dažādām dzīves jomām. Taču, lai cik iepriecinoši varētu būt došanās starptautiskā ceļojumā, tā var būt arī saspringta un pat nedaudz biedējoša.

Ko der izdarīt pirms ceļojuma

Nofotogrāfējiet savu ID, pasi un citus svarīgus dokumentus. Nav nekas sliktāks par to, ka jūsu pase tiek nozagta, kad esat ceļojumā. Nozagta pase var liegt jums nokļūt mājās. Tāpēc nofotografējiet dokumentus un nosūtiet kopijas sev e-pasta iesūtnē. Tādā veidā, ja jūsu somas tiek nozagtas, jums būs pieejami svarīgi ceļošanas dokumenti.

Kopīgojiet sava maršruta informāciju ar mīļajiem

Pastāv iespēja, ka jūsu ģimene un draugi vēlēsies uzzināt jūsu ceļojuma plānus, lai tikai sekotu jūsu piedzīvojumiem ārzemēs, taču jūsu drošība var palīdzēt arī tuviniekiem sniegt jūsu maršruta kopiju. Laika joslu atšķirību un savienojamības problēmu dēļ ārpus tīkla galamērķos jūsu ģimene var būt informēta un atjaunināta par visiem ceļojuma brīdinājumiem, kas parādās pirms jūs to darāt.

Esiet uzmanīgi, kad uzņemat selfijus. Pašbildes uzņemšana ārzemju galamērķī ir ļoti vilinoša. Galu galā, jūs taču vēlaties iegūt vizuālu piemiņu par laiku, ko pavadījāt šajā brīnišķīgajā vietā, un, iespējams, dalīties ar to arī ar saviem sekotājiem sociālajos tīklos. Tāpat kā ceļošanas etiķete, arī pašportretu etiķete ir jāievēro. Pirmkārt, esiet piesardzīgi attiecībā uz to, ko jūs iekļaujat fonā. Piemēram, uzņemt selfiju, kamēr apceļojat kādreizējās koncentrācijas nometnes Vācijā, vienkārši nav pieklājīgi. Otrkārt, selfiju nūjiņa ne visur ir vēlama. Dažās valstīs to var uzskatīt par ieroci, un muzejos to parasti nepieļauj. Esiet uzmanīgi, kur to izmantojat, un, mēģinot atrast ideālo leņķi, vienmēr paturiet prātā apkārtējos cilvēkus.

Pievērsiet uzmanību savām manierēm restorānos. Vietējās virtuves izmēģināšana ir liela daļa no jaunas kultūras izpētes. Ēdiens būs gan interesants, gan dažāds, un garša var nepatikt. Taču vienmēr atcerieties, ka tas ir tradicionālais ēdiens valstī, kuru apmeklējat. Kamēr mēs runājam par restorānu tēmu, veiciet nelielu izpēti par dzeramnaudu, pirms dodaties uz galamērķi. Dažās valstīs tiek sagaidīta dzeramnauda; citos tas varētu būt aizskaroši.

Foto: publicitātes

Ģērbies atbilstoši. Jā, jūs esat atvaļinājumā, un jums ir atļauts valkāt visu, kas jums liek justies ērti. Tomēr ņemiet vērā faktu, ka noteiktās valstīs un vietās noteikti ģērbšanās veidi tiek nicināti. Piemēram, jūs nevarat ieiet sinagogā ar atkailinātiem pleciem un flip-flopos. Tāpat jūs nevarat ieiet tirdzniecības centrā Francijā pidžamā. Pārliecinieties, ka tas ir stilīgs, un, ja rodas šaubas, aizsedziet līdz ceļiem un elkoņiem, lai būtu drošībā.

Strīdīgos viedokļus paturiet pie sevis. Runājot par ceļošanas etiķeti, mēs nevaram nepieminēt viedokļus un diskusiju punktus. Daudzām pasaules valstīm ir sarežģīta politika un sarežģīta vēsture. Ja jums ir pretrunīgs viedoklis par komunismu, holokaustu vai valsts prezidentu/valdošo partiju, labāk paturiet to pie sevis. Vai vismaz ņemiet vērā to, ka vietējie iedzīvotāji var būt jutīgi pret konkrētām tēmām, īpaši par politiku un reliģiju.

Esi jauks cilvēks. Īsāk sakot - esi paša jaukākā versija. Mēs neesam vientuļa sala; mūsu rīcībai ir sekas. Pat ja jums izdodas pārkāpt neskaidru uzvedības kodeksu svešā valstī, sirsnīga atvainošanās parasti palīdz. Ejiet līdzi straumei un mācieties, kā iet - tas ir tik vienkārši.

Vēl dažas nianses, ko der atcerēties

Foto: publicitātes

Grieķijā galvas mājiens tiek uzskatīts par nepieklājību. Tā vietā labāk ir teikt “jā”. Nīderlandē par nepieklājīgu uzskata saucienu sveicienā. Katrai tautai ir savas preferences attiecībā uz valodu un sveicieniem. Tā var būt laba ideja nedaudz izlasīt par valodas lietošanas pamatprincipiem.

Sveicināšanās ar cilvēku viņa dzimtajā valodā ir viena no spēcīgākajām iepazīšanās reizēm. Pat ja jūs varat pateikt tikai “sveiki”, “uzredzēšanos”, “paldies” un “lūdzu” tās valsts valodā, ko apmeklējat, jums jau ir priekšrocības.

Nelsons Mandela ir teicis: “Ja jūs runājat ar cilvēku valodā, kuru viņš saprot, tas viņam iet pie sirds. Ja jūs runājat ar viņu viņa valodā, tas nonāk viņa sirdī.” Šis teiciens ir aktuāls visā pasaulē. Kamēr mēs runājam par sasveicināšanos - pārliecinieties, vai zināt, kāda veida sasveicināšanās ir norma vietā, ko apmeklējat. Dažas tautas paspiež roku, citas skūpsta uz vaiga, bet dažas pat vispār neveic fizisku kontaktu un pietiek ar cieņas pilnu paklanīšanos. Ļoti noderēs, ja zināsiet savas robežas šajā jautājumā.

Foto: publicitātes

Parīze ir kļuvusi kā atrakciju parks, un nav brīnums, ka parīzieši ir kļuvuši neiecietīgi. Katra otrā tūriste uzskata par pašsaprotamu lietu nofotogrāfēties sarkanā beretē, strīpainā kreklā, ēdot bageti kāda no populārajām Parīzes vietām.

Venēcijas neskaitāmie tilti ir pārkarināti ar atslēgu piekariņiem, tā vēl vairāk sadusmojot vietējos iedzīvotājus. Dubaijā, pilsētā ar visritumnieciskāko domāšanu un tikumiem, īpaši sievietēm ir jāievēro ģērbšanās kultūra.

Nesen bija gadījums, kad vienā no lielākajām Amerikas alu sistēmām kāds tūrists uz zemes atstāja savu izēsto čipsu paku. Tas pilnībā izbojāja tās alas ekosistēmu, jo pakā esošās vielas pievilināja gan mazos alas iemītniekus, noindējot viņus, gan sēnīti, ar kuru joprojām alas eksperti cenšas cīnīties.

Lasi arī: Padomi, kā izvairīties no depresijas pēc atvaļinājuma

Dzīvesstils

“Nepietiekams miega trūkums jūsu organismā samazina ne tikai garīgās spējas, bet apdraud arī fizisko veselību. Pētījumi liecina, ka miega trūkums tieši ietekmē ķermeni un tā rezultātā var rasties dažādas veselības problēmas, sākot no svara pieauguma līdz novājinātai imūnsistēmai,” raksta healthline.com.