© Foto: pixabay.com

Ja vēlaties iemācīties valodu, bet nezināt, ar ko sākt, mums ir tieši tas, ko darīt. Daži galvenie padomi par valodu apguvi, kas var palīdzēt, piemēram, ceļojumā.

Tā kā cilvēki kļūst arvien ciešāki, tāpēc jaunas valodas apguve kļūst arvien nepieciešamāka. Neatkarīgi no tā, vai tas ir bizness vai izklaide, spēja sazināties starptautiskā līmenī var sniegt daudz priekšrocību.

“Ja vēlaties noskaidrot, cik ilgs laiks nepieciešams, lai apgūtu valodu, mēs sniegsim padomus, cik ilgs un cik grūts varētu būt mācīšanās process. Neatkarīgi no tā, vai esat iesācējs šāda veida mācībās vai vēlaties uzlabot savas zināšanas, šī informācija būs noderīgu,“ raksta futurelearn.com.

Kāpēc mācīties jaunu valodu?

Foto: pixabay.com

Jaunas valodas apguve var būt izdevīga daudzos līmeņos gan personiski, gan profesionāli. Lai gan dažreiz tas var šķist biedējošs pasākums, jaunas valodas apguvei ir daudz iemeslu, lai to darītu.

Turklāt nekad nav bijis vienkārši atrast pareizos resursus un sazināties ar tiem, kuriem valoda ir dzimtā valoda.

Priekšrocības, kas rodas, apgūstot jaunu valodu.

Uzlabo smadzeņu darbību

Ir veikti daudzi pētījumi, kas pēta, kā smadzenes apstrādā valodu apguvi. Piemēram, sarežģītais process, kurā mēs apgūstam valodu, var palielināt baltās un pelēkās vielas daudzumu smadzenēs. Daži no šiem smadzeņu reģioniem, kas ir saistīti ar problēmu risināšanu, fokusēšanu un pārslēgšanās starp uzdevumiem.

Foto: pixabay.com

Kādā pētījumā atklāts, ka bilingvāliem dalībniekiem demence attīstījās 4,5 gadus vēlāk nekā tiem, kas zina vienu valodu neatkarīgi no tādiem faktoriem kā izglītība, dzimums, nodarbošanās un mājoklis. Skaidrs, ka valodas apguvei ir ietekme uz smadzenēm.

Palielina karjeras izredzes

Vēl viena joma, kas ir detalizēti pētīta, ir tas, kā daudzu valodu pārvaldīšana var ietekmēt personas karjeras izredzes. Tiem, kuri prot vairāk nekā vienu valodu, ir iespējas nopelnīt vairāk.

Tādās jomās kā pārdošana, mārketings vai tehniskais atbalsts, citas valodas apguve var palielināt algu par 10% līdz 15%. Protams, tas nozīmē arī to, ka ir pieejamas vairāk iespēju un otras valodas prasme var ievērojami palīdzēt.

Uzlabo dažādas prasmes

Attīstot savas valodu prasmes, apgūsit un varēsit demonstrēt dažādas citas kompetences. Svešvalodas apguve palīdz tādām lietām kā radošums, daudzu uzdevumu veikšana un prasmes risināt problēmas. Parādot savas prasmes citā valodā, CV var uzlabot dažādos veidos, izceļot jūs darba devēju acīs.

Palīdz satikt jaunus cilvēkus

Neatkarīgi no tā, kuru valodu(-as) izvēlaties mācīties, tas sniedz iespēju satikties un sazināties ar jauniem cilvēkiem. Neatkarīgi no tā, vai tas notiek valodu kursos, mācību lietotnēs vai ceļojumos, varēsit sazināties ar cilvēkiem.

Sniedz izpratni par citām kultūrām

Foto: Pexels.com

Viens no būtiskajiem valodas apguves elementiem ir izpratne par dažādām kultūrām, kas tajā runā. Šis kultūras ieskats sniedz iespēju ceļot uz jaunām vietām, saprast citu dzīvesveidu un pat darba vietā uzlabot starpkultūru izpratni.

Cik ilgs laiks nepieciešams, lai apgūtu valodu?

Protams, valodas apgūšana nenotiek vienā dienā. Lai apgūtu jaunu valodu, ir nepieciešams pietiekami daudz laika un centības, un tas bieži mainās atkarībā no dažādiem faktoriem. ASV Ārlietu dienesta institūts sadalīja valodas četros dažādos līmeņos, pamatojoties uz grūtībām, un pārbaudīja, cik ilgā laikā ASV diplomāti, kam dzimtā ir angļu valoda, apguva svešvalodu.

Pirmās kategorija valodas. Tās ir vairāk līdzīgas angļu valodai - franču, itāļu, spāņu, portugāļu un zviedru. Profesionālās prasmes iegūšanai parasti ir nepieciešamas aptuveni 24-30 nedēļas vai 600-750 mācību stundas.

Otrās kategorija valodas. Tas ietver tādas valodas kā vācu, indonēziešu, malajiešu, haiti kreolu un svahili. Profesionālajai prasmei parasti ir nepieciešamas aptuveni 36 nedēļas vai 900 mācību stundas.

Foto: pixabay.com

Trešās kategorija valodas. Tās ir grūtākas valodas, kas ievērojami atšķiras no angļu valodas, un tās ietver bengāļu, čehu, somu, grieķu, ebreju, islandiešu, poļu, krievu, tamilu, taju un vjetnamiešu valodas. Profesionālās prasmes iegūšanai parasti ir nepieciešamas aptuveni 44 nedēļas vai 1100 mācību stundas.

Ceturtās kategorija valodas. Šīs “supercietās” valodas ir ārkārtīgi sarežģītas angliski runājošajiem. Tās ietver arābu, ķīniešu kantoniešu, ķīniešu mandarīnu, japāņu un korejiešu valodu. Profesionālās prasmes iegūšanai parasti ir nepieciešamas aptuveni 88 nedēļas vai 2200 mācību stundas.

Par laimi, var apgūt daudzu valodas pamatus daudz īsākā laika posmā.

Kuras valodas ir vispieprasītākās?

Kuras valodas šobrīd ir populāras. Neatkarīgi no tā, vai izmanto to profesionālai izaugsmei vai jaunu valstu izpētīšanai, var būt noderīgi zināt dažas pieprasītās valodas visā pasaulē.

Angļu valoda ir viena no visplašāk izplatītākajām valodām. Aptuveni 339 miljoniem tā ir dzimtā valoda un 1,5 miljardi ir valodas apguvēju, tāpēc tā ir noderīga ceļošanai, darbam un mācībām.

Papildu angļu valodai ir arī daudzas citas valodas, kurās runā liels skaits cilvēku, kuriem tā ir dzimtā valoda un ar kurām ir daudz darba iespēju.

Foto: pixabay.com

Ķīniešu valodā runā aptuveni 1,3 miljardi cilvēku, no kuriem aptuveni 917 miljoni runā mandarīnu valodā. Brīvi pārvaldot ķīniešu valodu, paveras dažādas iespējas gan personīgi, gan profesionāli.

Spāņu valodu kā oficiālu valodu izmanto apmēram 20 valstis visā pasaulē. 450 miljoniem tā ir dzimtā valoda, tā aiz ķīniešu valodas ir otrā visvairāk izplatītā dzimtā valoda pasaulē.

Arābu valoda strauji pieaug runātāju skaita ziņā, īpaši internetā. Tā ir arī oficiālā valoda apmēram 25 valstīs visā pasaulē un tajā runā apmēram 60 valstīs — tas nozīmē, ka ir tik daudz veidu un vietu, kur to izmantot.

Franču valodā runā apmēram 51 valsts visā pasaulē, turklāt tā ir valoda, kurā runā daudzās visātrāk augošajās pasaules daļās.

Krievu valodā runā 150 miljoni, kā arī vairāk nekā 120 miljoniem cilvēku tā ir otrā valoda. Tā ir astotā visbiežāk lietotā valoda pasaulē.

Par efektīviem valodas apguves noslēpumiem lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv