Cilvēki domā, ka tikai poliglotiem ir talants apgūt valodas. Patiesībā ikviens, kam ir viena vai vairākas attīstītas prasmes, var viegli runāt svešvalodā.

Kam ir vieglāk iemācīties svešvalodu un kā to labāk izdarīt? Lūk, daži padomi, kas jāievēro, lai mācīties valodu būtu interesantāk.

Atrast savu motivāciju. Motivācija ir galvenais faktors veiksmīgai valodu apguvei. Jāatrod iemesls, kāpēc vēlas apgūt jaunu valodu. Piemēram, pārcelšanās uz citu valsti, iecienītāko autoru lasīšana oriģinālā vai saziņa ar ārzemju draugiem. Reālistiski mērķi padara mācību procesu jēgpilnāku un iedvesmojošāku.

Foto: pixabay.com

Integrēt valodu ikdienas dzīvē. Lai ātri iekļūtu jaunas valodas atmosfērā, ieteicams to ieviest parastajās nodarbībās. Piemēram, mainīt valodu tālrunī, planšetdatorā vai datorā. Tas palīdzēs pierast pie jaunās alfabētiskās sistēmas, kā arī radīs asociatīvas saites starp valodu un ikdienas aktivitātēm.

Iegremdēties mūzikā. Izmantot mūziku kā spēcīgu valodu apguves rīku. Bieži klausīties dziesmas valodā, ko mācās, pat ja katrs vārds nav saprotams. Tas palīdz atcerēties izrunu un dabiskāk radīt skaņas.

Foto: pixabay.com

Skatīties filmas un seriālus. Savienot kino ar mācību procesu. Skatīties filmas valodā, ko apgūst, sākot ar subtitriem un pakāpeniski pāriet uz skatīšanos bez tiem. Šī metode palīdz atcerēties vārdu pareizrakstību, kā arī iemācīs pareizu intonāciju un izteiksmi.

Foto: pixabay.com

Izvairīties no monotonas mācīšanās. Mēģināt mainīt nodarbību formātus. Grāmatu lasīšana, audiogrāmatu klausīšanās, sarunas ar tiem, kam valoda ir dzimtā valoda, komēdiju un drāmu skatīšanās, kā arī mācību lietotņu izmantošana ir veidi, kā padarīt procesu dažādāku. Jaunā informācija labāk paliek atmiņā, ja tā ir interesanta.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv