Pavārs Rītiņš karavīriem Afganistānā gatavos zosi viršu medus glazūrā

© F64

Restorāna "Vincents" šefpavārs Mārtiņš Rītiņš un viņa pavāru komanda dosies uz Afganistānu, lai valsts svētku un Latvijas armijas 90.gadadienas priekšvakarā pabarotu tur dienošos Latvijas karavīrus. Galdā tikšot celta svētku zoss viršu medus glazūrā, rupjmaizes kārtojums un īsta lauku tēja.

Rītiņš savulaik ir strādājis par pavāru ASV naftas bāzē Saūda Arābijā un ir pieradis gandrīz vai pie militāras disciplīnas. "Jau esmu nolēmis no līdzpaņemtajiem Latvijas zemnieku produktiem pagatavot svētku zosi viršu medus glazūrā, rupjmaizes kārtojumu un uzvārīt īstu lauku tēju. Būs vēl arī citi gardumi, taču tas nav galvenais. Galvenais - lai mūsu karavīriem tā būtu no ikdienas atšķirīga diena, turklāt ar pozitīvām emocijām un domām, lai šī diena viņiem būtu svētki. Ja tie būs izdevušies, jutīšos ļoti pagodināts," teicis pavārs.

Kā informēja Nacionālo bruņoto spēku komandiera personīgā štāba Preses daļā, restorāna "Vincents" šefpavārs armijas un valsts svētkus šogad pavadīs kopā ar karavīriem Afganistānas pilsētā Meimenā, kur dien lielākā daļa no Afganistānā izvietotajiem Latvijas kontingenta karavīriem.

Kopumā dienesta pienākumus NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) pilda vairāk nekā 170 Latvijas karavīri, no kuriem 34 karavīri dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, veicot Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācību šīs valsts austrumu provincēs.

Jau ziņots, ka Latvijas armija izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi un par tās komandieri ieceļot ģenerāli Dāvi Sīmansonu. Svinot Latvijas armijas izveidošanas 90.gadadienu, visos Latvijas novados notiek dažādi pasākumi - militārās parādes, NBS orķestru koncerti, piemiņas ceremonijas, karavīru, zemessargu un jaunsargu sporta sacensības, pārgājieni un talkas, kā arī politikas un vēstures ekspertu diskusijas un konferences.