Antioksidanti var būt kaitīgi

Medicīniskajā literatūrā bieži lasāmi apgalvojumi par antioksidantu pozitīvo lomu, jo tie palīdz cilvēka organismam pārvarēt brīvo radikāļu ietekmi. Tomēr Austrālijas Monašas universitātes speciālisti uzskata, ka reizēm pārlieku liela antioksidantu klātbūtne organismā var būt kaitīga – tas attiecas, piemēram, uz cilvēkiem, kuriem sāk attīstīties otrā tipa diabēts.

Izdevumā Cell Metabolism publicētajā pētījumā Tonijs Tiganiss raksta, ka neliela skābekļa aktīvo daļiņu (galvenais brīvo radikāļu tips) koncentrācija organismā varētu to pasargāt no otrā tipa diabēta attīstības. "Rodas iespaids, ka tie pastiprina šūnu spēju uzņemt insulīnu," raksta zinātnieki. Viņi norādījuši, ka eksperimenti ar laboratorijas pelēm liecina, ka dzīvnieki, kuriem bija paaugstināts brīvo radikāļu līmenis organismā, mazāk aptaukojušies, pat ja viņiem piedāvāta barība ar augstu tauku saturu, taču pieticis barībai pievienot antioksidantus, un laboratorijas pelēm parādījušies otrā tipa diabētam raksturīgi simptomi.

Sarunā ar LiveScience.com T. Tiganiss uzsvēris, ka tas, vai antioksidanti cilvēka organismam ir noderīgi vai kaitīgi, atkarīgs no katra cilvēka vispārējā veselības stāvokļa konkrētā brīdī. Ja organisms atrodas vienā no diabēta attīstības pirmajām stadijām, antioksidanti var tam kaitēt, uzskata pētījuma autori, kuri pieļauj iespēju, ka šādos gadījumos ar terapeitiskām metodēm pat būtu nepieciešams paaugstināt brīvo radikāļu līmeni organismā. Tiesa, nepieciešami plašāki pētījumi, lai noskaidrotu, vai šāda rīcība nekaitētu cilvēku veselībai, atzinis T. Tiganiss. Jāatgādina, ka iepriekš veikti pētījumi ar tārpiem liecinājuši, ka ne vienmēr antioksidantu lietošana noved pie dzīves ilguma palielināšanās, tāpat antioksidanti nereti mazina fiziskās slodzes pozitīvo ietekmi, nomācot gēnu, kuru uzdevums ir pretoties brīvajiem radikāļiem, aktivitāti.

Dzīvesstils

“Recepti atradu vecmāmiņas recepšu kladē. Ābolus, protams, var aizvietot ar citiem augļiem un ogām - visu, kas ir saldēts vai piedāvājumā tirgū. Klāt pasniedz šokolādes mērci vai arī uzputotu saldo krējumu,” iesaka virtuves huligāns Pipars.

Svarīgākais