Tuncis pret lasi: kurus zivju konservus labāk izvēlēties

© pixabay.com

Zivju konservi, piemēram, tuncis un lasis, ir lieliski pārtikas produkti. Tie ir ne tikai ērti un pieejami, bet arī bagātīgs svarīgu uzturvielu, piemēram, omega-3 taukskābju, avots, kas ir svarīgi smadzeņu veselības uzturēšanai, iekaisuma mazināšanai un, iespējams, sirds slimību riska samazināšanai.

Cik daudz omega-3 ir tunča konservos

Tunča konservi ir viena no populārākajām jūras velšu izvēlēm visā pasaulē, un tas nav brīnums. Tie ir daudzpusīgi, pieejami un labs omega-3 avots. Tuncis satur divus galvenos omega-3 taukskābju veidus: DHA (dokozaheksaēnskābi) un EPA (eikozatapentaēnskābi), kas veicina sirds veselību un samazina iekaisumu.

Cik daudz omega-3 ir konservētā lasī

Konservētu lasi parasti gatavo no sarkanā jeb rozā laša, kas ir bagāts ar sirds veselībai noderīgiem taukiem un augstu DHA un EPA īpatsvaru. Laša priekšrocība ir tā, ka tam pastāvīgi ir augstāks omega-3 īpatsvars nekā lielākajai daļai konservētu tunzivju veidu. Turklāt konservēts lasis bieži vien ir pieejams dabiskākā, veselā veidā, kas var palīdzēt nodrošināt mikroelementus, piemēram, kalciju.

Tunzivs vai laša konservi?

Papildus omega-3 ir arī citi faktori, kas jāņem vērā, salīdzinot konservētu tunzivi un lasi.

Dzīvsudraba daudzums

Dzīvsudrabs rada bažas, jo tas var uzkrāties zivīs, īpaši lielās, plēsīgās sugās. Zivju ar augstu dzīvsudraba līmeni ēšana var kaitēt nervu sistēmai un pasliktināt smadzeņu attīstību maziem bērniem un nedzimušiem bērniem. Tuncim, īpaši baltajam tuncim, parasti ir augstāks dzīvsudraba līmenis. Gaišais tuncis ir drošāka izvēle.

Lasī parasti ir ļoti zems dzīvsudraba saturs.

Olbaltumvielas

Zivis ir lielisks pilnvērtīgu olbaltumvielu avots, jo tās satur visas organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes. Viena tunča porcija satur aptuveni 22-24 gramus olbaltumvielu. Lasī ir nedaudz mazāk, aptuveni 17-20 grami vienā porcijā.

Nātrijs

Pārmērīga nātrija uzņemšana rada bažas, jo tas var izraisīt paaugstinātu asinsspiedienu, palielinot sirds slimību un insulta risku.

Antioksidanti

Lasis ir bagāts ar astaksantīnu, antioksidantu, kas atbalsta ādas veselību un imunitāti un var pat mazināt iekaisumu.

D vitamīns

Lasis ir lielisks D vitamīna avots. Lai gan 3 unces gaišā tunča satur 231 SV, tāds pats daudzums savvaļas laša satur gandrīz divreiz vairāk - 447 SV.

Dzīvesstils

Vasarā daudzi cilvēki tiek kārdināti ar it kā brīnumainiem diētas trikiem, lai zaudētu liekos kilogramus, kas neļauj baudīt perfektu ķermeņa uzbūvi. Starp tiem ir tā sauktās mono diētas: ierobežojoši režīmi, kas paredz tikai viena veida pārtikas lietošanu noteiktu laika periodu ar mērķi ātri zaudēt svaru un “attīrīties”, raksta theconversation.com.