Vasara tirgū – tā ir kā pastaiga pa gardēžu dārzu. Katrs grozs smaržo pēc saules, zemenēm un zaļumiem. Jūnija un jūlija tirgi ir bagāti ar vietējiem labumiem, ko noteikti ir vērts izmantot – ne tikai tāpēc, ka tie garšo izcili, bet arī tāpēc, ka tieši tagad tie ir visvērtīgākie uzturvērtības ziņā un par draudzīgāko cenu. Ko tad likt grozā? Iesaka “SeasonalFoodGuide.org”.
Ogas - zemenes, upenes, jāņogas, mellenes
Zemenes ir īsta vasaras klasika, un tās vislabāk garšo tieši tagad - saldas, sulīgas, bez liekas apstrādes. No tām var pagatavot:
zemeņu un piparmētru smūtiju,
zemeņu ievārījumu bez cukura,
pievienot jogurtam vai salātiem ar balzamiko.
Padoms: upenes un jāņogas sasaldē saldētavā - ziemā būs īsts dārgums imunitātei!
Jaunie dārzeņi - gurķi, kabači, burkāni, bietes
Šajā laikā tirgū pieejami īpaši maigi un sulīgi jaunie dārzeņi, kas nav vēl pārkoksnējušies. Ko ar tiem iesākt?
Viegli apgrilē kabačus ar citrona sulu un ķiploku eļļu.
No jaunajām bietēm - salāti ar kazas sieru un grauzdētiem riekstiem.
Svaigs gurķu un kefīra aukstais zupas variants karstai dienai.
Zaļumi - dilles, pētersīļi, lociņi, spināti, rukola
Zaļumi ir ne tikai garšas akcents, bet arī bagātīgs dzelzs, C vitamīna un antioksidantu avots.
Pievieno tos:
omletēm,
vasaras zupām,
pesto (piemēram, rukolas un valriekstu pesto),
salātiem ar vārītu olu un kartupeļiem.
Ķirši un aprikozes - sezonas īsie prieki
Ķiršu sezona ir īsa, tāpēc jāķer kamēr ir! No tiem vari pagatavot:
ķiršu kompotu ar vaniļas pāksti,
sacepumu ar mandeļu drumstalām,
pievienot tos brokastu putrām vai salātiem ar fetas sieru.
Jaunie kartupeļi
Jaunie kartupeļi ir daudz maigāki un saldāki. Vienkārši novāri ar mizām, pārkaisi ar dillēm un kausētu sviestu - un vakariņas gatavas.
Alternatīva - uzgrilē kopā ar ķiplokiem un rozmarīnu.
Ēst sezonāli nozīmē ēst veselīgāk, gardāk un arī dabai draudzīgāk. Jūnijā un jūlijā Latvijas tirgi piedāvā īstu dārgumu krātuvi - atliek tikai izstiept roku un paņemt. Un vislabākais? Šie produkti paši diktē vienkāršas, garšīgas receptes, kur galvenais ir izcelt to dabisko garšu!