Lielāks flavonoīdu daudzums uzturā ir saistīts ar zemāku hronisku slimību un priekšlaicīgas nāves risku.
Noteiktu pārtikas produktu iekļaušana uzturā var būt atslēga uz veselīgāku un ilgāku mūžu, teikts jaunā pētījumā, kas publicēts žurnālā "Nature Food", kurā parādīts, ka daudz flavonoīdu uzturā ir saistīti ar zemāku hronisku slimību un priekšlaicīgas nāves risku. Produkti ar augstu flavonoīdu saturu ir tēja, mellenes, zemenes, apelsīni, āboli, vīnogas un tumšā šokolāde.
Pētnieki no Kvīnsas universitātes Belfāstā, Edītes Kovanas universitātes Pērtā, Vīnes Medicīnas universitātes un Vīnes universitātes vairāk nekā desmit gadus novēroja 124 805 pieaugušos vecumā no 40 līdz 70 gadiem.
Viņu rezultāti liecināja, ka cilvēkiem, kuri patērēja vislielāko flavonoīdiem bagātu pārtikas produktu daudzumu un dažādību, bija par 6 līdz 20 procentiem mazāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, 2. tipa diabētu, vēzi, elpošanas ceļu slimībām, kā arī mazāks nāves risks jebkura iemesla dēļ.
"Aptuveni 500 miligramu flavonoīdu lietošana dienā bija saistīta ar 16 procentiem zemāku visu iemeslu mirstības risku, kā arī par aptuveni 10 procentiem zemāku sirds un asinsvadu slimību, 2. tipa diabēta un elpceļu slimību risku," sacīja pētījuma līdzautors Bendžamins Pārmenters.
Piemēram, 500 miligramu flavonoīdu atrodams divās tasēs tējas.
Pētījumā arī atklāts, ka tiem, kas patērēja plašu flavonoīdu klāstu, bija vēl mazāks šo slimību risks. Pētījums liecina, ka labāk būtu ēst dažādus flavonoīdiem bagātus pārtikas produktus, nevis tikai tēju, piemēram, jo dažādos pārtikas produktos ir atrodami dažādi flavonoīdi.