Runājot par pretnovecošanās pārtikas produktiem, parasti tiek pieminēti zaļie dārzeņi, ogas un tēja, tomēr Dr. Ēriks Bergs no ASV piedāvā interesantāku variantu, raksta “limon.postimees.ee”.
Savos “Instagram” videoklipos Dr. Bergs skaidro, ka pasaulē visefektīvākais pretnovecošanās līdzeklis nav kāposti vai zaļā tēja, bet gan ganībās audzētu dzīvnieku aknas. Pēc viņa teiktā, aknas ir bagātas ar B vitamīniem, cinku, varu un koenzīmu Q10 - visām nepieciešamajām sastāvdaļām, kas atbalsta organismu, mums novecojot.
View this post on Instagram
Kāpēc tieši aknas?
Ganībās audzētu dzīvnieku aknas ir izcils A vitamīna avots, kam ir svarīga loma acu veselības, vairogdziedzera darbības, imūnsistēmas darbības un ādas stāvokļa uzturēšanā. Turklāt aknas satur dzelzi, kas palīdz novērst anēmiju.
Šis superēdiens ir bagāts arī ar K2, D un E vitamīniem, kā arī aminoskābēm un kolagēnu, kas atbalsta locītavu un ādas elastību - Bergs pat salīdzina aknas ar dabisku vitamīnu un minerālvielu piedevu.
Nav piemērotas visiem!
Lai gan aknām piemīt iespaidīgas uzturvērtības, tās nav piemērotas ikvienam. Britu uztura speciāliste Liza Hodžsone brīdina, ka pārāk liela aknu daudzuma lietošana uzturā var izraisīt A vitamīna toksicitāti, kas var izraisīt aknu bojājumus, redzes problēmas, paaugstinātu intrakraniālo spiedienu, kaulu sāpes un ādas izmaiņas.
Turklāt aknās ir ievērojams vara daudzums, un vara pārpalikums var izraisīt asins šūnu zudumu, nieru un aknu bojājumus, kā arī nopietnas sirds un smadzeņu problēmas.
Aknas nav ieteicamas arī grūtniecēm un cilvēkiem, kas cieš no podagras. Uztura speciālisti iesaka tās lietot ar mēru, kā daļu no daudzveidīga un sabalansēta uztura.
Aknu superspējas cauri gadsimtiem
Aknas kopš seniem laikiem tiek uzskatītas par vienu no barojošākajiem pārtikas produktiem. Piemēram, Senajā Ēģiptē un Grieķijā aknas tika dotas karotājiem un medniekiem, lai palielinātu viņu spēku un izturību. Pat 20. gadsimta sākumā aknas tika izmantotas kā dabisks līdzeklis pret anēmiju, jo to dzelzs saturs efektīvi paaugstināja hemoglobīna līmeni.
Arī senākajos ķīniešu medicīnas tekstos aknas ir minētas kā enerģijas avots, kas uztur dzīvības enerģiju - ci.
Kāpēc aknas zaudēja savu popularitāti?
Neskatoties uz iespaidīgajām uzturvērtībām, aknas pēdējās desmitgadēs ir pakāpeniski pazudušas no mūsu galdiem. Galvenie iemesli ir garšas preferences, bažas par aknu lomu kā filtrēšanas orgānu un vispārēja tieksme pēc modernākiem superproduktiem, piemēram, spirulīnas, godži ogas vai avokado.
Patiesībā aknas uzturvērtības ziņā nav sliktākas par nevienu tā saukto superēdienu - gluži pretēji, tās tos pārspēj!
100 gramos liellopu aknu ir sešas reizes vairāk A vitamīna nekā ieteicamā dienas deva.
100 gramos aknu ir vairāk B12 vitamīna nekā 10 olās.